Service menu right

Zakelijke kansen in Oekraïne

De economie van Oekraïne biedt kansen in verschillende sectoren, waaronder gezondheidszorg, afvalbeheer en landbouw. Waar liggen de beste kansen voor u?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

De Oekraïense markt wordt steeds aantrekkelijker voor buitenlandse handel en investeringen. Dit komt onder andere door DCFTA, het economische deel van het associatieverdrag dat Oekraïne met de EU heeft gesloten. Daarnaast staan veel Oekraïense ondernemers open voor buitenlandse knowhow.

Op deze pagina staan enkele kansrijke sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons. De adviseurs van RVO.nl kunnen u helpen met het verkennen van de markt en het vinden van kansen en de juiste zakenpartners. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u op weg in Oekraïne.

Kansen in gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Oekraïne is toe aan modernisering. De overheid heeft daarom hervormingen doorgevoerd. Die moeten ervoor zorgen dat buitenlandse investeerders gemakkelijker toegang krijgen tot de sector, er meer transparantie komt en nieuwe technologieën geïntroduceerd kunnen worden. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers op het gebied van:

 • advies, vooral voor gezondheidsfinanciering, primaire gezondheidszorg, volksgezondheid en medische infrastructuur;
 • levering van medische producten aan de private sector;
 • tandheelkunde;
 • eHealth, waaronder registratiesystemen voor patiënten, dataverzameling, -verwerking en -beveiliging;
 • medisch onderwijs.

Wilt u meer weten? BNR nieuwsradio besprak deze kansen in de uitzending Ondernemersdesk Europa. Bekijk de uitzending en laat u bijpraten. U kunt ook onderstaand rapport downloaden. Dit gaat dieper in op de kansen in de Oekraïense gezondheidszorg.

Kansen in afvalbeheer

In vergelijking met de EU doet Oekraïne het minder goed op het gebied van afvalbeheer. In navolging van EU-landen heeft de Oekraïense regering dan ook een National Waste Strategy 2030 opgezet. Deze richt zich op meer recycling, minder vuilstortplaatsen en beter georganiseerde vuilnisophaaldiensten. Dit levert veel kansen op voor Nederlandse bedrijven die actief zijn op het vlak van:

 • afvalinzameling en -sortering;
 • biologisch afbreekbaar afval;
 • compostering en vergisting van afval;
 • terugwinning van brandstoffen;
 • afvalverbranding;
 • stortgaswinning;
 • adviesdiensten.

Verder lezen? Onderstaand rapport zet deze kansen uiteen in concrete punten. Ook vindt u in dit rapport uitgebreide achtergrondinformatie over de afvalbeheersector in Oekraïne.

Kansen in de landbouw

Oekraïne heeft de ambitie om weer de 'graanschuur van Europa' te worden. Met veel vruchtbare grond en een gunstige ligging zijn er zelfs mogelijkheden voor het land om op wereldniveau te exporteren. Er is genoeg ruimte voor groei in de Oekraïense landbouw, hoewel hiervoor hervorming van beleid en infrastructuur nodig is. Er zijn onder meer kansen op het gebied van:

 • aardappelteelt;
 • teelt, verwerking en conservering van groenten en fruit (waaronder bessen);
 • zuivelproductie- en verwerking;
 • sierteelt;
 • bioenergie;
 • biologische landbouw.

Daarnaast vergroten Nederlandse ondernemers hun kansen als zij met hun producten of diensten de Oekraïense landbouw helpen om efficiënter en duurzamer te worden. Verder lezen? Bij de Nederlandse landbouwraad in Oekraïne vindt u nieuws en actuele informatie over deze sector.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Marktrapporten

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Oekraine. Hieronder vindt u een selectie van rapporten over de belangrijkste sectoren. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.