Service menu right

Madagaskar

Jongen in bos

Madagaskar kennen de meeste Nederlanders alleen van de gelijknamige animatiefilm en de beroemde ringstaartmaki’s. Wist u ook dat er op dit eiland kansen liggen voor ondernemers? Maar hoe doet u zaken op Madagaskar? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Madagaskar.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Madagaskar? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Madagaskar een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Madagaskar

Madagaskar is een van de grootste eilanden ter wereld. Alleen Groenland, Borneo en Nieuw-Guinea zijn groter. Madagaskar telt 27,1 miljoen inwoners (2019) waarvan meer dan 60% jonger is dan 25 jaar. In hoofdstad Antananarivo wonen meer dan 3 miljoen inwoners.

Grootste etnische groepen zijn Merina, Betsileo en Betsimisaraka. In Madagaskar wordt Frans en Malagassisch gesproken. Islam, christendom en inheemse geloven vormen de belangrijkste religies. Madagaskar is een arm land waar ondervoeding op grote schaal voorkomt. De meeste inwoners wonen in grote families op het platteland. Slechts 13% van de bevolking beschikt over elektriciteit.

Economie van Madagaskar

De economie van Madagaskar is kwetsbaar en zwak. In Madagaskar werkt zo’n 80% van de beroepsbevolking in de agrarische sector. Het land is voor de export afhankelijk van vanille. Dat is verreweg het grootste exportproduct van Madagaskar. Onder meer erosie en bosbranden maken de agrarische sector bijzonder kwetsbaar.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1960 kreeg het land veel last van politieke en maatschappelijke onrust. Ook dat had invloed op de economie. Zo leidde een staatsgreep in 2009 ertoe dat veel landen hun economische hulp aan Madagaskar stopzetten. Hoewel die hulp nu grotendeel is hervat, blijft het land gevoelig voor politieke onrust. Desondanks zit de economie van Madagaskar in de lift. De afgelopen jaren kende het land een economische groei van rond 4,5%.

Handel Nederland - Madagaskar

Voor Nederland staat Madagaskar op nummer 134 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Madagaskar: € 51 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Niger, Mauritius en Bolivia.
Wilt u meer weten over het land Madagaskar, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Madagaskar.

Handelsrelatie EU-Madagaskar

Madagaskar valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Madagaskar

Hoewel de kansen niet voor het oprapen liggen, heeft Madagaskar zeker wat te bieden voor buitenlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de toeristische sector. Dit is de sterkst groeiende markt in Madagaskar, onder meer door de ongerepte natuur en nationale parken. Daarnaast stimuleert de overheid zakendoen met het buitenland, onder meer door het land financieel aantrekkelijker te maken.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Madagaskar? Of bent u op zoek naar zakenpartners in Madagaskar? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Madgaskar. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Madagaskar

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Madagaskar. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Madagaskar staat op plaats 161 in de Ease of Doing Business (2020).

Bekijk ook het document Doing Business in Madagascar (pdf) uit 2019 van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Madagaskar mogelijk zijn.

Exportregels voor Madagaskar

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor madagaskar. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Voert u tijdelijk producten in? Voor tijdelijke invoer in Madagaskar kunt u gebruikmaken van een ATA-carnet. Met dit carnet beperkt u oponthoud en administratieve rompslomp aan de grens.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Meer informatie over Madagaskar