Service menu right

Bedrijf starten in Oekraïne

Wilt u een bedrijf starten in Oekraïne? Of misschien een partnerschap aangaan met een Oekraïens bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in Oekraïne. Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Oekraïne

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar u moet bijvoorbeeld ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen
  • registreren van onroerend goed
  • bescherming van investeerders
  • betalen van belastingen
  • handhaven van contracten

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Oekraïne staat 64e (ranking 2020). Het land scoort bijvoorbeeld goed op de punten belasting betalen en een eigen bedrijf beginnen. Oekraïne scoort minder goed als het gaat om het oplossen van kredietproblemen en het beschermen van investeerders.

Rapport Doing Business in Ukraine

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een document: Doing business in Ukraine 2019 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in Oekraïne, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Meer weten? Ontdek wat er speelt op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen in Oekraïne.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Als u hierover van gedachten wilt wisselen met een van onze adviseurs, neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De 2 belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Oekraïne zijn:

  • Joint Stock Company (JSC)
  • Limited Liability Company (LLC)

U leest meer over deze en andere ondernemingsvormen in Oekraïne in hoofdstuk 3 van het handboek Conducting business in Ukraine (pdf), van consultancybureau Baker McKenzie.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Oekraïne. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Oekraïense overheid

Het agentschap Ukraine Invest ondersteunt buitenlandse ondernemingen bij hun investeringen in Oekraïne. U vindt hier onder andere informatie over veelbelovende sectoren en kansrapporten.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Oekraïne zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op onze website hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.