Gambia | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Gambia

28-01-2021

Gambia is het smalste land van het Afrikaanse continent. Het land kronkelt mee met de Gambiarivier en is van noord naar zuid 25 tot 50 kilometer lang, van west naar oost nog geen 500 kilometer. Het land is geheel ingekapseld door buurland Senegal. De toeristische sector is goed ontwikkeld in Gambia. Maar hoe doet u er zaken? En waar liggen de kansen voor u?

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Gambia? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Gambia een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Gambia

Gambia (officieel 'The Gambia') heeft zijn aparte vorm overgehouden als gevolg van een compromis tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Frankrijk heerste over Senegal en het Verenigd Koninkrijk over de Gambiarivier. In de jaren 80 was er korte tijd een confederatie tussen Senegal en Gambia: Senegambia (1982 – 1989), maar die hield geen stand.

In 1994 kwam Yahja Jammeh via een coup aan de macht. Daarna leidde hij Gambia tot 2016. In 2017 volgde een moeizame machtsoverdracht aan de nieuw gekozen president Adama Barrow.

Hoewel het land klein is, is het wel dichtbevolkt (ruim 2 miljoen inwoners). De belangrijkste stammen zijn vergelijkbaar met die in Senegal: Malinke, Wolof, Fulani, Diola en Soninke. De Gambianen spreken Engels maar ook diverse lokale talen zoals Mandinka en Wolof. De bevolking is grotendeels moslim, slechts 5% is christelijk.

De bevolkingsgroei behoort tot de hoogste van Afrika. Liefst twee-derde van de bevolking is jonger dan 30 jaar, een-derde is zelfs jonger dan 15. In de loop der jaren hebben veel vluchtelingen zich in Gambia gevestigd, die op de vlucht waren voor burgeroorlogen in Senegal, Liberia en Sierra Leone. Gambia staat 174e in de Human Development Index.

Het land staat voor diverse uitdagingen. Er is nauwelijks elektriciteit, behalve in de hoofdstad (en directe omgeving) Banjul. Het land heeft nauwelijks verharde wegen. Een stap vooruit in dat opzicht is de opening van de Senegambiabrug in 2019.

Economie van Gambia

Gambia heeft een monocultuur. De export van pindanoten is wat de Gambiaanse economie doet draaien. De laatste jaren is de pindanotenproductie wel afgenomen. De overheid stimuleert ook de productie van rijst om minder afhankelijk te zijn van pindanoten.

De Gambiaanse toerisme-industrie is wel ontwikkeld. Het land is ook populair bij Nederlanders. Zij vormen na Engelsen de grootste groep toeristen. Gambia is verder bekend om het International Roots Festival dat Afrikanen uit de hele wereld naar het land trekt.

Gambia heeft potentie voor commerciële visserij, maar dat is nu nog niet echt ontwikkeld. De Gambiarivier is ook interessant voor waterkrachtenergie maar het land heeft geen dammen die hiervoor nodig zijn. Buiten de kust zijn gasvelden gevonden maar die worden nog niet geëxploiteerd.

De coronacrisis en de handel met Gambia

De groeiverwachting van Gambia voor de coronacrisis was 5%. Door de crisis verwacht African Development Bank nog maar een groei van maximaal 2%. Lees het African Development Supplement 2020, een rapport over de economische gevolgen van corona in Afrika. Op pagina 75 vindt u specifieke informatie over Gambia.

Handel Nederland – Gambia

Voor Nederland staat Gambia op nummer 134 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2019). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Gambia € € 51,0 miljoen miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Mauritius en Zambia.

Wilt u meer weten over het land Gambia, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Gambia.

Handelsrelatie EU-Gambia

Gambia valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie in de tabel over handelsakkoorden (APS-landen) of op de EU Trade Helpdesk.

Handelscijfers Gambia

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Zakelijke kansen in Gambia

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Gambia.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Gambia? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Gambia. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Gambia

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Gambia. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Gambia staat op plaats 155 in de Ease of Doing Business 2020.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Gambia mogelijk zijn.

Exportregels in Gambia

Exportregels voor Gambia

Kijk in The Gambia Trade Information Portal voor meer informatie over de exportregels die gelden voor Gambia.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Gambia is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Dakar (Senegal) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Gambia. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Gambia.

Meer informatie over Gambia

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.