Zakendoen in Democratische Republiek Congo | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakendoen in Democratische Republiek Congo

15-06-2021

De Democratische Republiek Congo (DR Congo) is na Algerije het grootste land van Afrika. Aan de ene kant grenst het aan de Sahel en aan de andere kant aan Zambia. Nederland past er maar liefst 55 keer in. Een groot land als DR Congo biedt grote kansen. Maar hoe doet u zaken in DR Congo? En waar liggen de kansen voor u?

Let op: er zijn sancties tegen DR Congo.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar DR Congo? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar DR Congo een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van DR Congo

Congo bestond uit diverse Bantoekoninkrijken voordat Europese landen het land in de 16e eeuw veroverden. Begin 20e eeuw werd Congo een Belgische kolonie. In 1960 kreeg Congo zijn onafhankelijkheid. In 1965 werd kolonel Mobutu president. Mobutu hernoemde in 1971 het land in Zaïre, wat ‘grote rivier’ betekent, en werd er feitelijk alleenheerser.

Tijdens de crisisjaren begin jaren 90 (de economie kromp jaren achtereen met 8%) daalde het inkomen per hoofd van de bevolking enorm. De staat was praktisch failliet. Na Mobutu’s overlijden in 1997 volgde een burgeroorlog. Die duurde tot 2003 en kostte 6 miljoen levens. De presidentsverkiezingen in 2018 verliepen rumoerig, maar in 2019 werd Felix Tshisekedi toch uitgeroepen tot president van DR Congo.

De totale bevolking in DR Congo is intussen de 100 miljoen mensen gepasseerd. Van die bevolking is ruim 40% jonger dan 15 jaar. De levensverwachting is er niet zo hoog. In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat DR Congo rond de 175e plaats (van de 189 landen).

Veel etnische groepen, veel religies

DR Congo is een lappendeken van etnische groepen. Er zijn meer dan 200 etnische groeperingen, waaronder bantoes, pygmeeën en niet-bantoes.

Frans is de officiële taal en de taal van het zakendoen maar Lingala is de taal die in en om Kinshasa wordt gesproken. Communicatie gaat meestal via de 4 nationale talen (Swahili, Tshiluba, Lingala en Kongo). De meeste inwoners van DR Congo zijn christelijk.

Het is belangrijk om het land niet te verwarren met de Republiek Congo, dat een buurland is van DR Congo. Om ze te onderscheiden, worden ook wel de namen Congo-Kinshasa of DRC Kinshasa (DR Congo) en Congo-Brazzaville (Republiek Congo) gebruikt. Kinshasa en Brazzaville liggen aan verschillende kanten van de oever van de Congo.

Economie van DR Congo

DR Congo is rijk aan grondstoffen

De Wereldbank noemt DR Congo 'in potentie een van de rijkste economieën van het continent en een motor van economische groei in Afrika'. Mijnbouwproducten zorgen voor 90% van de totale export van DR Congo. Zoals koper, kobalt, zink, goud, uranium, wolframiet, beril, bauxiet en diamant.

Na hervormingen en steun van het IMF en de Wereldbank groeide het bbp eindelijk weer, ook door het einde van de burgeroorlog. DR Congo heeft in potentie veel waterkrachtenergie tot zijn beschikking. Misschien wel de helft van de totale Afrikaanse capaciteit. De laatste 20 jaar nam de armoede af. Desondanks leeft nog ruim twee derde van de bevolking in extreme armoede. Daarnaast kreeg het land in augustus 2018 te maken met een ebola-uitbraak in de noordelijke provincies Kivu en Ituri. De daling van de wereldprijzen van mijnbouwproducten (vooral koper en kobalt) zorgden voor een inkomstendaling.

Ander probleem is de voedselvoorziening van de miljoenenstad Kinshasa. Daarnaast heeft het omringende land van Kinshasa veel hinder van de uitbreiding van de stad. Lubumbashi, de tweede stad, heeft problemen met de vervuiling van zijn vele kopermijnen.

De coronacrisis en de handel met DR Congo

DR Congo had voor de coronacrisis al te maken met prijsdalingen van grondstoffen en een dalende vraag naar mijnbouwproducten. In 2020 kromp het bruto binnenlands product (bbp) met 1,7%, en steeg de inflatie. De verwachting is dat de economie in 2022 weer op peil van 2019 komt. Lees de analyse van de African Development Bank. Op pagina 111 vindt u specifieke informatie over DR Congo.

Handel Nederland - DR Congo

Voor Nederland staat DR Congo op nummer 108 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2020). In 2020 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar DR Congo € 104 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Noord-Macedonië en Uruguay. Bekijk ook de Handels- en Investeringscijfers van Nederland en DR Congo hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelscijfers Nederland - DR Congo

Wilt u meer weten over het land DR Congo, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over DR Congo.

Handelsrelatie EU - DR Congo

DR Congo valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk in deze tabel welke bewijsstukken u nodig heeft wanneer u importeert uit landen die onder dit stelsel vallen. DR Congo valt onder de APS-landen.

Zakelijke kansen in DR Congo

Landbouw en pluimvee

Voor Nederlandse ondernemers liggen er kansen in de landbouwsector van DR Congo, bijvoorbeeld in de pluimveesector. Lees onderstaand sectorrapport voor meer marktinformatie.

Watertransport

Een andere kansrijke sector voor Nederlandse ondernemers is watertransport. Het land heeft duizenden kilometers bevaarbare rivieren. Watertransport is de belangrijkste (traditionele) manier om te reizen in ongeveer twee derde van het land.

Mijnbouw

Daarnaast heeft DR Congo een sterke mijnbouwsector. Het is de grootste koperproducent van Afrika en zelfs de grootste kobaltproducent van de wereld.

Denk aan sancties

Zakendoen in DR Congo gaat niet zonder risico's. De politieke en economische situatie is instabiel. Bovendien moet u als u zakendoet in DR Congo, rekening houden met de internationale sancties die er gelden. Denk ook aan de mogelijkheden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen als u zakendoet in DR Congo.

Vragen? Neem contact op met RVO

Heeft u vragen over zakelijke kansen in DR Congo? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor DR Congo. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Maritieme handel rondom het Tanganyikameer

Het Tanganyikameer is van groot economisch belang in Oost-Afrika. Vooral voor de landen die grenzen aan het meer: Burundi, Tanzania, Zambia en DR Congo. Met verbeterde en duurzame infrastructuur (transportcorridors) kan de maritieme handel rondom het Tanganyikameer zich ontwikkelen.

Bekijk de video hieronder of lees bovenstaand rapport 'Lake Tanganyika turning corridors into sustainable opportunities' voor meer informatie.

Ondernemen in DR Congo

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in DR Congo. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. DR Congo staat op plaats 183 in de Ease of Doing Business 2020.

DR Congo is aangesloten bij de Economic Community of Central African States (ECCAS). Ook hierbij aangesloten zijn Angola, Burundi, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Congo, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Rwanda en Saõ Tomé en Principe.

Exportregels voor DR Congo

Pre-shipment inspection

Voor verschillende goederen is de procedure Pre-Shipment Inspection (PSI) vereist. Bureau Veritas voert dit uit. Lees hier meer over op Access2Markets (voer eerst landnaam en productcode in, kijk dan onder Procedures en formaliteiten, Overzicht) of op de website van Bureau Veritas.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer: geen ATA-carnet

DR Congo is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor DR Congo mogelijk zijn.

Hulp van de ambassade

De ambassade in Kinshasa staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Ook brengen zij Nederlandse ondernemers in contact met Congolese ondernemers. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor DR Congo.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.