Sierra Leone | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Sierra Leone

24-12-2020

Sierra Leone is misschien niet het eerste land waar u aan denkt als internationaal ondernemer. Toch biedt dit West-Afrikaanse zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Sierra Leone? En waar liggen die kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Sierra Leone.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Sierra Leone of wilt u dat iemand meedenkt over uw internationale ondernemingsplannen? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Sierra Leone een succes te maken.

Inwoners van Sierra Leone

Sierra Leone is een presidentiële republiek in het westen van Afrika. Het land grenst aan Guinee en Liberia. Het grootste deel van de 8,2 miljoen inwoners (2021) is moslim (bijna 80 %), zo’n 20% is christelijk. Engels is de officiële landstaal, maar de meerderheid van de bevolking gebruikt een lokale taal, zoals Mende, Temne of Krio. Hoofdstad is Freetown.

Sierra Leone kent een hoog geboortecijfer en daardoor is de bevolking vrij jong. Toch is de bevolkingsgroei relatief laag, omdat kindersterfte en moedersterfte vaak voorkomen. Oorzaak hiervan zijn onder meer armoede, ondervoeding en beperkte toegang tot de gezondheidszorg. In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Sierra Leone bij de onderste landen.

Burgeroorlog

De afgelopen decennia kende Sierra Leone veel migratie. Tijdens de burgeroorlog (1991-2002) zochten veel bewoners een veilige plek binnen het land zelf. Ook vluchtten veel Sierra Leoners naar buurlanden Guinee en Liberia. Omgekeerd vluchtten veel Liberianen naar Sierra Leone toen er een burgeroorlog in hun eigen land woedde (1989-2003). Na de burgeroorlogen keerden de meeste Liberianen en Sierra Leoners terug naar huis.

Economie van Sierra Leone

Sierra Leone is een arm land, maar de economie zit al weer een tijdje in de lift. Het land kende economisch zwaar weer tijdens de burgeroorlog en de laatste uitbraak van ebola (rond 2015). In 2017 kende het een groei van 3,8%, in 2018 van 3,5%.

De economische groei is deels te danken aan de export van mijnbouwproducten, zoals ijzererts, diamant en rutiel. Prijsschommelingen op de internationale markt zorgen voor economische instabiliteit. Economische activiteiten buiten de mijnbouw komen nog niet tot bloei door gebrek aan een goede infrastructuur.

Handel Nederland – Sierra Leone

In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Sierra Leone € 39,0 miljoen. Nederland importeerde dat jaar voor €22 miljoen aan producten uit Sierra Leone.

Handelsrelatie EU-Sierra Leone

Sierra Leone valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Sierra Leone behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Wilt u meer weten over het land Sierra Leone, zoals het bruto nationaal product of demografische gegevens? Bekijk dan ons factsheet Sierra Leone.

Zakelijke kansen in Sierra Leone

Voor Nederlandse ondernemers biedt Sierra Leone kansen in onder meer de logistieke sector, de energiesector en de agro. De Sierra Leone Netherlands Business and Culture Council heeft in opdracht van RVO.nl een aantal Engelstalige kansrapporten ('scans') opgesteld over deze drie sectoren: energie, logistiek en landbouw. U kunt deze drie scans onderaan downloaden.

In de landbouwsector liggen er kansen in de tuinbouw (groente en fruit), palmolie, cacao en de export van voedsel. Ook investeert Sierra Leone in het herstellen en opbouwen van de infrastructuur, zoals in het verbeteren van de havens, wegen en het vliegveld. Er zijn plannen voor een nieuw vliegveld en om de bestaande waterkrachtcentrale uit te breiden, wat kansen biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Sierra Leone? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de energie, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regioexperts. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Sierra Leone

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Sierra Leone. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Sierra Leone staat op plaats 163 in de Ease of Doing Business 2020.

Sliepa: promotie investeringen in Sierra Leone

Sierra Leone Investment and Export Promotion Agency (SLIEPA) is de organisatie die investeringen en handel promoot en ondersteunt in Sierra Leone. De organisatie geeft informatie over onder meer de infrastructuur, belastingen, topsectoren en wat te doen bij het opstarten van een bedrijf in Sierra Leone.

Documenten, procedures en exportregels

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Sierra Leone mogelijk zijn.

Hulp van de ambassade

De ambassade in Accra (Senegal) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Sierra Leone. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Sierra Leone.

Meer informatie over Sierra Leone

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.