Service menu right

Sao Tomé en Principe

Tegenover de kust van Gabon ligt de kleine eilandengroep Sao Tomé en Principe in de Golf van Guinee. De economie van Sao Tomé is al even bescheiden als zijn afmetingen. Maar hoe doet u zaken in Sao Tomé en Principe? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Sao Tomé en Principe.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Sao Tomé en Principe? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Sao Tomé en Principe een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Sao Tomé en Principe

Sao Tomé en Principe was een onbewoonde eilandengroep toen de Portugezen het rond 1470 ontdekten. Na die ontdekking stuurden de Portugezen veroordeelde landgenoten, joodse kinderen en Afrikaanse slaven naar de eilanden. Na meer dan 5 eeuwen (bijna) ononderbroken Portugese heerschappij werd de eilandengroep in 1975 onafhankelijk. Het land bleef hierna een tijdje politiek instabiel, met een aantal mislukte coups en veel regeringswisselingen. De laatste decennia lijkt Sao Tomé in rustiger politiek vaarwater te zijn beland.

Tegenwoordig is Sao Tomé en Principe een semi-presidentiële republiek met zo’n 222.000 inwoners (2019). De eilandengroep bestaat uit een aantal kleine en 2 grote eilanden waarvan Sao Tomé verreweg het grootste is. De eilanden samen zijn meer dan 2 keer zo groot als Texel. De grootse stad op het eiland Sao Tomé is de hoofdstad Sao Tomé met 80.000 inwoners. De grootste stad op het eiland Principe is Santo Antonio.

De bevolking bestaat voornamelijk uit Mestiezen (mensen van gemengde afkomst) en afstammelingen van Afrikaanse slaven. Portugees is de officiële taal die bijna iedereen op Sao Tomé en Principe spreekt. Katholicisme is het grootste geloof (meer dan 50%) gevolgd door een groot aantal protestantse geloven. Relatief veel Santomezen noemen zich niet-gelovig (21%).

Drinkbaar water

In Sao Tomé en Principe is armoede wijdverspreid en de scholing van jongeren schiet nog tekort. Het land heeft een jonge bevolking met meer dan 60% jonger dan 25 jaar. Toch doet Sao Tomé en Principe het op deze gebieden beter dan veel landen in de regio. Er is voor bijna de hele bevolking drinkbaar water en meer dan 60% beschikt over elektriciteit. Op de Human Development Index staat het land 143e.

Economie van Sao Tomé en Principe

De economie van Sao Tomé draait vooral op de export van landbouwproducten, met name cacao. Dat maakt Sao Tomé kwetsbaar voor prijsschommelingen op de cacaomarkt en de gevolgen van klimaatverandering. Om die kwetsbaarheid te verminderen, mikt Sao Tomé tegenwoordig ook op toerisme en op de toekomstige exploitatie van een aantal olievelden binnen haar territorium.

Voor voedsel, brandstof en consumptiegoederen is Sao Tomé afhankelijk van import. Omdat de havens nog niet voldoende capaciteit hebben, kan de import van grote hoeveelheden producten op termijn gevaar lopen.

Economisch sterker

Sao Tomé wil economisch sterker worden. Daarom heeft het land met onder meer Portugal en China afspraken gemaakt voor financiële steun. Ook is Sao Tomé afhankelijk van de steun van organisaties als de Wereldbank en het IMF. Ondanks die steun kampt Sao Tomé nog met veel problemen, waaronder ontbossing, slecht afvalmanagement en kwetsbaarheden in de financiële sector.

Handel Nederland – Sao Tomé en Principe

Voor Nederland staat Sao Tomé en Principe op nummer 198 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Sao Tomé € 2 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Lesotho, Guam en Dominica. Nederland is voor Sao Tomé een van de belangrijkste exportlanden, al blijft de absolute omvang ervan bescheiden.

Handelsrelatie EU-Sao Tomé en Principe

Sao Tomé en Principe valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Sao Tomé en Principe behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Wilt u meer weten over het land Sao Tomé en Principe, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Sao Tomé en Principe.

Zakelijke kansen in Sao Tomé en Principe

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Sao Tomé en Principe. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het volgende filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Sao Tomé en Principe? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Sao Tomé en Principe. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Sao Tomé en Principe

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Sao Tomé en Principe. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. De Wereldbank bundelde deze investeringsinformatie ook in het rapport Doing Business in Sao Tomé en Principe 2019 (pdf). Sao Tomé en Principe staat op plaats 170 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Sao Tomé en Principe mogelijk zijn.

Exportregels voor Sao Tomé en Principe

Documenten procedures

Tijdelijke invoer

Sao Tomé en Principe is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Meer informatie over Sao Tomé en Principe

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.