Zakendoen in Djibouti | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakendoen in Djibouti

15-06-2021

Djibouti Header

Djibouti is een klein Afrikaans land met een grote, hypermoderne haven. Wat voor zakelijke kansen biedt Djibouti? En hoe doet u daar zaken? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Djibouti.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Djibouti? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Djibouti een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Djibouti

In 1977 verkreeg het Franse Territoire français des Afars et des Issas haar onafhankelijkheid en ging verder door het leven onder de naam Djibouti. In Djibouti vormt de Issa-stam een meerderheid de Afar-stam een grote minderheid. In de jaren 90 van de vorige eeuw vochten Afar-rebellen tegen de door de Issa-stam geleide regeringstroepen. In 2001 tekenden de 2 stammen de vrede.

Het huidige Djibouti is een semi-presidentiële republiek met ongeveer 1,1 miljoen inwoners (2021). Het overgrote deel van de bevolking woont in stedelijk gebied, met meer dan een half miljoen in hoofdstad Djibouti. Frans en Arabisch zijn de officiële talen, daarnaast zijn er de talen van de verschillende stammen. Bijna 95% van de bevolking is moslim.

Djibouti is een arm land, waar volgens de Wereldbank zo’n 23% van de bevolking lijdt aan extreme armoede. Het land kent een groot aantal analfabeten, werklozen en ondervoede kinderen. Omdat er nauwelijks vruchtbare grond is in Djibouti, moet het land voedsel importeren. Djibouti heeft ook te maken met een grote toestroom van migranten, die vanuit de haven van Djibouti naar kansrijker oorden willen vertrekken. Een deel van die migranten komt terecht in opvangkampen. Het land staat 166e in de Human Development Index.

Economie van Djibouti

De economie van Djibouti draait voornamelijk om de haven van de hoofdstad Djibouti. Het land ligt op een strategisch belangrijke plek en vormt een brug tussen het Midden-Oosten en Afrika. Djibouti grenst aan enkele van de drukste vaarroutes ter wereld. De groei van de haven hangt ook samen met de economische groei van buurland Ethiopië. Omdat Ethiopië zelf niet aan zee grenst gaat al zijn export via de haven van Djibouti.

De economie van Djibouti kende jarenlang een gestage groei van rond de 5% en 7%. In 2019 was de groei bijna 8%. Djibouti hoopt op verdere groei door zich te profileren als hét handelscentrum van de regio. Om dat te bereiken is Djibouti begonnen met de aanleg van wat de grootste vrijhandelszone in Afrika moet worden. Wel kan de economie getroffen worden door de instabiliteit van de omringende landen en door de afhankelijkheid van de haven.

De coronacrisis en de handel met Djibouti

De economie van Djibouti kende wel een flinke dip door de coronacrisis. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) daalde van bijna 8% tot minder dan 2%. Ook de investeringen namen af. Lees de analyse van de African Development Bank. Op pagina 117 vindt u specifieke informatie over Djibouti. De Wereldbank heeft in april 2021 ook een analyse gemaakt over Djibouti.

Handel Nederland - Djibouti

Voor Nederland staat Djibouti op nummer 160 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2020). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Djibouti € 25,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Nicaragua en Somalië.

Wilt u meer weten over het land Djibouti, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Djibouti.

Zakelijke kansen in Djibouti

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Djibouti.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Bent op zoek naar zakelijke kansen in Djibouti? Of bent u op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Djibouti. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Djibouti

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Djibouti. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Djibouti staat op plaats 112 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Op de website van de Djiboutiaanse overheid vindt u (Franstalige) informatie over investeren in Djibouti. Ook op de website van de Djiboutiaanse Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over zakendoen en investeren in Djibouti.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Djibouti mogelijk zijn.

Exportregels voor Djibouti

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Djibouti is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Addis Ababa (Ethiopië) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Djibouti. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Djibouti.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.