Kaapverdië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Kaapverdië

15-12-2020

Kaapverdië is met zijn witte stranden, helder water en dagelijkse zonneschijn een populaire vakantiebestemming. Ook voor een ondernemer kan Kaapverdië een interessante bestemming zijn. Maar hoe doet u er zaken en waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Kaapverdië.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Kaapverdië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Kaapverdië een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Kaapverdië

Kaapverdië is niet 1 eiland, maar een archipel van 9 bewoonde eilanden en diverse onbewoonde eilandjes. De eerste kolonisten waren Portugezen. In 1462 landden zij op een eiland dat zij Ilha de São Tiago (Santiago) noemden. Het land lag strategisch gunstig en werd een belangrijk knooppunt voor de slavenhandel en een pleisterplaats voor de trans-Atlantische handel.

Tot zijn onafhankelijkheid in 1975 viel Kaapverdië onder de heerschappij van Portugal. Van 1975 tot 1991 kende Kaapverdië een eenpartijstelsel, daarna kwamen er verschillende partijen.

Tegenwoordig is Kaapverdië een parlementaire republiek met 0,6 miljoen inwoners (2021). 168.000 hiervan wonen in de hoofdstad Praia. De meeste Kaapverdiërs zijn een mix van Afrikaans en Europees bloed. Portugees is de officiële taal, maar er wordt ook veel Creools gesproken. Zo’n 80% van de bevolking is katholiek, bijna 5% is protestant, circa 2% is moslim.

Kaapverdië kent van oudsher een grote emigratie naar alle delen van de wereld, ook naar Nederland. Dat betekent dat er tegenwoordig meer Kaapverdiërs buiten het land wonen dan in het land zelf. Toch is ook de bevolking op de eilanden zelf de laatste decennia flink toegenomen. Kaapverdië heeft een jonge bevolking, de levensverwachting is relatief hoog (73 jaar) en de immigratie is nu ook toegenomen. Ook kent het land relatief weinig kindersterfte. Met 20% is het aandeel analfabeten laag vergeleken met andere West-Afrikaanse landen. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Kaapverdië op de 126e plaats.

Economie van Kaapverdië

De economie van Kaapverdië draait vooral om de dienstensector. Daarbinnen vormt toerisme de belangrijkste sub-sector met meer dan 20% van het bruto nationaal product (bbp). Met betere verbindingen tussen de eilanden en betere logistiek zou het toerisme nog meer kunnen opbrengen.

Omdat de Kaapverdische grond lang niet genoeg voedsel produceert, moet Kaapverdië veel voedingsmiddelen importeren. De rijke visgronden zorgen wel voor het nodige voedsel. Omdat Kaapverdië bijna geen energiebronnen heeft, moet het land ook zijn energie uit het buitenland halen.

Ondanks een uitgebreid scholingsprogramma heeft Kaapverdië een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Dat is een van de redenen voor de hoge werkeloosheid, vooral onder jongeren. Het versterkt bovendien de onevenwichtige inkomensverdeling. Kaapverdië is nog steeds afhankelijk van buitenlandse investeringen en donoren en van het geld dat Kaapverdische emigranten naar het moederland sturen.

Kaapverdië is aangesloten bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaans Staten (ECOWAS). Ook hierbij aangesloten zijn onder meer Gambia, Nigeria en Senegal.

De coronacrisis en de handel met Kaapverdië

Ook in Kaapverdië heeft de coronacrisis hard toegeslagen. De opbrengsten uit toerisme daalden met meer dan 60% en ook de visserij leverde veel minder op. Terwijl het bbp de voorgaande jaren rond de 5% steeg, is de verwachting voor 2020 een krimp van tussen de 4 en 7%. Lees meer over de economische impact van de coronacrisis in het African Development Supplement 2020 (vanaf pagina 61).

Handel Nederland - Kaapverdië

Voor Nederland staat Kaapverdië op nummer 98 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2019). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Kaapverdië € 169,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Venezuela, Bahrein en Aruba.

Wilt u meer weten over het land Kaapverdië, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Kaapverdië.

Handelsrelatie EU-Kaapverdië

Kaapverdië valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP+) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten of nultarieven geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie in de tabel over handelsakkoorden (APS-landen) of op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Kaapverdië

Voor Nederlandse ondernemers bieden de Kaapverdische energie-, toerisme- en maritieme sectoren kansen. Onderstaand rapport ‘Ontwikkelingen in Senegal, Kaapverdië en Guinee’ beschrijft de kansen in die sectoren. Het rapport komt van de Nederlandse ambassade in Dakar.

De website Cabo Verde Trade Invest toont welke sectoren de Kaapverdiërs zelf als kansrijk zien voor buitenlandse investeringen. Ook promoot het Kaapverdië als land om in te investeren.

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Kaapverdië. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het volgende filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Kaapverdië? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Kaapverdië. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Kaapverdië

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Kaapverdië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Kaapverdië staat op plaats 137 in de Ease of Doing Business 2020 .

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Kaapverdië mogelijk zijn.

Exportregels voor Kaapverdië

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Kaapverdië is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Dakar (Senegal) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Kaapverdië. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Kaapverdië.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.