Service menu right

Burundi

20-08-2020

Burundi is een klein Afrikaans land met een bescheiden economie. Toch liggen er kansen op zakelijk gebied. Maar hoe doet u zaken in Burundi? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Burundi.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Let op: er gelden momenteel sancties tegen Burundi.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Burundi? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met de Nederlandse ambassade in Bujumbura kunnen we u helpen om van uw export naar Burundi een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Burundi

Het land dat we nu kennen als Burundi werd in 1962 onafhankelijk van België en ging zelfstandig verder als koninkrijk. Dat koninkrijk hield echter niet lang stand. In 1966 werd de monarchie omver geworpen, waarna Burundi een republiek werd. De decennia die daarop volgden werden gekenmerkt door politieke onrust, staatsgrepen en burgeroorlog. Na 2005 werd het relatief rustig in Burundi, hoewel de verkiezingen in 2015 wel weer onrustig verliepen.

Tegenwoordig is Burundi een presidentiële republiek met zo’n 11,5 miljoen inwoners (2019). Hoewel Burundi een dichtbevolkt land is, woont maar een klein deel ervan in stedelijk gebied. Bijna 1 miljoen mensen wonen in hoofdstad Gitega. De Hutu's vormen verreweg de grootste etnische groep (85%) met de Tutsi's als flinke minderheid (14%). Bijna iedereen in Burundi spreekt de officiële landstaal Kirundi, al kan lang niet iedereen het lezen en schrijven. De grootste religie is het katholicisme (ruim 60%) met het protestantisme als flinke minderheid (bijna een kwart van de bevolking).

Burundi is een straatarm land met grote maatschappelijke problemen. Een enorm hoog geboortecijfer, voedselonzekerheid en armoede zijn daar een paar van. In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Burundi op de 185e plaats (van de 189 landen).

Economie van Burundi

De economie van Burundi is sterk afhankelijk van buitenlandse steun. Het land is voornamelijk agrarisch, waarbij zo'n 80% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector. Belangrijkste exportproducten zijn koffie en thee. Burundi is sinds 2009 lid van de East African Community, een economisch, politiek en sociaal samenwerkingsverband van 6 Afrikaanse landen.

De economie van Burundi is de laatste jaren gestabiliseerd, met soms een kleine groei en soms een kleine krimp. De groei is sterk afhankelijk van externe factoren, zoals internationale marktprijzen, droogte en overstromingen. De groei wordt ook beperkt door zaken als corruptie, een laag opleidingsniveau en slechte infrastructuur.

Toch zit er volgens de African Development Bank (AfDB) wel potentie in de Burundese economie. Delfstoffen (kalksteen, nikkel, coltan), hydro-elektriciteit en havenactiviteiten bieden kansen, mits ze in de toekomst worden ontwikkeld.

Handel Nederland - Burundi

Voor Nederland staat Burundi op nummer 180 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Burundi € 10 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Botswana, Maldiven en Barbados.

Bekijk ook het rapport Handels- en Investeringscijfers Nederland en Burundi uit mei 2019 hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Burundi, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan ons factsheet over Burundi.

Handelsrelatie EU-Burundi

Burundi valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Burundi

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Burundi. Op de website iGuideBurundi vindt u beschrijvingen van de belangrijkste sectoren in Burundi.

Burundi grenst aan het Tanganyikameer. Lees het rapport over de kansen die dit meer biedt voor maritieme handel: Maritime Trade on Lake Tanganyika (pdf).

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Burundi? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Burundi. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Burundi

Sancties

Wanneer u zakendoet met Burundi moet u rekening houden met de sancties tegen Burundi die op dit moment gelden.

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Burundi. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Burundi staat op plaats 166 in de Ease of Doing Business ranking (2020).

De website van de Agence de Promotion de l'Investissement au Burundi (API Burundi) bevat Franstalige informatie over investeringen, vestigen van een bedrijf, zakendoen en kansrijke sectoren. De site heeft ook een investeringsgids: Burundi Investment Guide 2017 (pdf).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Burundi mogelijk zijn.

Exportregels voor Burundi

Certificate of Conformity

In Burundi zijn in mei 2014 Import Verificatie Programma's van start gegaan. Deze programma's vereisen, naast de gebruikelijke exportdocumenten, een zogenaamd Certificate of Conformity. SGS Nederland geeft deze af. Meer informatie over Burundi vindt u op de Engelstalige website van SGS.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Burundi is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Meer informatie over Burundi

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.