Soedan | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Soedan

28-12-2020

Soedan bestaat voor een groot deel uit woestijn. Het land lijkt na een tumultueuze periode economisch uit een dal te raken. Maar hoe doet u zaken in Soedan? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Soedan.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Soedan? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Soedan een succes te maken.

Let op: er gelden momenteel sancties tegen Soedan.

Inwoners en maatschapij van Soedan

Als u zaken wilt doen in Soedan, is het goed om de achtergronden van deze presidentiële republiek te kennen. Soedan is al sinds de steentijd bewoond, met name het land rondom hoofdstad Khartoum. Het ontwikkelde zich als een gebied waar tradities in elkaar overliepen. Islam en de Arabische taal kregen voet aan de grond in het noorden, terwijl Afrikaanse talen en culturen domineerden in het zuiden.

In 1956 werd Soedan onafhankelijk. Het land werd daarna verscheurd tussen Soedanezen die de islam strikt wilden navolgen en Soedanezen die geen religieuze staat wilden. Die situatie leverde een bloedige burgeroorlog op. Die duurde tot 2005, met een onderbreking tussen 1972 en 1983. Na een referendum in 2011 besloot de bevolking van Zuid-Soedan om alleen door te gaan.

Soedan heeft vaak te maken gehad met ondemocratische machtswisselingen. In 1958, 1985, 1989 en in 2019 werden er coups gepleegd. Bij de meest recente coup werd de autoritaire president Al-Bashir (die sinds 1989 aan de macht was) afgezet. Door de betrokken partijen is nu een road map afgesproken om in 2022 vrije verkiezingen te houden.

In Soedan wonen zo'n 45,5 miljoen miljoen mensen (2021). De 3 grootste culturen in Soedan zijn:

  • Afrikaanse moslims in het uiterste westen van Soedan (Fur);
  • Humr-stam van de Baqqārah-Arabieren in West en Centraal Soedan;
  • Otoro-stam van de Nuba in Oost en Centraal Soedan.

De officiële taal van Soedan is Arabisch, de grootste religie is de islam maar er wonen ook christenen. Het land staat in de Human Development Index van de Verenigde Naties op de 170e plaats (2020).

Economie van Soedan

Soedan is een voornamelijk agrarisch land. Meer dan 80% van de beroepsbevolking houdt zich daarmee bezig. De voornaamste gewassen zijn katoen, pinda’s, sesam, Arabische gom, sorghum en suikerriet. De bulk van commerciële gewassen bevindt zich rondom de Witte en Blauwe Nijl. De agrarische sector heeft nog alle ruimte om te groeien, een flink deel van het vruchtbare land wordt nog niet bewerkt. Daarvoor zijn wel grote investeringen nodig. De laatse jaren heeft de agrarische sector veel problemen met droogte.

In potentie is Soedan een rijk land. Goud is nu al een belangrijk exportproduct. Het land heeft meer onontgonnen mineralen. Hoewel na de afscheiding de meeste oliebronnen bij Zuid-Soedan horen, heeft Soedan zelf ook oliereserves. Daarnaast biedt Soedan grote kansen voor de ontwikkeling van waterkrachtcentrales.

De extreme armoede in het land is gedaald tot ongeveer 25% van de bevolking, maar Soedan heeft wel te kampen met hoge inflatie en schuldenlast.

Lees het landenprofiel van de African Development Bank over Soedan voor meer informatie.

De coronacrisis en de handel met Soedan

Soedan had voor de coronacrisis al te maken met een economische krimp. De African Development Bank verwacht in het gunstigste geval een verdere daling van het bruto binnenlands product (bbp) met 7% in 2020. Lees het African Development Supplement 2020, een rapport over de economische gevolgen van corona in Afrika. Op pagina 101 vindt u specifieke informatie over Soedan.

Handel Nederland - Soedan

Voor Nederland staat Soedan op nummer 135 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Soedan € 61,0 miljoen miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Oeganda en Paraguay. Bekijk ook de Handels- en investeringscijfers van Nederland en Soedan hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Soedan, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Soedan.

Handelsrelatie EU-Soedan

Soedan valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk in deze tabel welke bewijsstukken u nodig heeft wanneer u importeert uit landen die onder dit stelsel vallen. Soedan valt onder de APS-landen.

Zakelijke kansen in Soedan

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Soedan. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het volgende filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Soedan? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Soedan. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Soedan

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Soedan. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Soedan staat op plaats 171 in de Ease of Doing Business 2020.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Soedan mogelijk zijn.

Exportregels voor Soedan

Sancties

Let op: er gelden momenteel sancties tegen Soedan.

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Soedan. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Soedan is geen ondertekenaar van de ATA-conventie, dus kunt u geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Khartoum staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Soedan.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.