Service menu right

Palestijnse Gebieden

Vissers in Gaza (UN Photo/Shareef Sarhan CC-BY-SA)

De Palestijnse Gebieden bestaan uit 2 afzonderlijke delen: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De gebieden liggen in het Midden-Oosten, grenzend aan onder meer Israël, Egypte en Jordanië. Liggen er zakelijke kansen voor u in deze gebieden? En hoe doet u er zaken? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Palestijnse Gebieden.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over zakendoen in de Palestijnse Gebieden? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar de Palestijnse Gebieden een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van de Palestijnse Gebieden

De regio's die we nu kennen als de Palestijnse Gebieden hoorden in het verleden bij verschillende naties en keizerrijken. Sinds 1967 worden de Palestijnse gebieden bezet door Israël. In 1993 werden de Oslo-akkoorden getekend. Een serie overeenkomsten waarbij de Palestijnse Gebieden een zekere mate van autonomie kregen.

Aanhoudende onenigheid tussen de 2 belangrijkste Palestijnse politieke bewegingen (Hamas en Fatah) zorgde voor een tweedeling tussen de gebieden. Hamas kreeg de macht in de Gazastrook, Fatah op de Westelijke Jordaanoever. Niet alle landen erkennen de onafhankelijke status van deze gebieden. Nederland erkent de Palestijnse Gebieden niet als onafhankelijke staat.

In de Palestijnse Gebieden wonen ongeveer 4,7 miljoen mensen 2017. De gebieden zijn een parlementaire democratie, waar voornamelijk Arabisch wordt gesproken, maar ook Engels. Meer dan driekwart van de totale bevolking leeft in stedelijk gebied.

Economie van de Palestijnse Gebieden

Politieke onrust en onzekerheid over het verdere verloop van het vredesproces maken de economie van de Palestijnse Gebieden erg kwetsbaar. Ook gelden er voor de gebieden beperkingen op het gebied van import en export en is de werkloosheid enorm hoog, vooral in de Gazastrook.

De economische groei wisselt nogal. De verschillen tussen de 2 gebieden zijn groot, waarbij de Gazastrook in de regel een lagere economische groei kent dan de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Gebieden als geheel kenden in 2018 een economische krimp van 6,2%.

Handel Nederland – Palestijnse Gebieden

Voor Nederland staan de Palestijnse Gebieden op nummer 159 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar de Palestijnse Gebieden € 27 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Tsjaad, El Salvador en Namibië. Bekijk ook het rapport Handelscijfers Palestijnse Gebieden - Nederland (pdf) uit september 2020 voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over de Palestijnse Gebieden, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over de Palestijnse Gebieden.

Handelsrelatie EU – Palestijnse Gebieden

De EU heeft sinds 1997 een akkoord met de Palestijnse Gebieden (uitgebreid in 2012), met onder meer afspraken over afschaffing van invoerrechten op industriële goederen en enkele landbouw- en visserijproducten.

Zakelijke kansen in de Palestijnse Gebieden

In 2015 liet het ministerie van Buitenlandse Zaken een onderzoek uitvoeren naar de zakelijk kansen in de Palestijnse Gebieden. Het onderzoek richtte zich specifiek op de sectoren landbouw en voedselverwerking, afvalverwerking en recycling, ICT-outsourcing en duurzame energie. Uit het onderzoek bleek dat Palestijnse ondernemers geïnteresseerd zijn in en enthousiast zijn over mogelijke zakenrelaties met Nederlandse ondernemers. Bekijk hier het rapport Market Study Trade & Investment in het Palestinian Territories (pdf).

Wilt u weten welke sectoren volgens de Palestijnse Gebieden zelf kansrijk zijn en welke uitdagingen die sectoren bieden? Bij het Palestine Trade Center vindt u rapporten met sectorinformatie.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in de Palestijnse Gebieden? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de landbouw, ICT of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-experts voor het Midden-Oosten. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in de Palestijnse Gebieden

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in de Palestijnse Gebieden. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. De Palestijnse Gebieden staan op plaats 116 in de Ease of Doing Business (2019).

Op de website van de Palestinian Investment Promotion Agency leest u meer over zakendoen in de Palestijnse Gebieden. Ook vindt u er informatie over kansrijke sectoren en over aankomende evenementen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor de Palestijnse Gebieden mogelijk zijn.

Exportregels voor de Palestijnse Gebieden

Doordat alle goederen alleen via Israël de Palestijnse Gebieden binnen kunnen, gelden Israëlische douaneregels. Bij in- en uitvoer kan vertraging voorkomen. Bij export van bederfelijke goederen is dat iets om rekening mee te houden.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor de Palestijnse Gebieden kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Meer informatie over de Palestijnse Gebieden

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.