Regio Nordics & Baltics | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Regio Nordics & Baltics

22-12-2020

In het noorden van Europa vinden we de regio Nordics & Baltics. De regio bestaat uit de Nordics (Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen, IJsland) en de Baltics (Estland, Letland, Litouwen). Nederland handelt al sinds lange tijden met deze landen, zoals in de periode van het Hanzeverbond (van de 14e tot de 16e eeuw). Maar ook in de 21e eeuw bieden deze landen volop kansen.

Waarom de Nordics?

  • Finland, Zweden, Denemarken, IJsland en Noorwegen staan hoog op de ranglijst van landen waarmee het eenvoudig zakendoen is.
  • In de regio spelen duurzaamheid en toegankelijkheid een grote rol.
  • De landen hebben een goede infrastructuur, zowel fysiek als digitaal.
  • De landen zijn ver ontwikkeld als het gaat om groene energie, ICT en gezondheidszorg.

Waarom de Baltics?

  • De Baltics bieden een westerse bedrijfsomgeving.
  • Bijna iedereen in de Baltics spreekt Engels.
  • De landen kennen een goede infrastructuur, zowel fysiek als digitaal.
  • De Baltics hebben een eenvoudig en bedrijfsvriendelijk belastingstelsel.

Robuuste economie

De economie van de Nordics & Baltics ontkomt niet aan tijdelijke schokken, zoals bij de bankencrisis of de coronapandemie. Toch laat de economie van deze regio de afgelopen decennia meestal een gezonde groei zien.

 
LandGroeiJaar
Denemarken2,35%2019
Estland5,00%2019
Finland1,15%2019
IJsland3,86%2018
Letland2,20%2019
Litouwen3,93%2019
Noorwegen1,29%2018
Zweden1,26%2019

 

Zakendoen in de Nordics & Baltics

Nederland heeft al lange tijd goede betrekkingen met de landen in de regio. De regio als geheel staat in de top 5 van de belangrijkste exportbestemmingen van Nederland. Meer informatie over de handelscijfers vindt u op de pagina Handel Nederland – Nordics & Baltics. Benieuwd naar de ervaringen van collega-ondernemers in de Nordics & Baltics? Bekijk onze praktijkverhalen.

De regio biedt kansen in allerlei sectoren. Wilt u weten welke? Kijk dan op onze pagina Zakelijke kansen in de Nordics & Baltics. Of wilt u weten welke subsidies er zijn voor die regio? Bekijk onze pagina Subsidies en projecten Nordics & Baltics.

Meer informatie over de zakelijke etiquette en gebruiken is te vinden op onze pagina Do's-and-don'ts in de Nordics & Baltics.

Hulp van het netwerk

Om u te helpen bij uw handel met de regio is er het Nordic Baltic Network (NBN) en het Regional Business Development Team. Het NBN is een samenwerking tussen de ambassades in alle 8 landen van het netwerk. Het NBN kan u bijvoorbeeld koppelen aan een regionale zakenpartner. Het Regional Development Team onderzoekt marktkansen. Ook ondersteunt ze innovatieve en duurzame mkb-bedrijven.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.