Service menu right

Tanzania

Tanzania is een van de grootste landen in Oost-Afrika. Het land staat bekend om zijn grote wildparken maar het exporteert ook veel landbouwproducten. Tanzania biedt diverse kansen voor Nederlandse ondernemers. Welke kansen zijn dat? En hoe doet u zaken in Tanzania? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Tanzania.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Tanzania? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Tanzania een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Tanzania

Tot 1964 bestond Tanzania nog uit 2 verschillende staten: Tanganyika en Zanzibar. De naam Tanzania komt van de eerste lettergrepen van beide staten.

Tanganyika was een van de weinige Duitse kolonies in Afrika: Deutsch-Ostafrika. Dat duurde ongeveer van 1886 tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. Daarna werd het een Brits protectoraat. Dat duurde tot 1961.

Het eiland Zanzibar werd na eeuwenlange overheersing door Portugezen, Arabieren en Engelsen in 1963 onafhankelijk. Zanzibar is volledig islamitisch en heeft verregaande autonomie binnen Tanzania. Zo heeft Zanzibar een eigen grondwet, een eigen president en een eigen parlement.

Tanzania is een lappendeken van verschillende stammen. Een derde van de Tanzanianen hoort tot een van de 7 grootste bantoestammen: Sukuma, Nyamwezi, Hehe, Gogo, Haya, Chaga en Makonde. Twee derde van de Tanzaniaanse bevolking behoort tot een van de 120 overige Bantoestammen. En slechts een klein deel van de bevolking is níet Bantoe, waaronder een groep geëmigreerde Indiërs.

Tanzanianen hebben 2 officiële talen: Swahili en Engels. Daarnaast spreken ze ook vaak nog de taal van hun stam. Twee derde van de bevolking is christelijk en een derde islamitisch. Een deel van de Tanzanianen hangt ook nog een inheems geloof aan.

Zoals veel Afrikaanse landen, heeft Tanzania een zeer jonge bevolking. Bijna 45% van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Veel jonge Tanzanianen verhuizen naar de grote steden. Dodoma is sinds 1974 de hoofdstad, maar Dar es Salaam blijft de veruit belangrijkste stad van het land. Dar es Salaam groeit ook snel (nu rond de 5 miljoen inwoners).

Economie van Tanzania

Tanzania is een voornamelijk agrarisch land. Twee derde van de beroepsbevolking werkt in die sector. Dat stamt nog uit de tijd dat Tanzania een socialistische economie had (‘Ujamaa’), een verdeling van het land in zelfstandige agrarische gemeenschappen. Door crises in de jaren 70 en 80 is de economie van Tanzania wat opener geworden.

Koffie, katoen, cashewnoten, thee, tabak en sisal zijn belangrijk voor de Tanzaniaanse export. Tanzania produceerde ooit het grootste deel van alle kruidnagel ter wereld. Tegenwoordig is dat nog maar 5% van de wereldwijde productie. Het land heeft ook mijnbouw van onder andere goud, diamant, kaolien, tanzaniet en nikkel. Daarnaast heeft Tanzania gas- en petroleumbronnen.

De Tanzaniaanse economie groeit al een decennium met 6 à 7% per jaar. De absolute armoede is de afgelopen 10 jaar afgenomen van 34% tot 27%. Door de gemiddelde bevolkingsgroei van 5 kinderen per vrouw is de armoede in absolute aantallen wel gelijk gebleven (13 miljoen). Tanzania staat 159e in de Human Development Index van de Verenigde Naties.

Impact coronacrisis

Zonder de coronacrisis zou de economie van Tanzania gemiddeld weer 6% zijn gegroeid. Door corona zijn die verwachtingen bijgesteld tot een maximale groei van 3 tot 5%. Lees meer over de verwachtingen in het Supplement 2020 van de African Development Bank (vanaf pagina 103).

Handel Nederland - Tanzania

De samenwerking tussen Nederland en Tanzania is hecht en gaat al jaren terug, hoewel de import en export de laatste jaren  langzaam teruglopen. In Tanzania zijn diverse grote Nederlandse bedrijven actief.

Tanzania staat 107e wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2019). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Tanzania € € 100 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Kameroen en Noord-Macedonië. Bekijk ook de Handels- en Investeringscijfers van Nederland en Tanzania hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Tanzania, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Tanzania.

Handelsrelatie EU - Tanzania

Tanzania valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk in deze tabel welke bewijsstukken u nodig heeft wanneer u importeert uit landen die onder dit stelsel vallen. Tanzania valt onder de APS-landen.

Zakelijke kansen in Tanzania

Landbouw en tuinbouw

Tanzania biedt met name kansen in de landbouwsector. Tanzania kent veel kleine boeren die gezamenlijk betere kansen hebben op verkoop van hun producten, zoals al in de koffie-, thee- en katoenproductie gebeurt. Op de website van de landbouwraad vindt u kansenrapporten van de Tanzaniaanse overheid voor de regio’s:

De land- en tuinbouwsector is redelijk ontwikkeld in Noord-Tanzania. In het zuiden is er nog nauwelijks sprake van tuinbouw. Daar liggen ook kansen voor Nederlandse bedrijven. Lees meer in het rapport 'Scoping Project Tanzania’s Horticulture Industry Business Opportunities' hieronder.

Energiesector

Tanzania heeft 58 miljoen inwoners. Slechts een derde ervan heeft elektriciteit. Vooral in landelijke gebieden is er weinig elektriciteit. Dat biedt kansen voor bedrijven in de energiesector op het gebied van:

  • off-grid elektriciteitssystemen (bijvoorbeeld zonne-energie);
  • geothermische energie (zoals  in de Keniaanse  Great Rift Valley);
  • biogas (via bijvoorbeeld ananasafval);
  • schoon koken.

Lees hier meer over in het 'Final Energy Report'.

Toerismesector

Met jaarlijks 25.000 bezoekers uit Nederland – en vele anderen uit de hele wereld –  is de toerisme-industrie in Tanzania behoorlijk ontwikkeld. Een kwart van het land is bestemd voor de natuur. In de hotelsector (hotelmanagement en recreatieaciliteiten) liggen er kansen.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Tanzania? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Tanzania. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Tanzania

Doing business in Tanzania: tips van de ambassade

Lees 'Doing Business in Tanzania' (zie hieronder) voor meer informatie over zakendoen in Tanzania. Dit rapport is gemaakt in opdracht van de ambassade in Dar-es-Salaam.

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Tanzania. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Tanzania staat op plaats 141 in de Ease of Doing Business 2020.

East African Community

Tanzania is aangesloten bij de East African Community, een politieke en handelsorganisatie van 6 Oost-Afrikaanse staten. Naast Tanzania zijn de lidstaten Burundi, Kenia, Rwanda, Zuid-Soedan en Oeganda. Het hoofdkantoor bevindt zich in Tanzania (Arusha).

Exportregels voor Tanzania

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Tanzania. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Tanzania is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Tanzania mogelijk zijn.

Ervaringsverhalen van andere ondernemers

Sommige Nederlandse ondernemers in Tanzania kregen al steun via RVO. Lees onderstaande praktijkverhalen om te zien hoe ging:

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.