Service menu right

Peru

Peru is het thuisland van de gewone aardappel, hét favoriete hapje van de gemiddelde Nederlander. Maar buiten aardappels heeft Peru ook zakelijk wat te bieden. Hoe doet u er zaken? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Peru.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Peru? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk kunnen we u helpen om van uw export naar Peru een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Peru

Peru ligt aan de Zuidelijke Stille Oceaan. Het land grenst aan Chili, Bolivia, Brazilië, Colombia en Ecuador. Ook ligt het Titicacameer, 's werelds hoogste bevaarbare meer, deels in Peru.

Peru heeft 31,8 miljoen inwoners (2017). Hiervan woont 33% in het woestijngebied langs de kust, voornamelijk rond de hoofdstad Lima. 50% van de Peruaanse bevolking, voornamelijk de afstammelingen van de inheemse bevolking, woont in de hooglanden van het Andesgebergte. De oostelijke hellingen van de Andes en het aangrenzende regenwoud zijn praktisch onbewoond.

Het klimaat in Peru varieert van tropisch in het oosten tot woestijn in het westen. In de Andes heerst een gematigd tot koud klimaat.

De meeste Peruanen (of Peruvianen) spreken Spaans. Daarnaast spreekt een deel van inwoners Quechua en Aymara.

Economie van Peru

Peru is rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Zo staat het land op de 2e plek van de wereld als producent van zilver en goud. Dankzij de hogere grondstofprijzen en een stevige binnenlandse vraag is de verwachting dat de economische groei stabiel zal blijven (rond de 4%). De afhankelijkheid van grondstoffen maakt de economie wel kwetsbaar voor prijsschommelingen.

De overheid van Peru is voortdurend bezig om de Peruaanse economie toegankelijker te maken. Dit is goed terug te zien in de Doing Business-ranglijst, waar Peru op de 6e plek van Latijns-Amerika en de Caraïben staat. Ook het grote aantal vrijhandelsovereenkomsten laat de inspanningen van de overheid zien. Zo heeft Peru vrijhandelsovereenkomsten met de Andesgemeenschap, Mercosur, Cuba, APEC, Chili, Mexico, de VS, Canada, Singapore, China, EFTA, Zuid-Korea, Thailand, Japan, Panama en de Europese Unie. Hierbij hanteert Peru slechts een gemiddeld importtarief van 1,1%.

Naast deze handelsovereenkomsten is Peru ook druk bezig met de verdere ontwikkeling van de Pacifische Alliantie ('Alianza del Pacífico'). Dit is een samenwerking tussen Chili, Peru, Colombia en Mexico. Deze alliantie wil de grootste economische unie van Latijns-Amerika worden.

Ondanks een constante economische groei heeft Peru nog te maken met zaken die een gezond economisch klimaat tegenhouden. Inkomensongelijkheid, veel bureaucratie en een onderontwikkelde infrastructuur zijn daar voorbeelden van.

Handel Nederland – Peru

Nederland en Peru hebben een goede handelsrelatie. Nederland staat op plaats 9 van landen waar Peru naar exporteert.

In 2018 importeerde Nederland voor € 288 miljoen aan Peruaanse goederen en diensten.

In 2017 exporteerde Nederland voor € 348 miljoen aan goederen vanuit Peru en voor € 236 miljoen aan diensten. (Bron: CBS)

Sinds maart 2013 bestaat er een vrijhandelsakkoord tussen Peru en de EU, dit kan voordelen voor u hebben. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Wilt u meer weten over het land Peru, zoals het bruto nationaal product, de economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Peru.

Zakelijke kansen in Peru

Voor Nederlandse ondernemers biedt Peru kansen in onder meer de sectoren, mijnbouw, energie, agro-industrie en milieu. Ook ziet Peru het belang in van een goede infrastructuur en dus liggen hier kansen. De Peruaanse overheid is bezig een gunstig klimaat te creëren voor investeringen in deze sector.

Heeft u vragen over het zakendoen in Peru? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de energie, agro of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Peru

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Peru. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Peru staat op plaats 76 in de Ease of Doing Business 2020.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Peru mogelijk zijn.

Exportregels voor Peru

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Peru. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Peru is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Meer informatie