Zakelijke kansen in Nigeria | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Nigeria

15-02-2021

Nigeria heeft de grootste economie van Afrika. Van alle landen in Afrika exporteert Nederland het meest naar Nigeria. Wereldwijd staat het op de 25e plaats van landen waarheen wij exporteren. Bovendien heeft Nigeria nog een enorm onbenut economisch potentieel.

Bovendien doen Nederlandse ondernemers al lange tijd zaken in Nigeria op het gebied van landbouw, voedingsmiddelenproductie, maritieme industrie, baggerwerkzaamheden, cacao, irrigatie en olie- en gaswinning. Ook de sectoren tuinbouw, ICT en gezondheidszorg zijn interessant voor Nederlandse ondernemers. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Wist u dat onze regio-adviseurs gratis een buitenlandse markt voor u kunnen verkennen? En dat zij u ook in contact kunnen brengen met potentiële zakenpartners? Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Neem contact met ons op!

Gevolgen van de coronacrisis

Het coronavirus heeft een grote impact op de handel en het dagelijks leven in Nigeria. De volledige economische impact per sector is echter nog niet bekend. Zodra wij meer informatie hebben over de economische gevolgen, delen wij dat met u.

Wilt u voor zaken naar Nigeria reizen? Op dit moment worden niet-noodzakelijke reizen naar Nigeria afgeraden. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de meest recente informatie over de coronamaatregelen in Nigeria. Of kijk bij de veelgestelde vragen over het coronavirus in Afrika.

Rapport van de Wereldbank

Het rapport van de Wereldbank van december 2020 Rising to the challenge: Nigeria's COVID-response gaat deels in op de gevolgen van de coronacrisis voor de Nigeriaanse economie. Vooral de industriële sector (zowel olie als niet-olie) en de dienstensector zijn hard geraakt in 2020. Hoewel in de dienstensector sommige subsectoren (informatie- en communicatiediensten, financiële diensten) ook flink toenamen in deze periode. Op pagina 8 tot en met 12 leest u meer toelichting.

Agrosector

Landbouw is de grootste sector van de Nigeriaanse economie. Het aandeel van landbouw in de Nigeriaanse economie is ruim 20%. De landbouwsector moet blijven groeien, want de verwachting is dat de Nigeriaanse bevolking groeit van circa 211,4 miljoen in 2021 tot circa 475 miljoen inwoners in het jaar 2060.

De sector biedt nog veel ruimte voor ontwikkeling. Het verbeteren van opslag, distributie, oogstopbrengst en verwerking biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. Met name in de staten Kaduna, Kano en Plateau liggen er kansen om de productie te verhogen.

Ook liggen er kansen in de pluimveesector. Lees onderstaand rapport 'Poultry sector study Nigeria' om meer te weten te komen over die kansen.

Andere interessante subsectoren zijn de melkveesector en agritech (ICT).

Lees in onderstaand rapport 'Insight into agricultural education in Nigeria (a scoping study to identify potential areas of NL support)' waar de kansen voor ontwikkeling en samenwerking liggen.

Meer weten over de waardeketens van tomaten, uien en chilipeper en mogelijkheden tot verbetering? Bekijk dan onderdstaand rapport van CBI: 'Food loss in Nigeria'.

Tuinbouwsector

Ook in de tuinbouw liggen er kansen. Vooral voor zaadveredelingsbedrijven, leveranciers van meststoffen en producten van tuinbouwapparatuur (koelhuizen, verpakkingslijnen, glasconstructies). Nederlandse expertise kan bovendien een belangrijke rol spelen in de waardeketen van de productie. Lees onderstaand rapporten om een beeld te krijgen van de sector en de kansen, en voor kansen specifiek in de regio Kano.

Afvalsector en circulaire economie

Circulaire economie in Nigeria

De aandacht voor circulaire economie groeit in Nigeria. De Nigeriaanse overheid werkt aan een roadmap en ook de private sector ziet kansen. Denk aan:

  • herfabricage;
  • recycling;
  • afvalverwerking (met name plastic en organisch afval);
  • upcycling (ongeveer hetzelfde als recycling, alleen dan met afvalproducten die eindigen als een hoogwaardiger product).

Verschillende Nigeriaanse staten werken aan de verbetering van afvalmanagement en het opwekken van stroom uit afval. Nederland heeft veel kennis en kunde op dit gebied. Hier liggen dus zakelijke kansen en kansen voor samenwerking.

Kansen liggen er in de waardeketen van plastic afval, in e-waste en bio-afval. Maar ook in andere afvalstromen. Lees het rapport 'Business opportunities in Nigeria's circular Economy' voor meer informatie.

Afvalprobleem in Lagos

De Nigeriaanse miljoenenstad Lagos heeft een afvalprobleem. Veel afval wordt niet ingezameld en slechts weinig wordt gerecycled. De Lagos State Government wil dit veranderen met ambitieuze plannen en door te investeren in afvalmanagement en recyclinginfrastructuur. De private sector speelt hierbij een belangrijke rol.

