Liberia | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Liberia

16-12-2020

Vrouw met textielkraam (foto: Ken Harper CC BY-2.0)

Liberia is een land met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, een roerig verleden en een ex-voetballer als president. Maar hoe doet u zaken in Liberia? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Liberia.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over zakendoen met Liberia? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw handel met Liberia een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Liberia

De oorsprong van het land Liberia ligt in 1822. Toen keerden vrijgemaakte Amerikaanse slaven terug naar Afrika en settelden zich in de omgeving van het huidige Monrovia, dat genoemd is naar de Amerikaanse president James Monroe. In 1847 werd de republiek Liberia uitgeroepen.

Burgeroorlog en vredesakkoord

Vanaf 1980 werd het onrustig in het land, met militaire coups en een lange burgeroorlog. In 2003 werd een vredesakkoord gesloten, waarna de relatieve rust terugkeerde. Die rust werd weer onderbroken in 2014 toen het ebolavirus toesloeg in Liberia. In 2016 werd Liberia weer ebolavrij verklaard.

Het huidige Liberia is een presidentiële republiek die grenst aan Guinee, Ivoorkust, Sierra Leone en de Atlantische Oceaan. Voormalig voetballer George Weah is sinds 2018 president van het land. Het land heeft bijna 4,8 miljoen inwoners (2021), waarvan bijna 1,5 miljoen in hoofdstad Monrovia. In Liberia woont een groot aantal stammen, dat elk zijn eigen taal spreekt. De officiële landstaal is Engels, maar die wordt maar door 20% van de bevolking gesproken. Meer dan 80% van de Liberianen is christelijk, zo’n 12% is moslim.

Jonge bevolking

Liberia is een arm land, met een lage levensverwachting (rond 64), een hoog geboortecijfer (bijna 5 kinderen per vrouw) en een piepjonge bevolking (meer dan 60% is jonger dan 25 jaar). Politieke onrust en oorlogsgeweld zorgden ervoor dat veel Liberianen tussen 1989 en 2003 emigreerden naar de buurlanden. Omgekeerd nam Liberia veel Ivoriaanse vluchtelingen op toen er in Ivoorkust rond 2010 politieke geweld uitbrak.

Economie van Liberia

Liberia beschikt over delfstoffen, waaronder ijzererts en goud, en een klimaat dat gunstig is voor landbouw. Het land exporteert onder meer rubber, goud, diamanten, palmolie en cacao. Toch is Liberia nog afhankelijk van buitenlandse steun en van het geld dat geëmigreerde Liberianen naar het thuisfront sturen.

Na een terugslag vanwege de ebolacrisis is de Liberiaanse economie langzaam weer aan het groeien. Verwacht wordt dat de economie de komende jaren rond de 4,5% groeit. De komende jaren zet de Liberiaanse overheid in op betere infrastructuur, en toegang tot betaalbare elektriciteit en water.

De economie is wel kwetsbaar. Dat komt door de afhankelijkheid van de marktprijzen van de goederen die Liberia exporteert (delfstoffen) en importeert (voedsel). Bovendien vormen corruptiebestrijding en het voorkomen van politieke onrust uitdagingen in Liberia.

Handel Nederland - Liberia

Voor Nederland staat Liberia op nummer 145 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Liberia € 48,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Mauritius, Madagaskar en Montenegro.

Wilt u meer weten over het land Liberia, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Liberia.

Zakelijke kansen in Liberia

Agro, energie en logistiek zijn sectoren waarin kansen liggen voor Nederlandse ondernemers. De Liberia Netherlands Business and Culture Council heeft kleine onderzoeken gemaakt van deze Liberiaanse sectoren (zie downloads hieronder).

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Liberia? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de agrarische, logistieke of andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Liberia. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Liberia

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Liberia. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Liberia staat op plaats 175 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Op de website van de Liberiaanse National Investment Commission vindt u volop informatie over investeren in Liberia.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Liberia mogelijk zijn.

Exportregels voor Liberia

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Liberia. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Liberia is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Accra (Ghana) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Liberia. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Liberia.

Meer informatie over Liberia

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.