MVO in Oekraïne | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MVO in Oekraïne

17-02-2021

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) houdt in dat u als ondernemer een positieve bijdrage levert aan de omgeving. Wilt u (financiële) overheidssteun voor ondernemen in het buitenland? Dan is MVO een voorwaarde. Op deze pagina leest u wat er in Oekraïne speelt op MVO-gebied.

Hieronder vindt u meer informatie over verschillende MVO-thema's in Oekraïne. Zo ontdekt u waar u op moet letten en waar u het verschilt kunt maken. Wilt u weten aan welke MVO-voorwaarden u moet voldoen? Lees dan de Informatie over MVO in het buitenland.

Huidige MVO-situatie in Oekraïne

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat op de agenda bij de Oekraïense regering. Het land streeft naar ondertekening van de OESO-richtlijnen (de MVO-normen voor ondernemers die actief zijn over de grens). Daarvoor werkt het samen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zij richten zich samen vooral op:

  • Corruptie
  • Bestuur en rechtsstaat
  • Investeringen en bedrijfsklimaat

Op de website van OESO vindt u een overzicht van OESO-initiatieven in Oekraïne, inclusief nieuwsberichten en rapporten.

Ontdek de risico's

Zoekt u informatie toegespitst op uw product of dienst en exportland? Vul dan de MVO-risicochecker in. Hiermee krijgt u een dossier met informatie dat past bij uw situatie.

Wetten en regels

Oekraïne heeft wetten en regels die de mensenrechten en fundamentele vrijheden beschermen. Verder probeert Oekraïne hervormingen in lijn met de Europese wetten en regels door te voeren. De regering van Oekraïne wil op die manier de levensstandaard verhogen, sociale zekerheid verbeteren en de ecologische waarde van het land behouden.

In de praktijk is de uitvoering van bepaalde wetten en regels in Oekraïne echter een uitdaging. Zo worden wetten niet altijd goed ingevoerd en gecontroleerd. Hierdoor hebben nieuwe wetten soms maar een beperkt effect.

Corruptie

Corruptie komt veel voor in Oekraïne, vooral bij zakelijke licenties, belastingen en douane. Oekraïne scoort 32 op de Corruption Perceptions Index in 2019, wat betekent dat het risico op corruptie erg hoog is. Als u bijvoorbeeld samenwerkt met een plaatselijke agent of consultant, die weer samenwerkt met 3e partijen, kan het zijn dat deze 3e partijen smeergeld inzetten.

Oekraïne onderneemt stappen om de corruptie te bestrijden. Zo is er in 2015 een speciaal Nationaal Anticorruptiebureau opgezet. Ook is er een Nationale Business Ombudsman, die zich inzet voor een eerlijker en corruptievrij zakenleven in Oekraïne. Bedrijven kunnen hier terecht bij oneerlijke behandeling. Deze inzet heeft een iets hogere score opgeleverd in de Corruption Perceptions Index. Het tegengaan van corruptie in Oekraïne blijft echter een moeizaam proces.

Milieu

Oekraïners zijn zich op dit moment nog niet sterk bewust van duurzaamheidsthema's als energie- en watergebruik, dierenwelzijn en biodiversiteit. Er zijn enkele initiatieven van de overheid om dit te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van waterverspilling.

Water- en luchtvervuiling

De zware industrie in Oekraïne is verantwoordelijk voor veel van de vervuiling van lucht, water en bodem. De industrie stamt nog vaak uit het Sovjettijdperk en is sterk verouderd. Elk jaar verliest naar schatting 32 miljoen hectare grond zijn vruchtbaarheid, als gevolg van de vervuiling. Daarnaast zijn er relatief veel gezondheidsproblemen door de slechte luchtkwaliteit en te weinig schoon drinkwater.

Ontbossing

Oekraïne heeft veel illegale houtkap. Ook illegale ambermijnen veroorzaken ontbossing. Er is boswetgeving, maar deze wordt slecht gecontroleerd. Dit heeft onder meer gezorgd voor verlies van biodiversiteit in de Karpatenregio.

Verder lezen over milieu in Oekraïne? Selecteer het land op de kaart van de MVO-risicochecker om rapporten te vinden over dit thema.

Arbeidsomstandigheden

Op het gebied van arbeidsrechten en -omstandigheden is veel ruimte voor verbetering. Zo zijn er sterke signalen van kinderarbeid, hebben vrouwen vaak een slechtere arbeidspositie en wordt een klein aantal buitenlanders onderworpen aan dwangarbeid.

De veiligheid in (illegale) mijnen is een ander belangrijk aandachtspunt. Relatief veel mijnwerkers raken gewond of sterven zelfs door een gebrek aan goede veiligheidsregels, of een slechte naleving ervan.

Verder kunnen werknemers nauwelijks beroep doen op hun rechten. Dit is groot probleem in bijvoorbeeld de kledingindustrie, waar de meeste werknemers een loon ontvangen dat onder het wettelijke minimumloon ligt.

Meer weten over arbeidsomstandigheden in Oekraïne? Selecteer het land op de kaart van de MVO-risicochecker om meer te lezen over dit thema.

Zoekt u meer informatie over MVO in Oekraïne?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.