Service menu right

Ecuador

14-10-2020

Ecuador is een relatief klein Zuid-Amerikaans land, ingeklemd tussen Colombia en Peru. Hoe doet u zaken in Ecuador? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Ecuador.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Ecuador? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Ecuador een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Ecuador

Als u zaken wilt doen in Ecuador, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Ecuador is een presidentiële republiek met 17,0 miljoen inwoners (2018), waarvan bijna 2 miljoen in hoofdstad Quito wonen. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Mestiezen, mensen met een combinatie van Europees en Indiaans bloed. Spaans is de officiële landstaal en katholicisme de voornaamste religie.

In de 19e eeuw werd het land onafhankelijk. Ecuador heeft weinig perioden van politieke stabiliteit gekend. Oorlogen, afgezette presidenten en alsmaar nieuwe grondwetten waren aan de orde van de dag. Armoede en ongelijkheid zijn al tijden een probleem in Ecuador. Door die armoede zijn de laatste decennia veel Ecuadorianen geëmigreerd naar landen als Spanje en de Verenigde Staten.

Economie van Ecuador

De economie van Ecuador is wisselvallig. Het belangrijkste exportproduct van Ecuador is olie, waardoor het land sterk afhankelijk is van de wisselende olieprijs. De publieke sector en de lage particuliere investeringen zijn ook beide aan verbetering toe.

De economische groei de laatste jaren is beperkt. Jaren van kleine groei worden afgewisseld met jaren van kleine krimp. In 2018 groeide de economie van Ecuador met 1,1%.

Handel Nederland - Ecuador

Voor Nederland staat Ecuador op nummer 74 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2017 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Ecuador € 401 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Colombia, Malta en Oman. De Ecuadoraanse export naar Nederland bestaat voornamelijk uit cacao, tonijn, bananen en rozen. Nederland exporteert onder meer medicijnen, elektrische apparatuur en bloembollen naar Ecuador.

Wilt u meer weten over het land Ecuador, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet over Ecuador.

Handelsakkoord EU-Colombia, Ecuador, Peru

De EU heeft met Colombia, Ecuador en Peru een handelsakkoord afgesloten met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database. Zie voor meer informatie over het akkoord de pagina van de Europese Commissie.

Zakelijke kansen in Ecuador

In Ecuador bieden agro-food, energie, logistiek en de watersector kansen voor Nederlandse ondernemers. De Nederlandse ambassade in Lima (Peru) heeft in 2018 het rapport ‘Doing Business in Ecuador (pdf)’ opgesteld waarin deze kansen staan beschreven. In deze publicatie vindt u ook economische statistieken en een aantal tips voor zakendoen in Ecuador.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Ecuador? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Ecuador. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Ecuador

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Ecuador. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Ecuador staat op plaats 129 in de Ease of Doing Business (2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Ecuador mogelijk zijn.

Exportregels voor Ecuador

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Ecuador. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.
Voert u tijdelijk producten in? Voor Ecuador kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Meer informatie over Ecuador

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.