Service menu right

Burkina Faso

Verkoper van boababblaadjes (foto: Hugues CC-BY-2.0)

Burkina Faso is een relatief klein land in West-Afrika, ingesloten door 6 landen: Mali, Niger, Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust.  Misschien kennen oudere mensen Burkina Faso beter onder de oude naam Opper-Volta. Welke zakelijke kansen biedt deze voormalige Franse kolonie en hoe doet u er zaken? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Burkina Faso.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over zakendoen in Burkina Faso? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw handel met Burkina Faso een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Burkina Faso

Burkina Faso is nog niet zo lang onafhankelijk. In 1960 kreeg het onder de naam Opper-Volta zijn onafhankelijkheid, in 1984 veranderde het land zijn naam in Burkina Faso (‘land van de onomkoopbare mensen'). Begin jaren 90 werden de eerste vrije verkiezingen gehouden nadat in de jaren 70 en 80 een aantal militaire coups plaatsvond.

Tegenwoordig is Burkina Faso een presidentiële republiek. Het is een voor Afrikaanse begrippen redelijk dichtbevolkt land met 19,8 miljoen inwoners (2018), waarvan er 2,5 miljoen wonen in de hoofdstad Ouagadougou. In het land wonen verschillende etnische groepen, waarvan de Mossi meer dan de helft van de bevolking uitmaakt. Hoewel Frans de officiële taal is, spreken de meeste Burkinezen een van de Afrikaanse talen. Meer dan de helft van de bevolking is moslim, terwijl bijna een kwart rooms-katholiek is.

Maatschappelijke problemen

Burkina Faso is een arm land met veel maatschappelijke problemen. De bevolkingsgroei is groot terwijl er een groot gebrek is aan vruchtbaar land. Bovendien heeft het land last een ongunstig klimaat en vinden er de laatste jaren steeds meer terroristische aanslagen plaats. Mede als gevolg daarvan verdienen veel Burkinezen hun geld in buurlanden als Ivoorkust en Ghana. Tegelijk vangt Burkina Faso veel vluchtelingen op uit Mali. Op de Human Development Index (2017) staat Burkina Faso op de 183e plaats (van de 189 landen).

Economie in Burkina Faso

Terwijl een groot deel van de bevolking werkt in zelfvoorzienende landbouw, draait de economie van Burkina Faso vooral om de export van katoen en goud. Daarmee is het land sterk afhankelijk van de marktprijzen voor deze producten. De economie van Burkina Faso kampt daarnaast met de gevolgen van terrorisme en een gebrekkige infrastructuur.

De economie van Burkina Faso heeft een aantal wisselvallige jaren gekend, door overstromingen, ebola, terrorisme en politieke onrust. De laatste jaren groeit de economie weer, tussen de 4 en 7%. Om de economie verder te ontwikkelen en armoede te bestrijden ontwikkelde de Burkinese overheid een nationaal plan voor economische en sociale ontwikkeling.

Burkina is lid van zowel de Economic Community of West African States (ECOWAS) als de West African Economic and Monetary Union (UEMOA).

U vindt in de bijlage verkennende studies met de focus op ondernemerschap, en werkgelegenheid in de landbouwsector in Burkina Faso.

Handel Nederland – Burkina Faso

Voor Nederland staat Burkina Faso op nummer 120 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Burkina Faso € 69 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Turkmenistan, Syrië en Oeganda.

Wilt u meer weten over het land Burkina Faso, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Burkina Faso.

Handelsrelatie EU-Burkina Faso

Burkina Faso valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Burkina Faso

Kansen liggen er dan ook in de noten- en fruithandel. Burkina Faso exporteert bijvoorbeeld mango’s, bananen en cashewnoten. Maar zoals dit onderstaande rapport laat zien, zijn er nog wel wat problemen te overwinnen, vooral op het gebied van agrologistiek.

Bekijk alle marktrapporten over Burkina Faso.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Burkina Faso? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de noten- en fruithandel of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Burkina Faso. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Burkina Faso

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Burkina Faso. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Burkina Faso staat op plaats 151 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Op de overheidswebsite eRegulations Burkina Faso vindt u meer informatie over investeren in Burkina Faso.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Burkina Faso mogelijk zijn.

Exportregels voor Burkina Faso

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Burkina Faso is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Meer informatie over Burkina Faso