Service menu right

Guinee

Guinee header

Guinee is een West-Afrikaans land dat grenst aan de Noord-Atlantische Oceaan. Hoewel het land economisch (nog) bescheiden is biedt het zeker zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Guinee? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Guinee.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Guinee? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Guinee een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Guinee

Als u zaken wilt doen in Guinee, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. In de eerste decennia na de onafhankelijkheid van Frankrijk (1958), kenmerkte Guinee zich door alleenheerschappij, militaire coups en maatschappelijke onrust. Sinds 2010 lijkt het land in een rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen, met voor het eerst sinds de onafhankelijkheid ook vrije verkiezingen.

In de presidentiële republiek Guinee wonen tegenwoordig zo’n 13,6 miljoen inwoners (2019), waarvan 1,8 miljoen in hoofdstad Conakry. Er wonen verschillende etnische groepen, waaronder de Fulani, Malinke en Susu. Frans is de officiële taal. Daarnaast spreken Guineeërs een groot aantal regionale talen. Het overgrote deel van de bevolking is moslim.

Guinee kent een enorme bevolkingsgroei, veroorzaakt door een hoog geboortecijfer. De gemiddelde levensverwachting is echter zeer laag (62 jaar). Guinee nam in de jaren 90 een grote vluchtelingenstroom op vanuit omringende landen als Sierra Leone en Liberia. Deze vluchtelingen verspreidden zich in de loop der jaren door heel Guinee.

De Guineese bevolking is in de regel arm, ongeletterd en beschikt over een beperkte opleiding. Dat zorgt ervoor dat meer dan de helft van de jongeren werkloos is. In de Human Development Index scoort Guinee vrij laag.

Economie van Guinee

Guinee heeft grote economische potentie. Het beschikt over voorraden bauxiet en ijzererts en het wint ook goud en diamant. Met zijn vruchtbare bodem en voldoende regenval kent Guinee ook in de agrarische sector volop kansen. Bovendien heeft het land de mogelijkheid om energie-exporteur te worden, met hydro-elektriciteit als voornaamste energiebron.

Dat Guinee nog altijd geen grootse economie is in West-Afrika heeft vele oorzaken. Gebrekkige infrastructuur, corruptie, klimaatverandering, ebola en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten zijn er een paar van. Ondanks die tekorten groeide de Guineese economie de laatste jaren rond de 10%.

Handel Nederland - Guinee

Voor Nederland staat Guinee op nummer 82 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Guinee € 9 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Servië, Senegal en Ecuador.

Wilt u meer weten over het land Guinee, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Guinee.

Handelsrelatie EU-Guinee

Guinee valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Guinee

In Guinee liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers, onder meer in de landbouw en in de maritieme sector. In de landbouw gaat het om kansen in onder meer de bouw van opslagfaciliteiten en de grootschalige productie van rijst, groente, fruit en andere producten. In de maritieme sector is er vooral behoefte aan (Nederlandse) expertise, bijvoorbeeld in multi-modale logistiek.

Bekijk de marktrapporten over Guinee.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Guinee? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de luchtvaart, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Guinee. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Guinee

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Guinee. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Guinee staat op plaats 156 in de Ease of Doing Business (2020).

De Ambassade van Guinee in Frankrijk publiceerde in 2019 het Franstalige rapport Investir Guinee 2019 (pdf). Hierin vindt u informatie over (onder meer) investeren, banken, havens, ondernemersklimaat, landbouw, ICT, logistiek en energie.

Agence de Promotion des Investissements Privés (APIP) is het Guineese promotiebureau voor particuliere investeringen. Deze organisatie geeft (Franstalige) informatie over private investeringen, bedrijfsklimaat en juridische vormen. Op haar site staat ook een investeringshandleiding.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Guinee mogelijk zijn.

Sancties Guinee

Wanneer u zakendoet met Guinee moet u rekening houden met de internationale sancties tegen dit land. Op de website van RVO.nl vindt u meer informatie over sancties tegen Guinee.

Exportregels voor Guinee

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Guinee. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Meer informatie over Guinee

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *