Service menu right

Costa Rica

Straatbeeld in Costa Rica

De meeste Nederlanders kennen Costa Rica vooral als een zonnig vakantieland. Wist u dat Costa Rica ook volop zakelijke kansen biedt? Maar hoe doet u zaken in Costa Rica? En waar liggen de kansen? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Costa Rica.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Costa Rica óf wilt u dat iemand meedenkt over uw internationale ondernemingsplannen? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Costa Rica een succes te maken.

Inwoners van Costa Rica

Costa Rica is een relatief klein land in Zuid Amerika. Het ligt tussen Panama en Nicaragua, en grenst zowel aan de Caribische Zee als de Stille Oceaan. Costa Rica is een presidentiële republiek met ongeveer 5,0 miljoen inwoners (2018). De meeste Costa Ricanen wonen in de omgeving van hoofdstad San José, in het midden van het land. Costa Rica is vooral bekend door zijn natuurpracht, met bossen, bergketens en vulkanen.

Hoewel Costa Rica van oudsher een agrarisch land is, verdient het land het meeste geld in de dienstensector.

Wilt u meer weten over het land Costa Rica, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Costa Rica.

Economische situatie in Costa Rica

De Costa Ricaanse economie kent al jaren een constante groei. Het land is aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, vanwege zijn politieke stabiliteit, relatief hoge welvaart en goed opgeleide bevolking.

Belangrijke bronnen van inkomsten zijn softwareontwikkeling, productie van medicijnen en medische apparatuur en de export van landbouwproducten. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Zo is Costa Rica het enige tropische land waar het proces van ontbossing is omgekeerd. Dit maakt het land zeer aantrekkelijk voor ecotoerisme.

Handel Nederland - Costa Rica

Voor Nederland staat Costa Rica op nummer 104 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Costa Rica € 82 miljoen. Deze exportwaarde is vergelijkbaar met die van landen als Mali, Uruguay en de Dominicaanse Republiek. Bekijk ook het rapport Handels- en Investeringscijfers Nederland en Costa Rica (pdf) uit september 2018 voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Zakelijke kansen in Costa Rica

In Costa Rica bieden onder meer de gezondheidszorg, havenontwikkeling en agrocultuur kansen voor Nederlandse ondernemers. Meer hierover leest u in het Engelstalige factsheet Doing Business in Costa Rica (pdf).

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Costa Rica? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de havenontwikkeling, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-experts. Zij kunnen gratis de buitenlandse markt voor u verkennen en u in contact brengen met potentiële zakenpartners.

Zakendoen in Costa Rica

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Costa Rica. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Costa Rica staat op plaats 74 in de Ease of Doing Business 2020.

CINDE

CINDE (Costa Rican Investment Promotion Agency) is een Costa Ricaanse non-profit organisatie die zich bezighoudt met het aantrekken van buitenlandse investeerders. Op de website van CINDE vindt u allerlei informatie over investeren in Costa Rica. Informatie over onder meer het land, de vrijhandelszones en de kansrijke sectoren. Houd er rekening mee dat de informatie is geschreven met het doel om investeerders te prikkelen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Costa Rica mogelijk zijn.

Exportregels voor Costa Rica

Handelsakkoord EU-Costa Rica

De EU heeft met landen in Centraal-Amerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) een handelsakkoord afgesloten met afspraken over onder meer afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Costa Rica. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Voert u tijdelijk producten in? Costa Rica is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet. Lees op de website van de douane van Costa Rica meer over tijdelijke invoer (pdf) (pagina 331).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Meer informatie over Costa Rica

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *