Handel Nederland - Noorwegen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Noorwegen

04-01-2021

Nederland en Noorwegen drijven al eeuwenlang handel met elkaar. Hieronder vindt u de belangrijkste gegevens over de Nederlands-Noorse handel.

Wilt u meer weten over het land Noorwegen, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Noorwegen.

Ziet u zakelijke kansen op de Noorse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Noorwegen

Totale in- en uitvoer Nederland en Noorwegen

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer naar Noorwegen€ 4,9 miljard2019
Totale invoer uit Noorwegen€ 12,3 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 7,4 miljard (-)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Noorwegen in de databank Statline van het CBS.

De coronacrisis en de handel met Noorwegen

Er is nog veel onduidelijk over de invloed van de coronacrisis op de handel met Noorwegen. Wel is het duidelijk dat de wereldwijde Nederlandse export met 9% daalde in de eerste helft van 2020. De coronacrisis heeft dus gevolgen voor de hele wereldhandel, ook voor de Nederlandse handel met Noorwegen.

Economische voorspellingen van de OESO

In december 2020 publiceerde de OESO zijn vooruitzichten voor de Noorse economie, met hierin veel aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis. De OESO voorspelt voor 2020 een economische krimp van 3,2% voor Noorwegen. Voor 2021 voorspelt de OESO een groei van 3,1% en voor 2022 een groei van 1,4%.

De Noorse maatregelen om de pandemie te bestrijden hebben geleid tot minder economische activiteit. Dit leidde weer tot minder investeringen, dalende consumptie en minder vraag uit het buitenland. De overheid hielp Noorse bedrijven, onder meer met de loonkosten voor tijdelijk ontslagen werknemers. Het verdere herstel van de Noorse economie hangt onder meer af van de olieprijs op de wereldmarkt.

Rapport Internationaal Monetair Fonds (IMF) over coronacrisis

Het rapport World Economic Outlook (januari 2021) van het IMF geeft u inzicht in de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Meer weten?

Bij het Noorse statistiekenbureau vindt u de meest actuele cijfers over de coronacrisis, waaronder economische data.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Noorwegen

Export van Nederland naar Noorwegen

ProductgroepBedragJaartal
Groente en fruit€ 381 miljoen2019
Elektrische apparaten€ 378 miljoen2019
Machines€ 284 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Noorwegen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Noorwegen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Noorwegen

Invoer van Noorwegen naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Non-ferrometalen€ 843 miljoen2019
Chemische producten€ 392 miljoen2019
IJzer en staal€ 319 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Noorwegen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder Invoer van Noorwegen naar Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers op maandbasis voor 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Noorwegen. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers Noorwegen

Bekijk ook het rapport Handels- en investeringscijfers Noorwegen - Nederland hieronder, met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.