Service menu right

Haïti

Man oogst sorghum in Haïti

Het Caribische eiland Hispaniola biedt plaats aan 2 onafhankelijke landen: de Dominicaanse Republiek (oosten) en Haïti (westen). Hoewel Haïti geen economische grootmacht is, biedt het land toch kansen. Maar hoe doet u zaken in Haïti? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Haïti.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Haïti? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Haïti een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Haïti

Haïti was ooit een rijke Franse kolonie, dat zijn rijkdom vooral dankte aan de export van suiker. Voor het werk op de plantages werden slaven aangevoerd uit Afrika. Aan het eind van de 18e eeuw kwamen de slaven in opstand tegen het Franse bewind, en in 1804 resulteerde dat in onafhankelijkheid. Die vrijheid duurde een eeuw.

Het land werd aan begin van de 20e eeuw werd bezet door de Verenigde Staten (1915-1934) en in de tweede helft van de 20e eeuw kwam het onder het dictatoriaal regime van de familie Duvalier. De afgelopen decennia kennen we Haïti vooral van de natuurrampen die het land troffen.

Frans en Creools officiële talen

Tegenwoordig is Haïti een semi-presidentiële republiek met zo’n 11,2 miljoen inwoners (2019). In hoofdstad Port-au-Prince wonen ruim 2,5 miljoen Haïtianen. Bijna de hele bevolking bestaat uit mensen van Afrikaanse afkomst. Frans en Creools zijn de officiële talen op Haïti. Grootste religie is het katholicisme (54%), gevolgd door verschillende protestantse stromingen (28,5%). Haïti is ook de geboorteplaats van voodoo, een inheems geloof dat in Haïti nog altijd op kleine schaal wordt beleden.

Onder de armoedegrens

Haïti is het armste land op het westelijk halfrond. Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land heeft te kampen met onder meer natuurrampen, aids en andere dodelijke ziektes, hoge werkloosheid, criminaliteit en politieke onrust. Dit alles leidde ertoe dat veel Haïtianen emigreerden en hun geluk beproefden in de Dominicaanse republiek, Cuba, de Verenigde Staten en Canada.

Economie van Haïti

De Haïtiaanse economie draait voor een flink deel op buitenlandse steun en van het geld dat de emigranten naar het vaderland sturen. In het land zelf speelt landbouw een grote rol. Veel Haïtianen zijn dan ook werkzaam in die sector. Ondanks de grote rol van landbouw, komt 20% van het voedsel van buiten Haïti.

Haïti kent officieel een hoge werkloosheid, maar veel Haïtianen werken in het informele (zwarte) circuit. Naast die hoge werkloosheid heeft de economie te lijden van onder meer corruptie en een gebrekkige infrastructuur. Wel profiteert Haïti van een aantal vrijhandelsverdragen die de export stimuleren. Haïti exporteert onder meer koffie, cacao en olie.

Handel Nederland - Haïti

Voor Nederland staat Haïti op nummer 137 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Haïti € 51 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Honduras, Madagaskar en Liberia.

Handelsrelatie EU-Haïti

Haïti valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Haïti behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Wilt u meer weten over het land Haïti, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Haïti.

Zakelijke kansen in Haïti

Op de websites van de Wereldbank en de Inter American Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Haïti.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Haïti? Of bent u op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze regio-experts. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Haïti

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Haïti. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Haïti staat op plaats 179 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Haïti mogelijk zijn.

Exportregels voor Haïti

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Haïti. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Haïti is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Meer informatie over Haïti