Service menu right

Do's-and-don'ts in Oekraïne

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Oekraïne? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Oekraïne.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Tips voor de zakencultuur in Oekraïne

Draag een pak

Hoewel de zakencultuur in Oekraïne niet altijd formeel is, dragen mannen nog vaak een pak en stropdas bij zakelijke bijeenkomsten.

Geef een stevige handdruk

Het is gebruikelijk om bij aankomst de zakenpartner een stevige handdruk te geven. Houd hierbij oogcontact en herhaal eventueel de eigen naam. Ook bij vertrek worden de handen geschud.

Bouw een band op

Informele en directe communicatie worden in Oekraïne gewaardeerd. Wacht hier echter een poosje mee. Eerst een persoonlijke relatie opbouwen is belangrijk. Vaak geldt dat hoe nieuwer de zakenrelatie is, hoe voorzichtiger Oekraïners zijn in hun communicatie.

Toon interesse

Oekraïners zijn trots op hun land en waarderen complimenten of vragen over hun stad of land. Vraag bijvoorbeeld naar de historische gebouwen in de stad waar de ontmoeting plaatsvindt. Vermijd wel gevoelige onderwerpen zoals politiek of religie.

Respecteer de hiërarchie

Oekraïne is een sterk hiërarchisch land. Bij de overheid en binnen traditionele bedrijven geldt vaak nog een strakke hiërarchie. Binnen de zakenwereld is dit aan het veranderen. Moderne bedrijven en jongere zakenlui laten dit wat meer los. Peil daarom de hiërarchie bij het bedrijf van een zakenpartner, zodat duidelijk is met wie belangrijke zaken besproken kunnen worden.

Wees proactief

Wees proactief en bevestig afspraken per telefoon, zodat de serieuze bedoeling benadrukt wordt. Visitekaartjes zijn daarnaast belangrijk; neem ze dus mee. Laat visitekaartjes in het Oekraïens vertalen, dit geeft een streepje voor.

Proost niet als eerste

Bij een zakelijk diner is het gebruikelijk dat de gastheer als eerste proost. Als er op iemand geproost wordt, kan diegene dit gebaar later in het diner herhalen. Houd er rekening mee dat Oekraïners meestal met wodka proosten. Het is niet gebruikelijk om met een non-alcoholisch drankje (mee) te proosten.

Let op bij relatiegeschenken

Geef geen dure, al te opzichtige relatiegeschenken. Juist een bescheiden relatiegeschenk doet een Oekraïense zakenpartner plezier. Vooral de typisch Hollandse souvenirs zijn geliefd. Als het relatiegeschenk een bos bloemen is, let er dan op dat het geen even aantal is en dat het geen gele bloemen zijn. Dit is namelijk niet gepast.

Schrijf liever geen 'Kiev'

Het gebruik van Russisch kan gevoelig liggen in Oekraïne. Let daarom ook op de spellingswijze van stadsnamen. Zo is het beter om in de communicatie naar Oekraïners de hoofdstad te spellen als 'Kyiv'. De Nederlandse schrijfwijze 'Kiev' kan namelijk gezien worden als directe vertaling van de Russische spelling.