Rwanda | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Rwanda

22-04-2021

Rwanda

Rwanda is een klein land met een bewogen verleden en een duurzame toekomst. Dit 'land van duizend heuvels' biedt volop kansen aan ondernemers. Maar hoe doet u zaken in Rwanda? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Rwanda.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Rwanda? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Rwanda een succes te maken.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Inwoners en maatschappij van Rwanda

Als u zaken wilt doen in Rwanda, is het goed om de politieke achtergrond van het land te kennen. De politieke situatie is nu een paar decennia stabiel. Dat is lang niet altijd zo geweest. Nadat Rwanda in 1962 onafhankelijk werd, kende het land onrustige tijden. Spanningen tussen de twee belangrijkste etnische groepen in het land, de Hutu’s en de Tutsi’s, leidden tot geweldsuitbarstingen. In 1994 escaleerde dit in een genocide, gericht op Tutsi’s, gematigde Hutu’s en Twa (de oorspronkelijke bewoners van Rwanda).

Sinds die tijd is de situatie veranderd. Rwanda is een stabiel en progressief land. Het grootste deel van de 13,0 miljoen inwoners ( 2021 ) woont verspreid over het platteland. Hoofdstad van deze presidentiële republiek is Kigali. De belangrijkste religie is het christendom, officiële talen zijn Frans, Engels en verschillende Bantoetalen. Het land grenst aan onder meer Oeganda, Burundi en Congo-Kinshasa.

Economie van Rwanda

Het gaat goed met de economie van Rwanda. De afgelopen jaren groeide de economie grofweg tussen de 6% en 8%. Van oudsher is de economie gebaseerd op landbouwproductie van vooral thee, koffie, bananen en aardappelen. Bijna driekwart van de werkzame bevolking werkt in de agrarische sector. Toch focust Rwanda steeds meer op de dienstensector.

Rwanda heeft de economische groei deels gebruikt om armoede en ongelijkheid te bestrijden. Ook wordt volop ingezet op een duurzame maatschappij, waarbij het land een voorloper is op het gebied van het uitbannen van plastic. Rwanda is sinds 2007 lid van de East African Community (EAC), een regionaal samenwerkingsorgaan van 6 Oost-Afrikaanse landen.

Tegenover de economische successen staan een aantal uitdagingen. Langdurige droogte vormt een dreiging voor de landbouw. Ook kan politieke onrust in de buurlanden effect hebben op de Rwandese economie.

Handel Rwanda - Nederland

Voor Nederland staat Rwanda op nummer 154 van de landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Rwanda € 19,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Mongolië, Liechtenstein en Kosovo. Bekijk ook de Handels- en Investeringscijfers van Nederland en Rwanda hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Rwanda, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Rwanda.

Handelsrelatie EU-Rwanda

Rwanda valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dat houdt in dat alle producten uit Rwanda, behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Rwanda

In Rwanda zijn er kansen voor Nederlandse ondernemers in de sectoren landbouw, infrastructuur en duurzame energie. Op de website Agroberichten vindt u gedetailleerde informatie van de Landbouwraad Rwanda. Onder meer over de zuivel, aardappel- en tuinbouwsector. Vooral de Nederlandse successen in de Rwandese tuinbouw vallen op en laten zien dat er in die sector volop kansen liggen. Op de website staat ook contactinformatie van de Landbouwraad.

Wilt u meer weten over uw zakelijke kansen, bekijk dan de sectorrapporten over Rwanda.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Rwanda? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Rwanda. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Rwanda

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Rwanda. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Rwanda staat op plaats 38 in de Ease of Doing Business (2020).

De Rwanda Development Board (EDB)

De Rwanda Development Board (RDB) helpt u bij het zakendoen. U kunt deze overheidsorganisatie zien als de lokale variant van RVO.nl.

De RDB biedt volop informatie over het starten van een bedrijf in Rwanda en over de kansrijke sectoren in het land. Hou er wel rekening mee dat deze informatie geschreven is ter promotie van het zakendoen in Rwanda.

Hulp bij financiering nodig?

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees daar meer over op onze pagina hulp bij financiering.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Rwanda mogelijk zijn.

Exportregels voor Rwanda

Als u gaat exporteren, heeft u exportdocumenten nodig. Die verschillen per land en per product. De benodigde documenten voor Rwanda vindt u op de website van de Wereldbank. U vindt informatie over invoertarieven en –procedures bij de Rwanda Revenue Authority.

Tijdelijke invoer

Rwanda is niet aangesloten bij de ATA-conventie. U kunt bij tijdelijke invoer dus ook geen ATA Carnet gebruiken.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Kigali staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Rwanda. Bovendien vindt u daar de brochure Doing business in Rwanda van de Nederlandse overheid.

Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in Kampala (Oeganda). Deze houdt zich ook bezig met Rwanda.

Meer informatie over Rwanda

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.