Service menu right

Benin

Vissers in Benin

Waar ooit het machtige koninkrijk Dahomey lag, ligt nu de republiek Benin. Een economische grootmacht is het land niet meer, maar toch liggen er zakelijke kansen. Welke kansen zijn dat? En hoe doet u zaken in Benin? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Benin.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Benin? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Benin een succes te maken.

Inwoners en maatschapij van Benin

Het Koninkrijk Dahomey was eeuwenlang een economische grootmacht. Het land verdiende zijn geld voornamelijk door slavenhandel. In de 19e eeuw veroverde Frankrijk het koninkrijk. In 1960 heroverde het land zijn onafhankelijkheid. In 1975 veranderde het land zijn naam van Dahomey in Benin. Na een periode van dictatuur maakte Benin begin jaren 90 de omslag naar democratie.

Tegenwoordig is Benin een presidentiële republiek met zo’n 11,1 miljoen inwoners (2017). Hoofdstad is Porto-Novo (285.000 inwoners). De belangrijkste stad is Cotonou met 688.000 inwoners. Daar zetelt ook de regering. In Benin wonen verschillende etnische groepen, waaronder de Fon, Adja en Yoruba. Frans is de officiële taal, maar er worden ook vele etnische talen gesproken. Belangrijkste religies zijn de islam (27%), rooms-katholicisme (25%) en protestantisme (11%). Ook zijn er enkele inheemse religies.

Jonge bevolking

Benin heeft een opvallend jonge bevolking, met bijna 65% jonger dan 25 jaar en een geboortecijfer van bijna 5 kinderen per vrouw. Benin is ook een arm land. 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Armoede, werkloosheid en hoge kosten voor levensonderhoud hebben ertoe geleid dat bijna 40% van de Beninse bevolking is geëmigreerd naar omliggende landen. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Benin op de 162e plaats.

Economie van Benin

De economie van Benin draait vooral om de teelt en bewerking van katoen, en van de doorvoerhandel naar (vooral) Nigeria. Ook ananas en cashewnoten zijn belangrijke exportproducten. Dat alles maakt de economie afhankelijk van klimaat, marktprijzen en de Nigeriaanse economie. Om minder afhankelijk te zijn, zet de Beninse overheid in op het aantrekken van buitenlandse investeringen. Maar ook op de ontwikkeling van nieuwe voedselverwerkingssystemen. Ook richt zij zich steeds meer op toerisme, agroproductie en informatie- en communicatietechnologie.

De economie van Benin groeit de laatste jaren fors: van 4% in 2016 tot 6% in 2018. Ondanks die groei heeft Benin nog te kampen met een gebrekkige infrastructuur en met corruptie. Ook de toegang tot buitenlandse markten is nog niet optimaal. 

Benin is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA). Net als in de andere lidstaten van de UEMOA is de CFA-frank (XOF) de munteenheid in Benin.

Handel Nederland – Benin

Voor Nederland staat Benin op nummer 107 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Benin € 99 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Gabon, Macau en Moldavië. Bekijk het rapport Handels- en Investeringscijfers Nederland en Benin voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Benin, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Benin.

Handelsrelatie EU-Benin

Benin valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Benin

De Beninse overheid ziet graag buitenlandse investeringen in onder meer de agro, ict en het toerisme. Ook de watersector biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die willen ondernemen in Benin. Lees meer hierover op de website van het Netherlands Water Partnership. Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Benin.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Benin? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de watersector of in een andere branche? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Benin. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Benin

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Benin. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Benin staat op plaats 149 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Benin mogelijk zijn.

Exportregels voor Benin

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Benin. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Benin is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Meer informatie over Benin

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.