Service menu right

Mozambique

Maputo

Mozambique is een voormalige Portugese kolonie in het zuiden van Afrika. Het land biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar hoe doet u zaken in Mozambique? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Mozambique.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Mozambique? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Mozambique een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Mozambique

Mozambique was eeuwenlang een Portugese kolonie voordat het in 1975 onafhankelijk werd. Na de onafhankelijkheid kende het land een lange periode van burgeroorlog, grootschalige emigratie en droogte. In 1992 eindigde de burgeroorlog officieel, hoewel er regelmatig nog schermutselingen plaatsvonden.

Tegenwoordig is Mozambique een presidentiële republiek met zo’n 31,1 miljoen inwoners (2019), waarvan ruim 1 miljoen in hoofdstad Maputo . Het grootste deel van de inwoners woont en werkt op het platteland. Mozambique heeft een arme, extreem jonge bevolking. Zo’n 45% van de Mozambikanen is jonger dan 15 jaar. Het land kent een grote verscheidenheid aan etnische groepen (waaronder Makhuwa, Tsonga en Lomwe). Maar ook van talen (waaronder Portugees, Emakhuwa, en Elomwe). Meer dan helft van de bevolking is christelijk. Moslims vormen een flinke minderheid.

Economie van Mozambique

Mozambique is een land met veel economische potentie. Het land heeft zeehavens, vruchtbaar land en verscheidene energiebronnen. Van de 6 grenslanden (Tanzania, Malawi, Zuid-Afrika, Zambia, Eswatini en Zimbabwe) zijn er 4 ingesloten door land. Die landen zijn daarmee afhankelijk van Mozambique als toegangspoort naar buitenlandse markten.

De economie van Mozambique drijft op landbouw (katoen, noten, thee) en mijnbouw. De Mozambikanen verwachten veel van de exploitatie van een groot aardgasgebied. Dat is in 2011 ontdekt voor de kust van Mozambique.

Na een economische groei van ruim 7% in de jaren 2011-2015, groeide de economie in de jaren daarop wat minder hard. De groei zat rond de 3%. Dat kwam deels door het stoppen van de hulp van donororganisaties. Dat had te maken met een corruptiezaak van de Mozambikaanse overheid. Naast politieke instabiliteit is de Mozambikaanse economie kwetsbaar voor  natuurrampen en wisselende marktprijzen. Ook de hoge staatsschuld is een probleem.

Handel Nederland-Mozambique

Voor Nederland staat Mozambique op nummer 116 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Mozambique € 76 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Guatemala, Bermuda en Costa Rica. Bekijk ook het rapport Handels- en Investeringscijfers Nederland en Mozambique (pdf) uit mei 2019 voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Mozambique, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Mozambique.

EU-SADC handelsakkoord

De EU heeft sinds 2016 een handelsakkoord met landen in de Southern African Development Community (Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en eSwatini), met daarin afspraken over afschaffing of verlaging van Europese invoerrechten op tal van producten en tariefverlagingen voor een grote groep Europese producten. Mozambique valt sinds februari 2018 onder het akkoord. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Zakelijke kansen in Mozambique

Onder meer tuinbouw, water en energie zijn kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers in Mozambique.

In 2019 publiceerde RVO.nl het marktrapport duurzame energie in Mozambique (pdf) over de kansen voor Nederlandse ondernemers in die sector. In de jaren daarvoor publiceerde de Nederlandse overheid rapporten over onder meer de kansen in de tuinbouw- en de watersector.

Bekijk alle marktrapporten over Mozambique.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Mozambique? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de tuinbouw, energie of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Mozambique. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Mozambique

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Mozambique. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Mozambique staat op plaats 138 in de Ease of Doing Business (2020).

De Nederlandse ambassade in Mozambique publiceerde in juni 2019 de brochure ‘Doing business in Mozambique’ met informatie over zakendoen en zakelijke kansen in Mozambique.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Mozambique mogelijk zijn.

Exportregels voor Mozambique

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Mozambique. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor Mozambique kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Meer informatie over Mozambique

•    Lees onze Do's-and-don'ts in Mozambique voor tips over de zakencultuur in Mozambique.