Service menu right

Handel Nederland - Oman

De handel tussen Nederland en Oman neemt toe. Dat geldt vooral voor export naar Oman, die in 2017 piekte. De import schoot in 2018 ook flink omhoog maar is in 2019 weer gestabiliseerd naar op het niveau van de jaren ervoor. De export naar Oman is vergelijkbaar met die naar Koeweit en Qatar.

Wilt u meer weten over het land Oman, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Oman.

Ziet u zakelijke kansen op de Omaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Oman

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Oman

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 463 miljoen2019
Totale invoer€ 116 miljoen2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 347 miljoen (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Oman in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Oman

Hoewel het duidelijk is dat de coronacrisis effect heeft op de handel tussen Nederland en Oman, is nog lastig te zeggen hoe groot dit effect uiteindelijk is. Nog niet alle cijfers over 2020 zijn bekend. U kunt daarvoor de website van het CBS in de gaten houden. Als u de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 vergelijkt met die van 2019, krijgt u een idee van de impact van corona op de handel met Oman.

Effect op de Omaanse economie

De Wereldbank voorspelt dat de economie van Oman, door de coronacrisis en de dalende olieprijzen, zal krimpen. Door afspraken met de OPEC om minder olie te produceren was de groei van het Omaanse bruto nationaal product (bnp) al afgeremd tot 0,5%. De Wereldbank verwacht dat het bnp in 2020 met 3,5% daalt. Voor 2021 en 2022 is de voorspelling dat dit zich weer iets herstelt en dat het bnp met 2,7 en 2,5% groeit. 

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Oman's Economic Update - April 2020.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Oman

Export vanuit Nederland naar Oman

ProductgroepBedragJaartal
Generatoren en motoren€ 68 miljoen2019
Gespecialiseerde machines€ 39 miljoen2019
Diverse machines, n.a.g.€ 37 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Oman bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Oman.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Oman

  Invoer vanuit Oman naar Nederland

  ProductgroepBedragJaartal
  Generatoren en motoren€ 56 miljoen2019
  Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 22 miljoen2019
  Organische chemische producten€ 11 miljoen2019


  Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Oman bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland naar Oman.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over 2020. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Let op: deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Oman. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

   Handels- en investeringscijfers Nederland - Oman

   Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

   Handelsbelemmeringen

   Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

   Meer informatie

   Bent u tevreden over deze pagina?

   Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
   U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
   Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
   Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
   De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.