Service menu right

Jordanië

Het koninkrijk Jordanië is vooral bekend door de ruïnestad Petra. Maar het land is ook interessant voor de handel. Zeker na recente hervormingen van de privésector. Jordanië grenst aan gebieden met veel onrust, zoals Syrië, de Westbank en Irak, dus is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Jordanië.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen nog vragen over het exporteren naar Jordanië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen de Nederlandse ambassade in Amman kunnen we u helpen om van uw export naar Jordanië een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Jordanië

Als u zaken wilt doen in Jordanië, is het goed om de politieke situatie en geschiedenis van dit land te kennen. Jordanië werd na de overheersing van de Britten in 1923 zelfstandig. Pas in 1946 werd Jordanië een onafhankelijk koninkrijk (de Hasjemitische dynastie). Sinds 1999 is Abdoellah II bin al-Hoessein koning. Hij is opvolger van koning Hoessein, die ruim 40 jaar aan de macht was. Het land is een parlementaire constitutionele republiek.

In Jordanië wonen 10,1 miljoen mensen (2019). De meeste inwoners zijn Jordaanse Arabieren. Vrijwel iedereen in Jordanië spreekt Arabisch en is islamitisch. Jordanië heeft een jonge bevolking. Een derde van de bevolking is jonger dan 15 jaar en de helft is jonger dan 25 jaar.

Het land is sterk verstedelijkt. Een vijfde van de bevolking woont in de hoofdstad Amman. Slechts een tiende van de bevolking (bestaande uit bedoeïenen) woont niet in stedelijk gebied. Opvallend is dat Jordanië maar 26 kilometer kust heeft: de golf van Al'Aqabah.

Door de onrustige situatie in het gebied om Jordanië heen heeft het land te maken met een snel groeiende groep Palestijnse, Syrische en Iraakse vluchtelingen.

Economie van Jordanië

De Jordaanse economie heeft sinds de jaren 90 met veel ups en downs te maken gehad. Maar na economische hervormingen in 2019, vooral in de particuliere sector, sprong het land in 2020 maar liefst 29 plaatsen omhoog in de ranglijst van Doing Business van de Wereldbank. Het staat in 2020 75, de hoogste stand sinds 2010. Vooral de dienstesector groeit hard.

Kleding en chemische producten zijn de voornaamste exportproducten. Ook toerisme is een belangrijke sector. Toeristen bezoeken vooral de archeologische locaties in de Jordaanvallei, zoals het wereldberoemde Petra, dat via de film Indiana Jones and the Last Crusade uit 1989 bekend werd bij het grote publiek.

Slechts een klein deel van Jordanië is geschikt voor landbouw. Dat levert vooral citrusvruchten, tomaten, komkommers en olijven op. De meeste landbouwproducten moet Jordanië importeren. Wel heeft het land verschillende grondstoffen, zoals fosfaat, marmer, zout, bariet, kwartsiet, potas en koper. Anders dan de meeste landen in deze regio heeft Jordanië geen olievoorraden, wel een kleine gasvoorraad.

De laatste jaren kende Jordanië een economische groei rond de 1,9%. De groei blijft nog bescheiden door de regionale onrust. Ook blijven de buitenlandse investeringen achter bij de verwachtingen en zijn de begrotingstekorten en de werkloosheidscijfers nog hoog.

Handel Nederland - Jordanië

Voor Nederland staat Jordanië op nummer 78 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 was de export van Nederlandse goederen naar Jordanië € 354 miljoen. Een exportwaarde die te vergelijken is met die van landen als Libanon en Ivoorkust. Bekijk ook de Handelscijfers van Nederland en Jordanië hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Jordanië, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Jordanië.

Zakelijke kansen in Jordanië

Energie en water

Door de bevolkingsgroei is de vraag naar energie, water en goede transportsystemen toegenomen. Vooral energie blijft een uitdaging voor de Jordaanse economie. Omdat het land zelf bijna geen energiebronnen heeft, is het afhankelijk van de import.

Water is ook schaars in de meeste delen van het land. Nederlandse kennis van watermanagement kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling hiervan in Jordanië.

Landbouw

Ook in de agro-foodsector zijn er kansen voor Nederlandse ondernemers. Het gaat vooral om exportkansen en investeringen in landbouwmachines.

Lees het rapport Doing Business in Jordan (pdf) voor meer informatie over de kansen in Jordanië op het gebied van energie, water en agro-food.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Jordanië? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Jordanië. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Jordanië

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Jordanië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Jordanië staat op plaats 75 in de Ease of Doing Business (2020).

Lees het rapport Doing Business in Jordan en Factsheet Doing Business in Jordan (zie hieronder) om een betere indruk te krijgen van de zakelijke mogelijkheden in Jordanië.

Free zones

Jordanië heeft 16 Development Zones en 42 Free zones verspreid over het hele koninkrijk. Deze kunnen u belastingvoordelen bieden. Lees er meer over op de website van Jordan Invest Commission. Dezelfde website heeft ook een Investor's Guide (pdf). Die biedt informatie over de wet- en regelgeving voor? investeringen en belastingen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Jordanië mogelijk zijn.

Exportregels voor Jordanië

Documenten en procedures

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Jordanië. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Halalcertificaat

Voor een groot deel van de handel is een halalcertificaat vereist. Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Lees onze informatie over halalcertificering als u hier meer over wilt weten.

Tijdelijke invoer

Jordanië is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Meer informatie over Jordanië

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.