Service menu right

Eritrea

Samsara, hoofdstad Eritrea

Eritrea is een jonge staat in het oosten van Afrika. Hoe doet u zaken in dit land? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Eritrea.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Eritrea? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van zakendoen in Eritrea een succes te maken.

Inwoners van Eritrea

Als u zaken wilt doen in Eritrea, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Eritrea bestaat nog niet zo lang. Het land was ooit onderdeel van Ethiopië, maar na een 30-jarige onafhankelijkheidsstrijd werd het in 1993 onafhankelijk. De vrede tussen Ethiopië en Eritrea werd pas in 2018 officieel, na een aantal decennia van gewapende vrede. Het land is een presidentiële republiek, met 6,2 miljoen inwoners (2019). Hoofdstad is Asmara.

In Eritrea wonen verschillende etnische groepen, waaronder de Tigrinya, de Tigre en de Afar. Tigrinya is de belangrijkste taal, maar in Eritrea wordt ook Engels en Arabisch gesproken. Islam en christendom zijn de belangrijkste religies. Veel Eritreeërs hebben de afgelopen decennia het land ontvlucht vanwege de strijd met Ethiopië, de lange dienstplicht en de slechte economische omstandigheden. In Eritrea heerste veel analfabetisme, maar een overheidsprogramma zorgde de laatste 20 jaar voor een stevige daling hiervan.

Economie van Eritrea

Hoewel het gros van de bevolking in de landbouw werkt, is de Eritrese economie vooral afhankelijk van mijnbouw (goud, koper, potas). De Eritrese economie kent een lichte groei (4,2% in 2018). Voor de komende jaren wordt een iets hogere groei verwacht, door het positieve effect van het vredesakkoord, meer buitenlandse investeringen en (mogelijk) aantrekkend toerisme. Het vredesakkoord zorgt er ook voor dat dienstplichtigen nu weer vrijkomen op de arbeidsmarkt.

De economie van Eritrea blijft wel kwetsbaar, onder meer omdat de landbouwsector kwetsbaar is voor droogte en andere weersomstandigheden. Ook de afhankelijkheid van het buitenland voor de handel maakt de Eritrese economie kwetsbaar. Bovendien wordt de ontwikkeling geremd door de nawerking van vroegere economische sancties.

Handel Nederland - Eritrea

Voor Nederland staat Eritrea op nummer 192 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Eritrea € 4 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als eSwatini, Comoren en de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Wilt u meer weten over het land Eritrea, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan ons Factsheet Eritrea.

Handelsrelatie EU-Eritrea

Eritrea valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Eritrea

Benieuwd naar de zakelijke kansen in Eritrea? Of op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Eritrea. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Eritrea

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Eritrea. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Eritrea staat op plaats 189 in de Ease of Doing Business (2020).

Bereid u goed voor

Door de politieke situatie is Eritrea een uitdagend land om zaken mee te doen. Het is daarom erg belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Lees het reisadvies voor Eritrea op Nederland Wereldwijd en laat u goed informeren over de actuele situatie. De ambassade in Sudan kan u hierbij helpen. (Nederland heeft geen eigen ambassade in Eritrea).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Eritrea er mogelijk zijn.

Exportregels voor Eritrea

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Eritrea. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Tijdelijke invoer

Eritrea is niet aangesloten bij de ATA-conventie (ATA Carnet).

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Meer informatie over Eritrea