Service menu right

Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is een land met ruige bergen, groene valleien en pittoreske steden. Maar ook een land dat zakelijke kansen biedt. Hoe doet u zaken in Bosnië en Herzegovina? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Bosnië en Herzegovina.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over zakendoen met Bosnië en Herzegovina? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Bosnië en Herzegovina een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Bosnië en Herzegovina

Het huidige Bosnië en Herzegovina is ontstaan na de Bosnische oorlog (1992-1995) en het daaropvolgende verdrag van Dayton. Sindsdien bestaat het land uit 3 delen:

  • De Federatie van Bosnië en Herzegovina (waar voornamelijk Kroaten en Bosniakken wonen).
  • De Servische Republiek met vooral Serviërs (niet te verwarren met het land Servië).
  • Het kleinere Brčko District (waar verschillende etniciteiten wonen).

Naast de gewone besturen kent Bosnië ook nog de Hoge Vertegenwoordiger voor Bosnië en Herzegovina, die ervoor moet zorgen dat het Daytonverdrag wordt nageleefd.

De parlementaire republiek Bosnië en Herzegovina heeft 3,5 miljoen inwoners (2018), waarvan de helft Bosniakken, 30% Serviërs en bijna 15% Kroaten. Grootste religies zijn de islam (Bosniakken), Servisch-orthodox (Serviërs) en rooms-katholiek (Kroaten). Bijna de helft van de bevolking woont in stedelijk gebied, waarvan 343.000 in hoofdstad Sarajevo. Bosnisch, Kroatisch en Servisch zijn de officiële talen, maar er wordt ook Engels gesproken.

Bosnië en Herzegovina zit in een proces om lid te worden van de EU.

Economie van Bosnië en Herzegovina

De Bosnische economie draait vooral op de export van metaal, energie, textiel en meubels. Ook belangrijk zijn steun van internationale organisaties en het geld dat binnenkomt van de vele Bosniërs die zijn geëmigreerd tijdens de oorlog. De economie groeit de laatste jaren rond de 3%.

Ondanks die groei kampt de Bosnische economie met veel problemen. Hoge werkloosheid, een groot informeel circuit (zwarte markt), corruptie, gebrekkige infrastructuur en een versnipperde overheid zijn enkele van die problemen.

Handel Nederland – Bosnië en Herzegovina

Voor Nederland staat Bosnië en Herzegovina op nummer 92 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Bosnië en Herzegovina € 185 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Bahrein, Ethiopië en Suriname.

Bekijk ook de Handels- en investeringscijfers van Bosnië en Herzegovina - Nederland hieronder voor een overzicht van import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Bosnië en Herzegovina, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Bosnië en Herzegovina.

Handelsafspraken EU-Bosnië en Herzegovina

De EU en Bosnië en Herzegovina hebben sinds 2015 een akkoord. Hierin staan afspraken over afschaffing van invoerrechten op tal van industriële producten en sommige landbouw- en visserijproducten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Zakelijke kansen in Bosnië

Op zoek naar zakelijke kansen in Bosnië en Herzegovina? Op de websites van de Wereldbank en de European Bank for Reconstruction and Development staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Bosnië en Herzegovina.

Vragen?

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Bosnië en Herzegovina? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze adviseurs voor deze regio. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Bosnië en Herzegovina

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Bosnië en Herzegovina. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Bosnië en Herzegovina staat op plaats 80 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Foreign Investment Promotion Agency of Bosnia and Herzegovina

Op de website van het Foreign Investment Promotion Agency of Bosnia and Herzegovina vindt u informatie over zakendoen in Bosnië en Herzegovina. Ook vindt u daar welke sectoren het aantrekkelijkst zijn voor buitenlandse investeerders en welke locaties en projecten kansen bieden.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Bosnië en Herzegovina mogelijk zijn.

Exportregels voor Bosnië en Herzegovina

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Bosnië en Herzegovina. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

En lees hier het verhaal van meubelbedrijf Interstar. Dit Nederlandse bedrijf zette met de hulp van het Private Sector Investeringsprogramma een fabriek op in Bosnië en Herzegovina.

Meer informatie over Bosnië en Herzegovina

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.