Mozambique | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Mozambique

25-01-2021

Maputo

Mozambique is een voormalige Portugese kolonie in het zuiden van Afrika. Het land biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar hoe doet u zaken in Mozambique? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Mozambique.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Mozambique? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Mozambique een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Mozambique

Mozambique was eeuwenlang een Portugese kolonie voordat het in 1975 onafhankelijk werd. Na de onafhankelijkheid kende het land een lange periode van burgeroorlog, grootschalige emigratie en droogte. In 1992 eindigde de burgeroorlog officieel, hoewel er regelmatig nog schermutselingen plaatsvonden.

Tegenwoordig is Mozambique een presidentiële republiek met zo’n 32,8 miljoen inwoners (2021), waarvan ruim 1 miljoen in hoofdstad Maputo. Het grootste deel van de inwoners woont en werkt op het platteland. Mozambique heeft een arme, extreem jonge bevolking. Zo’n 45% van de Mozambikanen is jonger dan 15 jaar. Het land kent een grote verscheidenheid aan etnische groepen (waaronder Makhuwa, Tsonga en Lomwe). Maar ook van talen (waaronder Portugees, Emakhuwa, en Elomwe). Meer dan helft van de bevolking is christelijk. Moslims vormen een flinke minderheid.

Economie van Mozambique

Mozambique is een land met veel economische potentie. Het land heeft zeehavens, vruchtbaar land en verscheidene energiebronnen. Van de 6 grenslanden (Tanzania, Malawi, Zuid-Afrika, Zambia, Eswatini en Zimbabwe) zijn er 4 ingesloten door land. Die landen zijn daarmee afhankelijk van Mozambique als toegangspoort naar buitenlandse markten.

De economie van Mozambique drijft op landbouw (katoen, noten, thee) en mijnbouw. De Mozambikanen verwachten veel van de exploitatie van een groot aardgasgebied. Dat is in 2011 ontdekt voor de kust van Mozambique.

Na een economische groei van ruim 7% in de jaren 2011-2015, groeide de economie in de jaren daarop wat minder hard. De groei zat rond de 3%. Dat kwam deels door het stoppen van de hulp van donororganisaties. Dat had te maken met een corruptiezaak van de Mozambikaanse overheid. Naast politieke instabiliteit is de Mozambikaanse economie kwetsbaar voor  natuurrampen en wisselende marktprijzen. Ook de hoge staatsschuld is een probleem.

Handel Nederland-Mozambique

Voor Nederland staat Mozambique op nummer 116 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Mozambique € 97,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Guatemala, Bermuda en Costa Rica. Bekijk ook het rapport Handelscijfers Mozambique - Nederland (pdf) uit september 2020 voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Mozambique, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Mozambique.

EU-SADC handelsakkoord

De EU heeft sinds 2016 een handelsakkoord met landen in de Southern African Development Community (Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en eSwatini), met daarin afspraken over afschaffing of verlaging van Europese invoerrechten op tal van producten en tariefverlagingen voor een grote groep Europese producten. Mozambique valt sinds februari 2018 onder het akkoord. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Zakelijke kansen in Mozambique

Onder meer tuinbouw, water en energie zijn kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers in Mozambique. In de marktrapporten hieronder leest u meer over de kansen per sector in Mozambique.

Lees ook het rapport Multi-Annual Country Strategy - Mozambique 2019-2022 van de Nederlandse overheid. Dit gaat onder meer in op kansrijke sectoren in Mozambique. In het rapport is geen rekening gehouden met de economische gevolgen van de tropische stormen Idai en Kenneth, en met de gevolgen van de coronapandemie.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Mozambique? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de tuinbouw, energie of een andere sector? Neem dan contact op met onze adviseurs voor Mozambique. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Mozambique

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Mozambique. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Mozambique staat op plaats 138 in de Ease of Doing Business (2020).

De Nederlandse ambassade in Mozambique publiceerde in juni 2019 de brochure ‘Doing business in Mozambique’ met informatie over zakendoen en zakelijke kansen in Mozambique.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Mozambique mogelijk zijn.

Exportregels voor Mozambique

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Mozambique. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor Mozambique kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Maputo staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Mozambique en het rapport Multi-Annual Country Strategy - Mozambique 2019-2022.

Meer informatie over Mozambique

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.