Service menu right

Nepal

Nepal Kathmandu Tempel

Nepal is het land van tempels, de hoogste bergen op aarde en de verschrikkelijke sneeuwman die daar zou ronddwalen. Maar dit land biedt ook zakelijke kansen. Hoe doet u zaken in Nepal? Waar liggen dan de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Nepal.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over exporteren naar Nepal? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Nepal een succes te maken.

Inwoners van Nepal

De staat Nepal ontstond rond 1800, door het samenvoegen van een aantal kleine prinsdommen en staten. Halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw brak er een burgeroorlog uit. Hoewel er in 2006 een vredesovereenkomst werd getekend, bleef Nepal politiek onrustig.

Nepal is tegenwoordig een federale parlementaire republiek met 28,4 miljoen inwoners (2019). Het grootste deel van de bevolking woont op het platteland. In hoofdstad Kathmandu wonen ongeveer 1 miljoen mensen. Nepal kent een groot aantal etnische groepen, zoals de Chettri, de Brahmanen en de Magar. Het Hindoeïsme is de grootste religie, het Nepalees de belangrijkste taal (al spreekt meer dan de helft van de Nepalezen nog een dialect).

Economie van Nepal

Nepal is een van de armste landen op de wereld. De meeste Nepalezen verdienen hun brood in de landbouw. Hoewel er handelsafspraken zijn met buurlanden China en India, zorgen politieke onrust en een slecht zakenklimaat dat de economie van Nepal nog niet echt bloeit. Door een verwoestende aardbeving in 2015 verslechterde de economie nog eens. De laatste jaren groeit de economie van Nepal weer. In 2019 kende het land een groei van 6,3%. Dat komt voor een groot aandeel door het toerisme. Met zijn ruige landschappen en ongerepte natuur is Nepal een populaire bestemming voor toeristen.

Handel Nederland - Nepal

Voor Nederland staat Nepal op nummer 2018 van de landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Nepal € 21 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Nicaragua, Malawi en Kirgizië.

Nepal valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dat betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Wilt u meer weten over het land Nepal, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Nepal.

Zakelijke kansen in Nepal

De Nederlandse ambassade in naburig India heeft in 2018 onderzocht waar de zakelijke kansen liggen in Nepal. Die kansen zijn te vinden in de sectoren toerisme en landbouw. Ook onderzocht de ambassade het economische klimaat, de arbeidsmarkt en de uitdagingen waarmee een ondernemer te maken krijgt. De resultaten van het onderzoek vindt u in het rapport Nepal: Market Study (pdf).

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Nepal? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Nepal. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Nepal

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Nepal. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Nepal staat op plaats 94 in de Ease of Doing Business 2020.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Nepal mogelijk zijn.

Exportregels voor Nepal

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Panama is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt bij tijdelijke invoer dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Meer informatie over Nepal