Syrië | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Syrië

15-12-2020

Syrië ligt in het Midden-Oosten tussen landen als Turkije, Irak, Jordanië en Libanon. Het laatste decennium kennen we Syrië vooral van de burgeroorlog die er sinds 2011 woedt. Nederland onderhoudt geen banden met het Syrische regime. Sinds maart 2012 is de Nederlandse ambassade in Damascus gesloten. Consulaire hulp is dus niet mogelijk in Syrië.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Nederland raadt af om te ondernemen in Syrië. Wanneer u toch zaken wilt doen in Syrië kunt u het best advies op maat vragen bij experts. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met onze regio-specialisten voor dat gebied. Voor vragen over exportdocumenten neemt u contact op met de KVK. Bekijk ook de MVO-risicochecker van MVO Nederland.

Sancties tegen Syrië

De Europese Unie (EU) heeft een omvangrijk sanctiepakket opgelegd aan Syrië. Zo zijn aan een groot aantal personen en bedrijven tegoedenbevriezingen opgelegd. Het is verboden zaken te doen met deze personen en bedrijven. Import en export van bepaalde goederen van en naar Syrië is verboden, zoals goederen op IT/telecomgebied, chemicaliën en olie. Ook het leveren van bepaalde diensten is verboden. In sommige gevallen hebt u een vergunning nodig voor handel met Syrië.

Naast de sancties tegen Syrië heeft de EU ook onder het wereldwijde sanctieregime inzake chemische wapens sancties ingesteld tegen een aantal Syrische personen en instellingen. Zorg ervoor dat u zich aan de sancties houdt wanneer u zakendoet met Syrië.

Reisadvies Syrië

Bekijk het actuele reisadvies naar Syrië. Het advies komt van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Exportregels in Syrië

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Syrië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets. Houd bij export naar Syrië rekening met de sancties tegen Syrië.

Meer informatie over Syrië

  • Op onze factsheet Syrië vindt u algemene informatie over het land, zoals de staatsvorm, economische data en de talen die er worden gesproken.
  • Op de website van het CBS vindt u statistieken over onze handel met Syrië.
  • Op de website van de Europese Commissie vindt u actuele informatie over de handelsrelatie tussen de EU en Syrië.
  • Op de website van de World Bank vindt u meer informatie over de effecten van de burgeroorlog op de Syrische maatschappij en de Syrische economie.
  • Neem contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer van de Douane als u specifieke vragen heeft over de export van bepaalde goederen of wanneer u twijfelt of een transactie onder de sancties valt.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.