Mali | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Mali

07-01-2021

Mali

Mali kennen we van eeuwenoude steden, droge woestijnen en beroemde muzikanten. Dit grote Afrikaanse land biedt daarnaast zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Mali? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Mali.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Mali? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Mali een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Mali

Als u zaken wilt doen in Mali, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Mali is een semi-presidentiële republiek, ingeklemd tussen onder meer Niger, Mauritanië en Algerije. Mali heeft 20,3 miljoen inwoners (2021), waarvan 2,5 miljoen in de snel groeiende hoofdstad Bamako.

Het land bestaat uit een groot aantal etnische groepen, waaronder de Bambara, Fulani en Sarakole. Frans is de officiële taal in Mali. Daarnaast worden er verschillende lokale talen gesproken. Veruit de belangrijkste godsdienst is de islam. Mali is een arm en relatief onontwikkeld land, nummer 182 op de Human Development Index van de Verenigde Naties (2020).

Onafhankelijkheid

Mali is nog niet zo lang onafhankelijk. Samen met Senegal vormde het in 1960 de onafhankelijke federale staat Mali. Senegal maakte zich nog hetzelfde jaar los van de federatie. Tot 1991 bleef het relatief rustig in Mali. Daarna volgden er militaire coups, intern geweld en een ingreep van Franse militairen in 2013. Hoewel er inmiddels een vredesakkoord is getekend tussen de verschillende partijen, zijn er nog altijd geweldsincidenten, waaronder aanslagen van terroristische organisaties.

Economie in Mali

De Malinese economie draait vooral om landbouw (vooral katoen) en goudwinning. Meer dan 80% van de Malinezen werkt in de landbouw of visserij (meren en rivierdelta's). De Malinese industrie houdt zich bezig met de verwerking van de landbouwproducten. De laatste jaren is ook de dienstensector in opkomst.

Klimaatverandering, tegenvallende oogsten en wisselende prijzen van landbouwproducten en goud, maken de Malinese economie bevattelijk voor sterke schommelingen. Hoewel de economie de laatste jaren sterk is gegroeid (rond 5%), blijft Mali grotendeels afhankelijk van buitenlandse steun.

Mali is lid van de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA), Economic Community of West African States (ECOWAS) en van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO). Het lidmaatschap van ECOWAS is in 2021 tijdelijk opgeschort.

Bekijk onderstaande rapporten (Franstalig en Engelstalig) om een beeld te krijgen van het ondernemerschap in Mali.

Handel Nederland - Mali

Voor Nederland staat Mali op nummer 101 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Mali € 96,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Angola, Sri Lanka en Uruguay. Bekijk ook de Handels- en Investeringscijfers van Nederland en Mali (pdf) voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Mali, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Mali.

Handelsrelatie EU-Mali

Mali valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Mali

De Malinese agrarische sector landbouw biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. RVO.nl maakte in 2018 een rapport over de West-Afrikaanse fruitteelt met een apart hoofdstuk over bananenteelt in Mali. Wageningen Universiteit stelde in 2015 een rapport op over de ontwikkelingen in de veehouderij in West-Afrika. U vindt het rapport onderaan deze pagina.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Mali? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Mali. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Mali

Houd er rekening mee dat er sancties gelden voor Mali. Lees hier meer over op onze pagina Sancties Mali.

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Mali. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Mali staat op plaats 148 in de Ease of Doing Business (2019).

De Investment Promotion Agency van Mali is een agentschap van de Malinese overheid dat buitenlandse ondernemers adviseert en helpt bij het doen van investeringen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer om te zien welke subsidies er voor Mali mogelijk zijn.

Exportregels voor Mali

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Mali. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdeljke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor Mali kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Bamako staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven en weten zij wanneer er handelsmissies naar Mali gaan komen.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Mali.

Meer informatie over Mali

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.