Service menu right

Bolivia

Fabrieksmedewerker in Bolivia

Bolivia is een land van natuurschoon, historische steden en talloze Incaruïnes. Het is ook een land dat economische kansen biedt. Maar hoe doet u zaken in Bolivia? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Bolivia.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Bolivia? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Bolivia een succes te maken.

Inwoners en geschiedenis van Bolivia

Bolivia ligt in het hoge Andesgebergte, in een gebied dat vroeger bij het oude Incarijk hoorde. In de 16e eeuw werd het gebied gekoloniseerd door de Spanjaarden, waarna in 1825 Bolivia een onafhankelijk land werd. De tijd die volgde karakteriseerde zich door staatsgrepen en oorlogen tegen de buurlanden. De grenzen van Bolivia wijzigden regelmatig en het land was politiek vaak instabiel.

Tegenwoordig is een Bolivia een presidentiële republiek met 11,6 miljoen inwoners (2019). De meeste inwoners wonen in stedelijk gebied, waaronder 1,8 miljoen in La Paz, waar ook de regering is gevestigd. In de hoofdstad Sucre wonen slechts 278.000 mensen. De meeste inwoners (bijna 70%) horen tot de mestiezen (combinatie van blank en inheems), terwijl zo’n 20% tot de inheemse groep behoren. Officiële talen zijn Spaans, Quechua en Aymara. Grootste religie is het katholicisme.

Bolivia is een arm land, dat laag scoort op het gebied van scholing, gezondheidszorg en inkomensgelijkheid. Veel Bolivianen hebben hun heil gezocht in het buitenland. Op zoek naar werk of een hoger loon emigreerden ze naar landen als Argentinië, Spanje, Chili en de Verenigde Staten.

Economie van Bolivia

De Boliviaanse economie zit al een tijdje in de lift. De economische groei bedroeg de afgelopen jaren zo’n 4%. Het land moet het voornamelijk hebben van de export van gas. Daarmee is het afhankelijk van internationale marktprijzen.

Onder leiding van de socialistische president Evo Morales is een groot deel van de groei gebruikt voor de bestrijding van armoede. In 2016 lanceerde hij een economisch en sociaal ontwikkelingsplan. Economische groei, minder ongelijkheid en toegang tot scholing en gezondheidszorg vormen de pijlers van dit plan. Ook wil Bolivia het klimaat voor particuliere investeringen verbeteren.

Handel Nederland - Bolivia

Voor Nederland staat Bolivia op nummer 133 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Bolivia € 56 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Niger, Madagaskar en Montenegro.

Wilt u meer weten over het land Bolivia, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Bolivia.

Handelsrelatie EU-Bolivia

Bolivia valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP+) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten of nultarieven geïmporteerd kunnen worden in de EU. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Zakelijke kansen in Bolivia

Voor Nederlandse ondernemers biedt Bolivia een aantal kansen, zoals in de agrosector en de afvalverwerking. In 2017 publiceerde de Nederlandse ambassade in Lima (Peru) een rapport over de kansen voor Nederlandse ondernemers in de agrosector (pdf), met de focus op het gebied rond Santa Cruz. In 2015 publiceerde RVO.nl een marktverkenning over de kansen in de afvalverwerkingssector (pdf). Op de website van het Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden (CBI) vindt u een rapport over kansen in de quinoasector.

Bekijk alle marktrapporten over Bolivia.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Bolivia? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de afvalverwerking, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-experts. Zij kunnen gratis de buitenlandse markt voor u verkennen en u in contact brengen met potentiële zakenpartners.

Zakendoen in Bolivia

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Bolivia. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Bolivia staat op plaats 150 in de Ease of Doing Business (2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Bolivia mogelijk zijn.

Exportregels voor Bolivia

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Bolivia. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Bolivia is niet aangesloten bij de ATA-conventie. U kunt bij tijdelijke invoer dus ook geen ATA Carnet gebruiken.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Meer informatie over Bolivia

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.