Sri Lanka | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Sri Lanka

04-01-2021

Sri Lanka compact header

Het parelvormige eiland Sri Lanka werd door de Perzen 'Serendip' genoemd: een toevallige, maar gelukkige ontdekking. Na een slepende burgeroorlog maakte het land na 2009 een grote economische groei door. Ondernemen in Sri Lanka kan nu zeker lonen. Hoe gaat u te werk, en waar liggen de kansen voor u?

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Sri Lanka? Neem dan contact op met onze adviseurs. Samen met de Nederlandse ambassade en het consulaat kunnen we u helpen om van uw export naar Sri Lanka een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Sri Lanka

Als u zaken wilt doen in Sri Lanka is het handig om de achtergrond van het land te kennen. Maar liefst 3 Europese landen koloniseerden Sri Lanka in de loop van de tijd: de Portugezen, de Nederlanders en de Britten. De aanwezigheid van Nederlandse overheersers liet onder meer sporen achter in de infrastructuur en het rechtssysteem. Nog steeds is er in Sri Lanka een kleine groep van Nederlandse afkomst, de zogenaamde Burghers.

Nadat Sri Lanka in 1948 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk, maakte het een aantal onrustige perioden door. Een jarenlange burgeroorlog tussen Tamils en Singalezen eindigde in 2009. Sindsdien heeft land zich snel hersteld en draait de economie goed.

In Sri Lanka wonen zo'n 22.436.000,0 mensen (2021). Het grootste deel van de bevolking is etnisch Singalees, andere etnische groepen zijn de Tamils en de Sri Lankaanse Moren.

In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Sri Lanka op de 71e plaats. Daarmee doet Sri Lanka het beter dan de meeste landen uit de regio.

Economie van Sri Lanka

Sri Lanka staat bekend om de export van (Ceylon)thee. Daarnaast zijn textiel, rubber en edelstenen belangrijke exportproducten. Ook diensten worden belangrijker. Verder draagt de toerismesector sterk bij aan de economie. De Sri Lankaanse overheid wil ook steeds meer richting een kenniseconomie. Een voordeel is dat de inwoners van het eiland al relatief hoogopgeleid zijn.

De laatste jaren kende Sri Lanka een economische groei van zo'n 3%. De regering probeert de hoge staatsschuld af te bouwen met hulp van het IMF, maar tegelijkertijd de economische groei te behouden.

Bekijk rapporten, nieuws en data over de Sri Lankaanse economie op de economische website van de Ceylon Chamber of Commerce.

Handel Nederland - Sri Lanka

Voor Nederland staat Sri Lanka op nummer 101 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2019). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Sri Lanka € 148,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Kameroen, Tanzania en de Dominicaanse Republiek.

Wilt u meer weten over het land Sri Lanka, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Sri Lanka.

Bekijk ook het rapport Handels- en Investeringscijfers Sri Lanka - Nederland hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelsrelatie EU - Sri Lanka

Sri Lanka valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP+) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten of nultarieven geïmporteerd kunnen worden in de EU. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor verlaagde invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Wilt u gebruikmaken van verlaagde of afgeschafte invoerrechten? Zorg dan voor een attest van oorsprong opgesteld door een geregistreerde exporteur (REX). Lees hier meer over op de website van de Europese Commissie.

Zakelijke kansen in Sri Lanka

Maritieme sector

In Sri Lanka is de maritieme sector interessant. De strategische positie van het eiland zorgt ervoor dat de haven van Colombo de drukste haven van Zuid-Azië is. Uitbreidingen van de havens zorgen voor kansen in deze sector.

Infrastructuur

Daarnaast zet de regering in op infrastructuur. Een van de doelen hiervan is om Sri Lanka het commerciële centrum van de regio te maken. Mogelijkheden liggen onder meer in:

  • supplychainmanagement
  • logistieke diensten
  • uitbreiding van wegen en vliegvelden
  • de bouw van distributiecentra en industrieterreinen
  • de introductie van buitenlandse merken
  • bouw van huizen en winkelcentra

ICT

Ook ICT is een belangrijke sector in Sri Lanka. Vooral de goede programmeurs die voor relatief lage lonen werken, maken het aantrekkelijk om een bedrijf te beginnen in Sri Lanka.

Landbouw

Sri Lanka heeft een lange geschiedenis als het gaat om landbouw. Niet alleen thee, rubber en kokosnoten, maar ook zuivel, pluimvee en visserij spelen een grote rol. Nederlandse technologieën kunnen nuttig zijn voor innovatie in de Sri Lankaanse landbouw. Op de website Agroberichten buitenland vindt u meer informatie over de Sri Lankaanse landbouwsector en over de kansen voor Nederlandse ondernemers.

Andere sectoren

Toerisme is 'booming business' in Sri Lanka. De omzet van deze sector stijgt al jaren enorm. Daarnaast is de productiesector, met name van rubber- en theeproducten en kleding, een motor achter de economie. Sri Lanka maakt verder veel onderdelen voor geavanceerde industrieën, zoals de autosector en de farmaceutische industrie.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Sri Lanka? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Sri Lanka. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Rapporten

De Nederlandse ambassade in Colombo bracht de gids 'Handbook on Doing Business in Sri Lanka' uit. Hiermee bereidt u zich voor op zakendoen in Sri Lanka en ontdekt u verschillende sectoren waar kansen liggen.

Zakendoen in Sri Lanka: de praktijk

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Sri Lanka. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Sri Lanka staat op plaats 99 in de Ease of Doing Business 2020.

U vindt onder meer zakenpartners en marktinformatie op de website voor zakendoen in Sri Lanka van de Ceylon Chamber of Commerce.

De website van de Board of Investment van Sri Lanka geeft u nuttige informatie bij het zakendoen in Sri Lanka en laat voordelen voor investeerders in het land zien.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Sri Lanka mogelijk zijn.

Exportregels in Sri Lanka

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Sri Lanka. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Sri Lanka is ondertekenaar van de ATA-conventie, dus u kunt gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Colombo staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Sri Lanka.

Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in New Delhi. Deze houdt zich ook bezig met Sri Linka.

Meer informatie over Sri Lanka

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.