Wilt u meer weten over de afvalsector en circulaire economie in Lagos? Lees dan onderstaand rapport of neem contact op met het economisch team in Lagos.

Hernieuwbare energie

Nigeria heeft een energietekort. Het landelijke energienetwerk is niet stabiel. Landelijke gebieden zijn vaak niet aangesloten. Hierdoor hebben veel Nigerianen geen of weinig toegang tot elektriciteit.

De Nigeriaanse overheid wil investeren in zonne-energie. Dat heeft de overheid bevestigd in het nieuwe Nigeria Economic Sustainability Plan. Steeds meer Nigerianen, bedrijven en markten stappen over naar zonne-energie, vanwege de hoge energieprijzen.

Dit biedt vooral grote kansen voor Nederlandse ondernemers die sterk zijn op het gebied van (off-grid) zonne-energie. Ziet u kansen in deze sector? Neem dan contact op met het economisch team in Lagos.

Waterbeheer

Nigeria merkt steeds meer van de gevolgen van klimaatveranderingen. Die spelen ook een rol in Lagos, de grootste stad van Afrika met 20 miljoen inwoners. Lagos is gelegen aan de kust.

Voor Nederlandse ondernemingen en kennisinstellingen liggen er kansen bij het verduurzamen van de haven van Lagos. Zo kan Nederlandse kennis in Nigeria helpen met de slimme en innovatieve oplossingen die hiervoor nodig zijn. Zeker als je kijkt naar het brede perspectief van watermanagement, dus de samenhang ('nexus') tussen water, landbouw, tuinbouw en energie.

Bovendien heeft Nigeria grote ambities op het terrein van verduurzaming en weerbaarheid. Nederland wordt gezien als een gewaardeerde en gekwalificeerde partner. Dus bent u als ondernemer sterk in watermanagement, en denkt u kansen te zien in Nigeria? Neem dan voor meer informatie contact op met het economisch team in Lagos.

Life, Science and Health (LSH)

Door de coronacrisis beseft Nigeria dat het belangrijk is om de Lifescience en Health Sector te hervormen. De vraag naar innovatieve ICT-oplossingen zoals wij in Nederland hebben, neemt toe.

Dat probleem speelt vooral een rol in grote steden als Lagos en in landelijke gebieden. Daar heerst een groot tekort aan kwalitatief goede en betaalbare zorg. Bestaande ziekenhuizen moeten op korte termijn worden gemoderniseerd. Datzelfde geldt voor de hele medische infrastructuur in Nigeria.

Het economisch deel van de ambassade in Lagos zoekt naar mogelijkheden om de samenwerking tussen Nederland en Nigeria verder te ontwikkelen. Het team wil in Nigeria de mogelijkheden van Nederlandse kennis op het gebied van LSH laten zien. Bent u ondernemer in de LSH-sector en denkt u ook kansen te zien in Nigeria? Neem dan contact op met het economisch team in Lagos.

Kansen in de e-healthsector

Meer weten? Tijdens de Africa Business Week 2021 werd een discussie gevoerd over de kansen in de e-healthsector in Zuid-Afrika en Nigeria. Met een pitch van startende ondernemers en feedback op deze plannen.

ICT-sector

De ICT-sector in Nigeria is de grootste van Afrika en daarmee ook een belangrijke economische motor voor het land. 60% van de Nigerianen is jonger dan 25 jaar en doorgaans goed bekend met de digitale wereld. Dat is ook gunstig voor de ontwikkeling van e-commerce en ICT-toepassingen in verschillende sectoren. Denk aan landbouw, gezondheidszorg, hernieuwbare energie en de financiële sector.

Deze jonge generatie met goede ICT-skills, biedt ook kansen voor Nederlandse bedrijven. Bijvoorbeeld door het uitbesteden van ICT-projecten aan Nigeriaanse developers. Of door het invullen van openstaande ICT-vacatures met Nigeriaans ICT-talent.

De Nigeriaanse overheid ziet ICT als een belangrijke sector om andere sectoren mee te kunnen ontwikkelen, zoals landbouw en industrie. De overheid probeert daarom partnerschappen te ontwikkelen met buitenlandse investeerders. Ook zijn er ICT-hubs, zoals Abuja Technology Village Science and Technology Park en incubators zoals FATE foundation. En jaarlijks vindt de belangrijke Afrikaanse ICT-beurs Digital Africa plaats in Nigeria.

Uitdagingen in de ICT-sector

De ICT-sector heeft ook te maken met een aantal uitdagingen, zoals een lage internetsnelheid en een beperkte toegang tot ICT-infrastructuur. Dat geldt vooral voor de landelijke gebieden.

Lees voor meer achtergrondinformatie het Canadees-Nigeriaans onderzoek State of ICT in Nigeria 2018 (pdf).

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten Nigeria

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Nigeria.

Hieronder vindt u rapporten over de belangrijkste sectoren in Nigeria.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

Downloads

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.