Ivoorkust | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ivoorkust

25-01-2021

Ivoorkust

Ivoorkust (Ivory Coast in het Engels, Elfenbeinküste in het Duits, Côte d'Ivoire in het Frans) is een land met economische potentie. Waar liggen als Nederlands ondernemer de kansen voor u in Ivoorkust? Wat moet u weten over dit land? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Ivoorkust.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Ivoorkust óf wilt u dat iemand meedenkt over uw internationale ondernemingsplannen? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Ivoorkust een succes te maken.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Inwoners van Ivoorkust

Ivoorkust ligt in West-Afrika, met onder meer Ghana en Liberia als buurlanden. Ivoorkust is een presidentiële republiek met ongeveer 27,7 miljoen inwoners (2021). Bekendste stad is Abidjan, dat tot 1983 de hoofdstad was. Tegenwoordige hoofdstad is Yamoussoukro , een stad die zich pas sinds de onafhankelijkheid van Ivoorkust is gaan ontwikkelen. Op economisch gebied is Abidjan verreweg de belangrijkste stad.

De meeste Ivorianen wonen in Abidjan en Bouaké. Officiële taal is Frans, maar er zijn ook zo’n 60 regionale dialecten, waaronder het populaire Dioula. Er leven meer dan 60 etnische groepen in Ivoorkust, waaronder de Akan, de Gur en de Krus.

Economische situatie in Ivoorkust

De Ivoriaanse economie kent al jaren een stabiele groei van rond de 7%. Het land behoort tot de snelst groeiende economieën ter wereld. Volgens het rapport Global Economic Prospect van de Wereldbank had alleen Ethiopië in 2018 hogere economische groeicijfers dan Ivoorkust. Hiervoor verantwoordelijk zijn de groeiende landbouwsector, het verbeterde zakelijke klimaat, een rustige politieke situatie en investeringen. Toch zijn sociale ongelijkheid en armoede nog altijd belangrijke issues in Ivoorkust.

De economie is wel vatbaar voor wereldwijde prijsschommelingen van olie en cacao en voor sociale en politieke onrust. Als agrarisch land is Ivoorkust bovendien kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. De belangrijkste exportproducten van Ivoorkust zijn olie, cacao en koffie.

Ivoorkust heeft via een National Development Plan (pdf) veel zaken ontwikkeld:

  • Een groter deel van het platteland heeft inmiddels elektriciteit.
  • De lokale verwerking van agrarische producten groeit.
  • Onderwijs en gezondheidszorg zijn toegankelijker geworden en van een hogere kwaliteit.

Voor de toekomst heeft de Ivoriaanse overheid plannen om meer buitenlandse bezoekers naar Ivoorkust te trekken. Bijvoorbeeld toeristen of bezoekers van evenementen.

Ivoorkust is aangesloten bij de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA). Het hoofdkantoor van de African Development Bank bevindt zich in Ivoorkust.

Handel Nederland-Ivoorkust

Voor Nederland staat Ivoorkust op nummer 87 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2017). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Ivoorkust € 339,0 miljoen. Bekijk het rapport Handels- en Investeringscijfers Nederland en Ivoorkust (pdf) (mei 2018) voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelsakkoord EU-Ivoorkust

De EU heeft sinds september 2016 een interim-handelsakkoord met Ivoorkust. Onder dit akkoord kunnen alle producten uit Ivoorkust behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd worden in de EU. Ook zullen geleidelijk sommige producten uit de EU onder verlaagde tarieven kunnen worden geëxporteerd naar Ivoorkust. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Wilt u meer weten over het land Ivoorkust, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan ons factsheet Ivoorkust.

Zakelijke kansen in Ivoorkust

Voor Nederlandse ondernemers liggen er in Ivoorkust vooral kansen op het gebied van land- en tuinbouw. RVO.nl heeft in 2018 onderzoeken laten uitvoeren naar fruitteelt en tuinbouw. Lees de onderstaande (Engelstalige) rapporten hieronder.

Met de havens van Abidjan en San Pedro beschikt Ivoorkust over 2 grote havens. Voor Nederlandse ondernemers liggen er ook kansen in de havenontwikkeling.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Ivoorkust? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de tuinbouw, fruitteelt of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Ivoorkust. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Ivoorkust

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Ivoorkust. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Ivoorkust staat op plaats 110 in de Ease of Doing Business 2020.

Ook op de website van het Ivoriaanse Centre de Promotion des Investissements vindt u informatie over zakendoen en investeren in Ivoorkust.

Wilt u meer weten over vrouwelijk ondernemerschap in Ivoorkust? Lees dan onderstaand Engelstalig rapport 'Scoping Mission Catalyzing Women’s Entrepreneurship in Côte d'Ivoire'.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Ivoorkust mogelijk zijn.

Exportregels voor Ivoorkust

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Ivoorkust. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Voert u tijdelijk producten in? Met een ATA-carnet is de afhandeling bij de douane een stuk eenvoudiger. Kijk op de website van de Kamer van Koophandel óf en voor welke producten u een ATA-carnet kunt gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Abidjan staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Ivoorkust. Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in Accra (Ghana). Deze houdt zich ook bezig met Ivoorkust.

Meer informatie over Ivoorkust

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.