Service menu right

Panama

Panama

Panama kennen we vooral van het gelijknamige kanaal. Minder bekend is dat veel multinationals en internationale organisaties er hun regionale hoofdkantoor hebben. Maar liggen er ook zakelijke kansen voor u? En hoe doet u zaken in Panama? Deze pagina helpt u op weg.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Panama of wilt u dat iemand meedenkt over uw internationale ondernemingsplannen? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Panama een succes te maken.

Inwoners van Panama

Panama is een presidentiële republiek met ongeveer 4,2 miljoen inwoners (2018). Het land ligt ingeklemd tussen Costa Rica en Colombia en is de link tussen Midden- en Zuid-Amerika. De hoofdstad van Panama is Panama-Stad. Bijna 70% van de bevolking woont in stedelijk gebied. De meeste bewoners zijn mesties, een mix van inheemse en Europese voorouders. De landstaal is Spaans, maar er worden ook nog verschillende inheemse talen gesproken.

Hoewel het Panama economisch goed gaat, is armoede – vooral bij de inheemse plattelandsbevolking – nog altijd een groot probleem. De Panamese overheid is wel actief bezig met armoedebestrijding, bijvoorbeeld door te investeren in betere scholing op het platteland. De rijkere bovenlaag van Panama geeft veel geld uit aan eten, kleding en luxeartikelen, vooral in moderne winkelcentra.

Economische situatie van Panama

De economie van Panama is al een tijd flink aan het groeien, met ongeveer 5% gemiddeld per jaar. Het is wel sterk afhankelijk van de wisselende activiteiten in en rond het Panamakanaal en daardoor kwetsbaar.

De dienstensector is verreweg het belangrijkst in Panama, hoewel het land ook nog wel inkomsten genereert uit de export van agrarische producten.

Panamakanaal

De toekomst van de Panamese economie hangt nauw samen met het Panamakanaal. Tussen 2007 en 2016 liet de regering het kanaal uitbreiden en aanpassen, zodat er meer en grotere schepen door konden varen. Vooral Amerikaanse en Chinese schepen maken gebruik van het kanaal.

Speciale economische zones

In Panama komen speciale economische zones voor. Het land heeft een van de grootste free trade zones ter wereld. Binnen deze gebieden zijn importeurs en exporteurs vrijgesteld van bepaalde belastingen en douanerechten. Het investeringsagentschap Proinvex heeft meer informatie over deze 'Special Economic Areas'.

Handel Nederland - Panama

Voor Nederland staat Panama op nummer 97 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Panama ongeveer € 161 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Angola, Ethiopië en Bahrein. Bekijk voor een overzicht van de import- en exportcijfers het onderstaande rapport Handels- en Investeringscijfers Panama-Nederland.

Wilt u meer weten over het land Panama, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Panama.

Zakelijke kansen in Panama

Panama biedt bijzonder veel kansen voor Nederlandse ondernemers, onder meer op het gebied van water, luchtvaart en agro. Het Nederlands diplomatieke netwerk in Panama heeft hierover een aantal rapporten opgesteld. Onderaan deze alinea staan enkele rapporten.

Meer rapporten vindt u onder de kop martkrapporten.

Vragen? Neem contact op met RVO

Heeft u vragen over het zakendoen in Panama? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de waterbranche, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Panama. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Panama

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Panama. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Panama staat op plaats 86 in de Ease of Doing Business 2020.

Hulp bij financiering nodig?

RVO helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Panama er mogelijk zijn.

Exportregels voor Panama

Handelsakkoord EU-Centraal-Amerika

De EU heeft met landen in Centraal-Amerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) een handelsakkoord afgesloten. Hierin staan onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Panama. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Panama is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt bij tijdelijke invoer dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Meer informatie over Panama

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *