Service menu right

Bhutan

Bhutan is een Aziatisch land dat de welvaart van zijn bewoners niet uitdrukt in een Bruto Nationaal Product maar in Bruto Nationaal Geluk. Maar hoe vindt u zakelijk geluk in dit land? En zijn er kansrijke sectoren in Bhutan? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Bhutan.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Bhutan? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Bhutan een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Bhutan

Vanwege de geïsoleerde ligging in de Himalaya is Bhutan lange tijd nauwelijks in contact geweest met de buitenwereld. Ondanks die isolatie is het land meerdere keren bezet door landen als India, China en Groot-Brittannië. Vanaf het midden van de 20e eeuw begon Bhutan te moderniseren. Zo kwamen er nieuwe wegen en ziekenhuizen, en werd slavernij afgeschaft. Ook werd het land democratischer.

Tegenwoordig is Bhutan een constitutionele monarchie met 830.000 inwoners (2019). Ruim 200.000 Bhutanen leven in hoofdstad Thimphu. De bevolking bestaat voor de helft uit Ngalop en voor 35% uit etnische Nepalezen. De officiële taal is Dzongkha, maar er worden ook flink wat etnische talen gesproken. Driekwart van de bevolking is boeddhistisch, bijna een kwart is aanhanger van het hindoeïsme.

De modernisering van Bhutan heeft ertoe geleid dat extreme armoede in rap tempo verminderde. Ook kregen steeds meer kinderen onderwijs en is het analfabetisme aangepakt. Hoge jeugdwerkloosheid en armoede in landbouwgebieden zijn nog wel een probleem in Bhutan. Op de Human Development Index staat Bhutan 134e (2019).

Economie van Bhutan

De economie van Bhutan draait voornamelijk om landbouw, bosbouw en hydro-elektriciteit. De landbouwsector draagt minder dan 15% bij aan het Bruto Nationaal Product. Toch werkt meer dan de helft van de Bhutaanse beroepsbevolking in die sector. Bhutaans succes in de energiesector begon eind jaren 80 van de 20e eeuw met de bouw van de waterkrachtcentrale Chuckka. Deze centrale levert energie voor de Bhutaanse bevolking. Bhutan exporteert een flink deel van de energie naar India.

De economie van Bhutan groeit in rap tempo, de laatste jaren tussen de 4,5% en 7%. Om de economie op gang te helpen heeft Bhutan de afgelopen decennia veel steun gekregen van onder meer India, de Wereldbank en de Asian Development Bank. Die steun werd voor een groot deel benut voor de modernisering van de infrastructuur. Ook werd die steun gebruikt voor de energievoorziening van de meest afgelegen gebieden en voor de ontwikkeling van onder meer hydro-elektriciteit en de financiële sector.

Handel Nederland - Bhutan

In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Bhutan € 1 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van Vaticaanstad en Dominica. Wilt u meer weten over het land Bhutan, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Bhutan.

Handelsrelatie EU-Bhutan

Bhutan valt onder het 'Everything But Arms'-stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Bhutan

Op de websites van de Wereldbank en de Asian Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Bhutan. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het volgende filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Bhutan? Of bent u op zoek naar zakenpartners in Bhutan? Neem dan contact op met onze regio-experts. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Bhutan

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Bhutan. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Bhutan staat op plaats 89 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Bhutan mogelijk zijn.

Exportregels voor Bhutan

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Bhutan is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Meer informatie over Bhutan

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.