Service menu right

Ivoorkust

Ivoorkust

Ivoorkust (Ivory Coast in het Engels, Elfenbeinküste in het Duits, Côte d'Ivoire in het Frans) is een land met economische potentie. Waar liggen als Nederlands ondernemer de kansen voor u in Ivoorkust? Wat moet u weten over dit land? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Ivoorkust.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Ivoorkust óf wilt u dat iemand meedenkt over uw internationale ondernemingsplannen? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Ivoorkust een succes te maken.

Bent u ondernemer in de tuinbouwsector of de pluimveesector? Dan is het kansenseminar op 18 september iets voor u. Dat is een voorbode van de tuinbouw- en pluimveemissie in november naar Ivoorkust.

Inwoners van Ivoorkust

Ivoorkust ligt in West-Afrika, met onder meer Ghana en Liberia als buurlanden. Ivoorkust is een presidentiële republiek met ongeveer 26,3 miljoen inwoners (2019). Bekendste stad is Abidjan, dat tot 1983 de hoofdstad was. Tegenwoordige hoofdstad is Yamoussoukro, een stad die zich pas sinds de onafhankelijkheid van Ivoorkust is gaan ontwikkelen. Op economisch gebied is Abidjan verreweg de belangrijkste stad.

De meeste Ivorianen wonen in Abidjan en Bouaké. Officiële taal is Frans, maar er zijn ook zo’n 60 regionale dialecten, waaronder het populaire Dioula. Er leven meer dan 60 etnische groepen in Ivoorkust, waaronder de Akan, de Gur en de Krus.

Economische situatie in Ivoorkust

De Ivoriaanse economie kent al jaren een stabiele groei van rond de 7%. Het land behoort tot de snelst groeiende economieën ter wereld. Volgens het rapport Global Economic Prospect van de Wereldbank had alleen Ethiopië in 2018 hogere economische groeicijfers dan Ivoorkust. Hiervoor verantwoordelijk zijn de groeiende landbouwsector, het verbeterde zakelijke klimaat, een rustige politieke situatie en investeringen. Toch zijn sociale ongelijkheid en armoede nog altijd belangrijke issues in Ivoorkust.

De economie is wel vatbaar voor wereldwijde prijsschommelingen van olie en cacao en voor sociale en politieke onrust. Als agrarisch land is Ivoorkust bovendien kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. De belangrijkste exportproducten van Ivoorkust zijn olie, cacao en koffie.

Ivoorkust heeft via een National Development Plan (pdf) veel zaken ontwikkeld:

  • Een groter deel van het platteland heeft inmiddels elektriciteit.
  • De lokale verwerking van agrarische producten groeit.
  • Onderwijs en gezondheidszorg zijn toegankelijker geworden en van een hogere kwaliteit.

Voor de toekomst heeft de Ivoriaanse overheid plannen om meer buitenlandse bezoekers naar Ivoorkust te trekken. Bijvoorbeeld toeristen of bezoekers van evenementen.

Ivoorkust is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA). Het hoofdkantoor van de African Development Bank bevindt zich in Ivoorkust.

Handel Nederland-Ivoorkust

Voor Nederland staat Ivoorkust op nummer 87 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2017). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Ivoorkust € 331 miljoen. Bekijk het rapport Handels- en Investeringscijfers Nederland en Ivoorkust (pdf) (mei 2018) voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelsakkoord EU-Ivoorkust

De EU heeft sinds september 2016 een interim-handelsakkoord met Ivoorkust. Onder dit akkoord kunnen alle producten uit Ivoorkust behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd worden in de EU. Ook zullen geleidelijk sommige producten uit de EU onder verlaagde tarieven kunnen worden geëxporteerd naar Ivoorkust. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Wilt u meer weten over het land Ivoorkust, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan ons factsheet Ivoorkust.

Zakelijke kansen in Ivoorkust

Voor Nederlandse ondernemers liggen er in Ivoorkust vooral kansen op het gebied van land- en tuinbouw. RVO.nl heeft in 2018 onderzoeken laten uitvoeren naar fruitteelt en tuinbouw. Lees de onderstaande (Engelstalige) rapporten hieronder.

Met de havens van Abidjan en San Pedro beschikt Ivoorkust over 2 grote havens. Voor Nederlandse ondernemers liggen er ook kansen in de havenontwikkeling.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Ivoorkust? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de tuinbouw, fruitteelt of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Ivoorkust. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Ivoorkust

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Ivoorkust. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Ivoorkust staat op plaats 110 in de Ease of Doing Business 2020.

Ook op de website van het Ivoriaanse Centre de Promotion des Investissements vindt u informatie over zakendoen en investeren in Ivoorkust.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Ivoorkust mogelijk zijn.

Exportregels voor Ivoorkust

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Ivoorkust. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Voert u tijdelijk producten in? Met een ATA-carnet is de afhandeling bij de douane een stuk eenvoudiger. Kijk op de website van de Kamer van Koophandel óf en voor welke producten u een ATA-carnet kunt gebruiken.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Meer informatie over Ivoorkust