Service menu right

Bedrijf starten in Oman

Wilt u een bedrijf starten in Oman? Of misschien een partnerschap aangaan met een Omaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Gelukkig is online veel informatie te vinden. Vindt u niet wat u zoekt? Dan kunnen onze regio-experts u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of ze helpen u bij het vinden van zakenpartners in Oman. Onze regio-experts geven u hoe dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Oman

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Oman staat 68e (ranking 2020).

Oman scoort goed op de punten oplossen van een bedrijf starten en belasting betalen. Oman scoort minder goed als het gaat om het verkrijgen van krediet en de bescherming van kleine investeerders.

Rapport Doing Business in Oman

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business 2020 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen op de website van RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. In Oman mogen buitenlandse bedrijven zich als volgt vestigen:

  • Limited Liability Company (LLC) (vergelijkbaar met de Nederlandse bv)
  • Joint stock company (vergelijkbaar met de Nederlandse nv)
  • Branch (filiaal/bijkantoor)
  • Commercial Agency (handelskantoor)
  • Commercial Representative Office (vertegenwoordigingskantoor)
Ben u van plan een onderneming te starten in Oman? Bespreek dan met het buitenlandnetwerk in Oman wat voor u de beste optie is.

Speciale Economische Zones

De regering van Oman heeft een aantal free trade zones aangewezen:

Duqm Special Economic Zone

Oman heeft ook een Special Economic Zone aangewezen: Duqm Special Economic Zone. Duqm moet een belangrijke hub en toegangspoort worden, niet alleen naar Oman zelf, maar ook naar de rest van het Midden-Oosten, Noord- en Oost-Afrika en Zuid-Aziƫ. De haven van Duqm is een van de grootste ontwikkelingsprojecten in de regio. Deze FAQ geeft meer informatie over de zone.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Oman. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Factsheet Doing Business in Oman

Het ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde in 2017 Doing Business in Oman. In deze factsheet vindt u meer informatie over de belangrijkste sectoren in Oman en de rol die het buitenlandnetwerk voor u kan hebben.

Investeringsgidsen Omaanse overheid

Omanuna, de onlineportal van Oman, biedt online support over het starten van een onderneming. Maar ook over de wetten, vergunningen en registraties die erbij komen kijken.

Ithraa is de overheidsinstantie voor de promotie van investeringen in Oman. De website presenteert via infographics (pdf) de pluspunten van zakendoen met Oman.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Oman zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.