Service menu right

Montenegro

Montenegro is een relatief klein land in de westelijke Balkan. Dit ruige, bergachtige land biedt zeker zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Montenegro? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Montenegro.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Montenegro? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Montenegro een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Montenegro

Als u zaken wilt doen in Montenegro, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Montenegro is een kleine parlementaire republiek die grenst aan onder meer Servië, Kroatië en Kosovo. Hoewel Montenegro al een oud land is, is het pas sinds 2006 onafhankelijk. Na een referendum in 2006 maakte het land zich los van Servië. Sinds 2012 is Montenegro kandidaat-lidstaat van de EU.

Montenegro telt 623.000 inwoners (2018), waarvan een flink deel in hoofdstad Podgorica woont. De bevolking bestaat uit Montenegrijnen (ongeveer de helft), Serviërs, Bosniërs, Albanezen en nog een aantal etnische groepen. Het land is voornamelijk Montenegrijns-orthodox christelijk.

Economie van Montenegro

De economie van Montenegro groeit al een aantal jaar, variërend van 2% tot bijna 5%. Dit komt onder meer door het toerisme, meer uitgaven door consumenten en de aanleg van een 41 kilometer lange snelweg. Naast het toerisme spelen landbouw en energie een belangrijke rol in de economie. Montenegro wil op den duur een energie-exporteur worden. Vooral de hydro-electriciteit kan meer ontwikkeld worden. Op dit moment benut Montenegro nog maar 20% van de totale capaciteit op dat gebied.

Handel Nederland – Montenegro

EU-Montenegro handelsakkoord

De EU heeft sinds 2010 met Montenegro een handelsakkoord met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten op veel producten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database (MADB). Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Wilt u meer weten over het land Montenegro, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Montenegro.

Import en export

Voor Nederland staat Montenegro op nummer 132 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Montenegro € 55 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Bolivia en Madagaskar.

Zoekt u een overzicht van de import- en exportcijfers? Bekijk dan het rapport hieronder. Hierin vindt u ook op welke plek Montenegro staat in verhouding tot andere landen waar we goederen heen exporteren.

Zakelijke kansen in Montenegro

Wilt u weten wat de zakelijke kansen zijn in Montenegro? Neem dan contact op met onze regio-experts. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

In het rapport Investing and doing business in Montenegro (pdf) van de Nederlandse ambassade in Belgrado, vindt u welke (top)sectoren kansrijk zijn voor Nederlandse bedrijven. Daarnaast staat in het rapport informatie over het ondernemersklimaat, financiering en wetgeving.

Montenegro is lid van de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Deze ontwikkelingsbank houdt zich in Montenegro onder meer bezig met duurzame ontwikkeling en het vergroten van de concurrentiekracht van Montenegrijnse bedrijven. Tenders voor projecten van de EBRD in Montenegro vindt u op de website van de bank.

Zakendoen in Montenegro

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Montenegro. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Montenegro staat op plaats 50 in de Ease of Doing Business 2020.

Montenegro Investment Promotion Agency

De Montenegro Investment Promotion Agency (MIPA) is een agentschap van de Montenegrijnse overheid. Op de website van de MIPA vindt u volop informatie over zakendoen in Montenegro. Over het starten van een bedrijf, stimuleringsregelingen, investeringskansen en nog veel meer.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Montenegro mogelijk zijn.

Exportregels voor Montenegro

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Montenegro. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Meer informatie over Montenegro

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *