Service menu right

IJsland

IJsland kennen we van gletsjers, geisers en (wellicht) zangeres Björk. Maar heeft IJsland meer te bieden dan natuurschoon en muzikaal talent? Ook op zakelijk gebied? En hoe doet u er zaken? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in IJsland.

Inwoners en maatschappij van IJsland

IJsland is een eiland in Noordwest-Europa, gelegen tussen Noorwegen en Groenland. Het land was lange tijd onbewoond, pas in de late 9e eeuw landden de eerste kolonisten vanuit Noorwegen, Ierland en Schotland op de IJslandse kusten. Vanaf eind 13e eeuw werd IJsland geregeerd door Noorwegen, later gevolgd door Denemarken. In 1944 kreeg IJsland zijn onafhankelijkheid.

Tegenwoordig is IJsland een parlementaire republiek. Het land heeft wel een president, maar diens macht is nogal beperkt. IJsland heeft 348.000 inwoners (2018), waarvan 216.000 in de hoofdstad Reykjavik wonen. Bijna 70% van de bevolking is lid van de Evangelisch-Lutherse Kerk. In IJsland wordt voornamelijk IJslands gesproken, maar ook Engels en Duits.

Ondanks zijn geïsoleerde ligging, kent IJsland een hoogontwikkelde beschaving. Hoofdstad Reykjavik staat bekend als een internationaal georiënteerde stad, met een rijk aanbod aan cultuur. IJsland heeft meer mobiele telefoons dan inwoners en bijna iedere IJslander beschikt over internet. Ook is het in IJsland verplicht om mannen en vrouwen gelijk te belonen voor hetzelfde werk. In de Human Development Index staat IJsland op de 6e plaats (2019).

IJsland en corona

Ook IJsland is getroffen door de coronapandemie. Bekijk de (Engelstalige) coronawebsite van de IJslandse overheid. Hier vindt u praktische informatie over de IJslandse aanpak van de coronacrisis en over de beperkingen die deze met zich meebrengt. Bekijk ook onze veelgestelde vragen over het coronavirus in Europa.

Economie van IJsland

De economie van IJsland draait vooral om toerisme, visserij en het smelten van aluminium. De export van IJsland bestaat grotendeels uit vis (42%) en aluminium (38%). Nederland is verreweg de belangrijkste exportpartner voor IJsland: ongeveer een kwart van de totale IJslandse export gaat naar Nederland.

IJsland is sterk in opkomst als locatie voor datacenters. Voor die datacenters is het belangrijk dat het land beschikt over (relatief) goedkope geothermische energie en elektriciteit uit waterkrachtcentrales.

In IJsland is de dienstensector verreweg het grootste als het gaat om het aandeel in bruto binnenlands product en werkgelegenheid (beide rond de 75%). Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw speelde ook de financiële sector een belangrijke rol in de IJslandse economie. Na de bankencrisis van 2008 is die rol sterk afgenomen.

Handel Nederland - IJsland

Voor Nederland staat IJsland op nummer 59 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar IJsland € 729 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Kroatië, Argentinië en Chili.

Wilt u meer weten over het land IJsland, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over IJsland.

Handelsrelatie EU-IJsland

De Europese Unie vormt met Noorwegen, Liechtenstein en IJsland de Europese Economische Ruimte (EER). Binnen de EER is er vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal. Bovendien hebben de EER-landen veel van de regels van de Europese Unie overgenomen. Lees meer over de Europese Economische Ruimte op de website van het Europees Parlement.

IJsland valt onder de Pan-Euromed landen. De EU heeft een akkoord met deze landen. Om voordeel van dit akkoord te hebben, moet u bepaalde bewijsstukken van uw export opsturen. Bekijk deze tabel om te zien welke bewijsstukken u precies moet meesturen.

Zakelijke kansen in IJsland

Voor Nederlandse ondernemers hebben de volgende sectoren potentieel: ICT, milieuvriendelijke energie (geothermisch), watersector en toerisme. De toeristische sector is de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Internationale organisaties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Voor meer informatie hierover kunt u onder meer terecht bij de Europese Commissie en de Europese investeringsbank.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in IJsland? Of bent u op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze landenexperts voor IJsland. Zij kunnen u meer vertellen over kansrijke sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in IJsland

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in IJsland. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, het registreren van onroerend goed en het betalen van belastingen. IJsland staat op plaats 26 in de Ease of Doing Business 2020.

Op de website Invest in Iceland vindt u volop informatie over zakendoen in IJsland. Met informatie over (onder meer) kansrijke sectoren, belastingen en het starten van een bedrijf in IJsland.

Hulp bij financiering

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor IJsland mogelijk zijn.

Exporteren naar IJsland

IJsland is lid van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). De EU heeft een overeenkomst met de EVA-landen (waaronder IJsland). Deze zorgt ervoor dat de douaneprocedures bij handel tussen EU- en EVA-landen, hetzelfde zijn als de procedures die gelden bij handel tussen EU-lidstaten. Dit maakt het voor u als exporteur makkelijker om producten in IJsland te verkopen. U kunt namelijk gebruikmaken van hetzelfde systeem (NCTS) dat u gebruikt bij uitvoer naar een ander EU-land.

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan informatie over producteisen, vergunningen en exportdocumenten. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Market Access Database.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

  • De KVK heeft meer informatie over exportdocumenten.
  • De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.

Tijdelijke invoer

IJsland is ondertekenaar van de ATA-conventie, dus u kunt bij tijdelijke invoer in de meeste gevallen een ATA-carnet gebruiken. Lees meer over het ATA-carnet op de website van de KVK.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.