Service menu right

Handel Nederland – Oekraïne

Sinds de Europese Unie een handelsverdrag met Oekräine heeft gesloten, is de handel met het land sterk toegenomen. Dat geldt ook voor de Nederlandse handel met Oekraïne. We zijn vooral meer gaan invoeren. Tussen 2016 en 2018 is de import bijna verdubbeld (van € 779 miljoen naar € 1,3 miljard). Ook de export groeide in die periode, maar wel minder sterk (€ 722 miljoen naar € 974 miljoen). Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Oekraïne.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Wilt u meer weten over het land Oekraïne, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Oekraïne.

Ziet u zakelijke kansen op de Oekraïnse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Oekraïne

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Oekraïne

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 974 miljoen2018
Totale invoer€ 1,3 miljard2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 361 miljoen (-)2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en  Oekraïne in de databank Statline van het CBS.
Bekijk ook het rapport Handelscijfers Oekraïne - Nederland (pdf) (september 2020), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

  Belangrijkste exportproducten naar Oekraïne

  Top 3 uitvoerproducten naar Oekraïne

  ProductgroepBedragJaartal
  Medicinale en farmaceutische producten€ 132 miljoen2018
  Voertuigen voor wegvervoer€ 119 miljoen2018
  Koffie, thee, cacao, specerijen€ 95 miljoen2018


  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Oekraïne bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Oekraïne.

  Voorlopige exportcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Oekraïne over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

   Belangrijkste importproducten uit Oekraïne

   Top 3 invoerproducten uit Oekraïne

   ProductgroepBedragJaartal
   Graan en graanproducten€ 537 miljoen2018
   Plantaardige oliën en vetten€ 191 miljoen2018
   Oliehoudende zaden en vruchten€ 190 miljoen2018


   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Oekraïne bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Oekraïne door Nederland.

   Voorlopige invoercijfers

   Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Oekraïne over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Handelsinformatie via TradeMap

    Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

    Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

    TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Oekraïne. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

     Associatieverdrag EU-Oekraïne

     Het associatieverdrag van de EU met Oekraïne (2016) kent een speciaal hoofdstuk met handelsafspraken. Hierin staan onder meer afspraken over goederen en betalingsverkeer, intellectueel eigendom en duurzaam ondernemen. De afspraken moeten de komende jaren leiden tot het wegnemen van handelsbarrières tussen de EU en Oekraïne.

     Details over deze afspraken vindt u in het document Associatieverdrag EU-Oekraïne: economische achtergrondinformatie. Hierin staan ook cijfers en statistieken over de handel tussen Nederland en Oekraïne.

     Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

      Meer informatie

      Bent u tevreden over deze pagina?

      Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
      U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
      Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
      Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
      De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.