Zakendoen in Algerije | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakendoen in Algerije

17-05-2021

Algerije staat bekend als Noord-Afrikaans land met een enorme woestijn. Het ligt dichterbij dan de meeste mensen beseffen: de hoofdstad Algiers ligt op dezelfde hoogte als de Spaanse stad Málaga. Toch is Algerije over het algemeen minder in beeld als handelspartner voor Nederlandse bedrijven dan bijvoorbeeld Egypte. Hoe doet u er zaken en waar liggen uw kansen? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Algerije.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Algerije? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Algerije een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Algerije

Als u zaken wilt doen in Algerije, is het goed om iets van de (politieke) geschiedenis van het land te kennen. Algerije heeft te maken gehad met veel rijken en dynastieën, waaronder Arabische dynastieën en het Ottomaanse rijk, tot Frankrijk het land koloniseerde in 1830. Halverwege de 20e eeuw volgde een onafhankelijkheidsstrijd en werd Algerije in 1962 onafhankelijk. In de jaren 90 woedde er een burgeroorlog tussen het leger en een extremistische islamitische beweging.

Vandaag de dag is Algerije een presidentiële republiek. De FLN is er sinds 1962 aan de macht. President Bouteflika, die 20 jaar aan de macht was, stapte in 2019 op.

Algerije heeft een erg jonge bevolking. 30% van de Algerijnen is jonger dan 15 jaar (ter vergelijking: in Nederland is dat 16,3%). Daarnaast is er een flinke Algerijnse diaspora in Europa, vooral in Frankrijk. Arabisch is de nationale taal maar de Amazigh (ongeveer een vijfde van de bevolking) spreken ook Tamazight. In het zakendoen is de spreektaal tijdens vergaderingen meestal Frans of Arabisch. 99% van de Algerijnse bevolking zijn soennitische moslims.

De Sahara beslaat vier vijfde van het landoppervlak van Algerije maar ruim twee derde van de Algerijnen woont in steden, vooral aan de kust. De hoofdstad Algiers is verreweg de grootste stad met bijna 3 miljoen inwoners. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Algerije op de 91e plaats, vergelijkbaar met Libanon en Moldavië.

Economie van Algerije

Algerije is vooral afhankelijk van de productie van olie en gas, die samen een derde van het bnp van Algerije vormen. Door deze nadruk op industrie is Algerije niet meer zo zelfvoorzienend in landbouw als het eens was.

De belangrijkste handelspartners van Algerije zijn Frankrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Het land importeert het meeste uit China, Frankrijk en Italië, en exporteert het meeste naar Italië, Frankrijk en Spanje. Bekijk voor meer informatie over de Algerijnse import en export de data van World Integrated Trade Solution.

Corona en de Algerijnse economie

Door de coronapandemie heeft de Algerijnse economie een flinke klap gekregen. Door de daling van de olieprijzen kwam het land in een recessie terecht. Het bbp kromp in 2020 bijna met 5%. Lees de Economic update van Algerije van de Wereldbank (april 2021) voor meer informatie. Bekijk de website van het Algerijnse ministerie van Communicatie voor meer actuele informatie over de coronapandemie in dat land. U kunt ook nog de analyse van de African Development Bank van maart 2021 lezen. Algerije staat op pagina 120.

Handel Nederland – Algerije

Voor Nederland staat Algerije 68e wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2020). In 2020 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Algerije € 511 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Libië en de Filippijnen. Bekijk ook de Handels- en investeringscijfers van Nederland en Algerije hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Algerije zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Algerije.

Handelsrelatie EU-Algerije

In 2002 hebben de EU en Algerije een 'association agreement' getekend. Het doel van dit verdrag was om voor september 2020 alle tarieven te hebben ontmanteld en op een paar na is dat gelukt. Kijk voor meer informatie over dit akkoord met Algerije op de website van de Europese Commissie.

Zakelijke kansen in Algerije

Algerije biedt goede kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de afval- en landbouwsector. Onder deze paragraaf vindt u rapporten over deze sectoren.

Afvalinzameling

Er zijn goede kansen voor Nederlandse bedrijven in de afvalinzameling. Denk aan:

  • expertise van gescheiden inzameling, logistiek en afvaloverdracht;
  • recycling (scheidingstechnieken, compostering, marketing PET-afval);
  • afvalwater- en waterbeheer en saneringstechnologieën.

Landbouw

Landbouwproductie vindt vooral plaats in het noordelijke kustgebied en enkele belangrijke oasegebieden net ten zuiden van het Atlasgebergte. De landbouwontwikkeling loopt enigszins achter vergeleken met Marokko en Tunesië. Wel produceert Algerije aardappelen, dadels en andere zuidvruchten en is er een opkomende tuinbouwsector.

Nederland kan een rol spelen in het verhogen van de productie, de kwaliteit en een efficiënter gebruik van water en energie. Ook op het vlak van gewasbescherming en bemesting is er behoefte aan kennis en technologie. Lees meer over de kansen voor Nederlandse ondernemers op de website van Agroberichten Buitenland.

Watergebruik in de landbouw

De ambassades in Rabat en Algiers lieten in maart 2021 een studie uitvoeren over watergebruik in de landbouw in Marokko, Algerije en Tunesië. Bekijk het rapport op de website van Agroberichten.

Aardappelverwerking

Aardappelverwerking in Algerije is een kleine economische sector. Minder dan 1% van alle aardappels wordt verwerkt tot frites of chips. Om deze sector te laten groeien, moeten bedrijven in Algerije aardappelen voor langere periodes kunnen opslaan. Goede klimaatbeheersing en hogere opslagtemperatuur zijn daarbij grote uitdagingen.

Kansen voor Nederlandse ondernemers zijn er op de korte termijn voor opslag- en verwerkingsadviseurs. Op de lange termijn voor verwerkingsbedrijven, opslag- en klimaatbeheerders en verpakkingsbedrijven.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Algerije? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Algerije. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Algerije

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Algerije. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Algerije staat op plaats 157 in de Ease of Doing Business 2020.

Hulp bij financiering nodig?

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Algerije mogelijk zijn.

Exportregels voor Algerije

Access2Markets

De website Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Algerije. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Bekijk dan ons stappenplan voor het gebruik van Access2Markets.

Halalcertificaat

Bij export van veel producten naar Algerije is een halalcertificaat vereist. Het productieproces en alle materialen die tijdens transport en opslag in aanraking komen met deze producten, moeten voldoen aan de vereisten van de islamitische wet. Het is belangrijk dat u onderzoekt welke specifieke eisen er in Algerije gelden voor uw product. Lees meer over halalcertificering.
Het Algerijnse ministerie van Handel heeft ook meer informatie over het halalcertificaat in Algerije (Franstalig).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Algerije is ondertekenaar van de ATA-conventie, dus u kunt bij tijdelijke invoer in de meeste gevallen een ATA-carnet gebruiken. Lees meer over het ATA-carnet op de website van de KVK.

Hulp van de ambassade

De ambassade in Algiers staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Algerije. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lees meer over wat de ambassade voor u kan betekenen bij het zakendoen in Algerije.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.