Service menu right

Malawi

10-08-2020

Malawi bootje

Malawi is een Afrikaans land met een enorm meer en een bescheiden economie. Toch biedt dit land ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Malawi? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Malawi.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Malawi? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Malawi een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Malawi

De presidentiële republiek Malawi bestaat als onafhankelijk land sinds 1964. Na de onafhankelijkheid van Engeland kende het land een aantal decennia een eenpartijstelsel. Sinds 1994 vinden er in Malawi vrije verkiezingen plaats. In tegenstelling tot sommige van zijn buurlanden is Malawi een politiek stabiel land.

Malawi telt 20,3 miljoen (2019), waarvan ruim 1 miljoen in hoofdstad Lilongwe. In Malawi woont een groot aantal etnische groeperingen, waaronder de Chewa, Lomwe, Yao en Ngoni. Hoewel Engels de officiële voertaal is, wordt in Malawi een flink aantal etnische talen gesproken. Katholicisme en protestantisme zijn de belangrijkste godsdiensten, maar de islam is met 13% van de bevolking ook vertegenwoordigd.

Malawi is een arm land, dat op de Human Development Index op de 171e plaats staat. Het geboortecijfer is hoog (5 kinderen per vrouw) maar de gemiddelde levensverwachting laag. Het aantal sterfgevallen door aids is er relatief hoog. Bovendien kampt het land met corruptie, een matig ontwikkelde infrastructuur en gebrekkige toegang tot elektriciteit. Wel ontwikkelt het land zich op het gebied van de gezondheidszorg, vooral voor moeders en kinderen.

Economie van Malawi

De economie van Malawi drijft vooral op de agrarische sector. Zo’n 80% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector. Het overgrote deel van de Malawische export betreft agrarische producten zoals tabak en maïs. Dit maakt de economie van Malawi enorm kwetsbaar voor perioden van droogte en ongedierte dat de oogst vernielt. Het huidige vijfjarenplan van de Malawische overheid richt zich dan ook niet alleen op landbouw, maar ook op scholing, toerisme, energie en gezondheidszorg.

De economische groei van Malawi schommelt de laatst jaren tussen 3 en 5%. Ondanks die groei is Malawi nog altijd wel afhankelijk van de steun van organisaties als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Handel Nederland-Malawi

Voor Nederland staat Malawi op nummer 166 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Malawi € 20 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Niger, Rwanda en Guinee-Bissau.

Wilt u meer weten over het land Malawi, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Malawi.

Handelsrelatie EU-Malawi

Malawi valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Malawi

Op de website van het Malawi Investment and Trade Centre vindt u welke Malawische sectoren kansrijk zijn voor buitenlandse investeerders. Met informatie over onder meer infrastructuur, energie en toerisme. Ook vindt u op die site een digitale investeringsgids, met informatie over onder meer investeringsprocedures, kosten van het zakendoen in Malawi, financiering en incentives.

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Malawi.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Malawi? Of bent u op zoek naar zakenpartners in Malawi? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Malawi. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Malawi

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Malawi. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Malawi staat op plaats 109 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Malawi mogelijk zijn.

Exportregels voor Malawi

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Malawi is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Meer informatie over Malawi

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.