Service menu right

Kameroen

Kameroen is met meer dan 20 talen, vele etnische groepen en 3 grote religies een van de meest diverse landen in West-Afrika. Het huidige Kameroen speelt maar een kleine rol op het economische wereldtoneel. Toch biedt dit land ook kansen. Maar hoe doet u er zaken? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Kameroen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Kameroen? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Kameroen een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Kameroen

De afgelopen 5 eeuwen verschenen onder meer Portugezen, Nederlanders, Belgen, Duitsers, Engelsen en Fransen in Kameroen. Rond 1960 bestond er een Frans Kameroen en een Brits Kameroen. Het Franse deel van Kameroen kreeg zijn onafhankelijkheid in 1960. In 1961 sloot het zuidelijke deel van Brits Kameroen zich aan bij zijn voormalig Franse naamgenoot. Nog steeds heeft Kameroen een Franse naam (République du Cameroun) en een Engelse naam (Republic of Cameroon).

Het huidige Kameroen is een presidentiële republiek met 25,5 miljoen inwoners (2019). Daarvan wonen er bijna 5 miljoen in hoofdstad Yaoundé. Kameroen kent meer dan 200 etnische groepen, waarvan de pygmeeën de oudste en bekendste zijn. Er worden dan ook vele talen gesproken in Kameroen. Zoals de officiële talen Engels en Frans, en daarnaast nog 24 Afrikaanse taalgroepen. Grote religies zijn rooms-katholiek (38%), protestant (26%) en islam (ruim 20%).

Jonge bevolking

Kameroen kent een zeer jonge bevolking. Meer dan 60% van de Kameroeners is jonger dan 25 jaar. Vooral vanwege aids is de gemiddelde levensverwachting relatief laag (rond 55 jaar). Door corruptie en hoge productiekosten is Kameroen kwetsbaar voor voedselonzekerheid. Gebrekkige infrastructuur, natuurrampen, slechte scholing, gebrek aan drinkwater en terroristische aanvallen zijn andere problemen. Dit leidde er de laatste decennia toe dat veel Kameroeners hun heil zochten in het buitenland. Vroeger vooral naar Europa en de Verenigde Staten, tegenwoordig vooral in buurlanden als Gabon en Nigeria.

Economie van Kameroen

Kameroen kent een vrije en diverse economie, maar het zakenklimaat is net als in veel Afrikaanse landen niet optimaal. Hoewel bijna 70% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector, is het aandeel van deze sector in het bruto nationaal product nog geen 20%. Belangrijkste exportproduct is olie, maar Kameroen exporteert ook textiel, hout, koffie en katoen.

Kameroen is lid van de Economische en Monetaire Gemeenschap van Centraal Afrika (CEMAC). De landen van de CEMAC hebben een gezamenlijke munt en streven naar een gezamenlijke markt. Het land heeft de voorbije jaren ook veel gebruik gemaakt van programma’s van het IMF en de Wereldbank. Ook zoekt het land buitenlandse investeerders om de infrastructuur te verbeteren. Zelf investeert Kameroen ook in die infrastructuur, waaronder de aanleg van een zeehaven. Ook ontwikkelt het meerdere energieprojecten, zoals de aanleg van een energiecentrale op gas.

Ondanks die kansrijke projecten en een gestage economische groei (rond 5%) heeft Kameroen nog veel te maken met zaken die een gezond economisch klimaat belemmeren. Grote inkomensongelijkheid, een groot ambtenarenapparaat en corruptie zijn er daar een paar van.

Handel Nederland - Kameroen

Voor Nederland staat Kameroen op nummer 98 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Kameroen € 150 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Georgië, Noord-Macedonië en de Dominicaanse Republiek.

Wilt u meer weten over het land Kameroen, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Kameroen.

Handelsakkoord EU-Kameroen

De EU en Kameroen hebben sinds 2014 een handelsakkoord, met onder andere afspraken over afschaffing van Europese invoerrechten en geleidelijke afbouw van invoerrechten die Kameroen heft op Europese producten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Zakelijke kansen in Kameroen

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Kameroen.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Kameroen? Of bent u op zoek naar zakenpartners in Kameroen? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Kameroen. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Kameroen

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Kameroen. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Kameroen staat op plaats 167 in de Ease of Doing Business 2019.

Bij de Kameroense overheidswebsite eRegulations vindt u meer informatie over investeringsprocedures in 3 regio’s: Douala, Gaoura en Yaoundé.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Kameroen mogelijk zijn.

 

Exportregels voor Kameroen

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Kameroen. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Kameroen is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Meer informatie over Kameroen

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.