Tanzania | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Tanzania

14-01-2021

Tanzania is een van de grootste landen in Oost-Afrika. Het land staat bekend om zijn toeristische attracties zoals grote wildparken en Zanzibar maar het exporteert ook veel landbouwproducten. Tanzania biedt ondanks een lastig ondernemersklimaat diverse kansen voor Nederlandse ondernemers. Welke kansen zijn dat? En hoe doet u zaken in Tanzania? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Tanzania.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Tanzania? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades en consulaten kunnen we u helpen om van uw export naar Tanzania een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Tanzania

Tot 1964 bestond Tanzania uit 2 verschillende staten: Tanganyika en Zanzibar. De naam Tanzania komt van de eerste lettergrepen van beide staten.

Tanganyika was een van de weinige Duitse kolonies in Afrika: Deutsch-Ostafrika. Dat duurde ongeveer van 1886 tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. Daarna werd het een Brits protectoraat. Dat duurde tot 1961.

Het eiland Zanzibar werd na eeuwenlange overheersing door Portugezen, Arabieren en Engelsen in 1963 onafhankelijk. Zanzibar is vrijwel volledig islamitisch en heeft verregaande autonomie binnen Tanzania. Zo heeft Zanzibar een eigen grondwet, een eigen president en een eigen parlement.

Tanzania is een lappendeken van verschillende stammen. Een derde van de Tanzanianen hoort tot een van de 7 grootste bantoestammen. Twee derde van de Tanzaniaanse bevolking behoort tot een van de 120 overige Bantoestammen. Slechts een klein deel van de bevolking is níet Bantoe, waaronder een groep geëmigreerde Indiërs.

Tanzania heeft 2 officiële talen: Swahili en Engels. Daarnaast spreken ze ook vaak nog de taal van hun stam. Twee derde van de bevolking is christelijk en een derde islamitisch.

Zoals veel Afrikaanse landen, heeft Tanzania een zeer jonge bevolking. Bijna 45% van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Veel jonge Tanzanianen verhuizen naar de grote steden. Dodoma is sinds 1974 de hoofdstad, maar Dar es Salaam blijft de veruit belangrijkste economische stad van het land. Dar es Salaam groeit ook snel (nu rond de 5 miljoen inwoners).

Economie van Tanzania

Tanzania is een voornamelijk agrarisch land. Twee derde van de beroepsbevolking werkt in die sector. Dat stamt nog uit de tijd dat Tanzania een socialistische economie had (‘Ujamaa’), een verdeling van het land in zelfstandige agrarische gemeenschappen. Door economische crises in de jaren 70 en 80 is de economie van Tanzania wat opener geworden.

Ondernemen in Tanzania kan lastig zijn door onduidelijke wet-en regelgeving. Ook het verkrijgen van een werkvergunning voor expats is een complex proces.

Koffie, katoen, cashewnoten, thee, tabak en sisal zijn belangrijk voor de Tanzaniaanse export. Het land heeft ook mijnbouw van onder andere goud, diamant, kaolien, tanzaniet en nikkel. Daarnaast heeft Tanzania gas- en petroleumbronnen.

De Tanzaniaanse economie groeit al een decennium met 6 à 7% per jaar, maar is (mede) door de coronacrisis afgenomen. De relatieve armoede is de afgelopen 10 jaar afgenomen van 34% tot 27%. Door de gemiddelde bevolkingsgroei van 5 kinderen per vrouw is de armoede in absolute aantallen wel toegenomen (13 miljoen). Tanzania staat 159e in de Human Development Index van de Verenigde Naties.

Impact coronacrisis

Zonder de coronacrisis zou de economie van Tanzania gemiddeld weer 6% zijn gegroeid. Door corona zijn die verwachtingen bijgesteld tot een maximale groei van 3 tot 5%. Bekijk het Wereldbankrapport Africa's Pulse uit oktober 2020. Dit rapport gaat gedetailleerd in op de economische gevolgen van het coronavirus in Afrika.

Handel Nederland - Tanzania

De samenwerking tussen Nederland en Tanzania is hecht en gaat al jaren terug, hoewel de import en export de laatste jaren  langzaam teruglopen. Van oudsher is Nederland een belangrijke ontwikkelingspartner voor Tanzania. Sinds 2018 richt de relatie zich vooral op het bevorderen van wederzijdse handel en investeringen. In Tanzania zijn ongeveer 80 kleine en grote Nederlandse bedrijven actief.

Tanzania staat 107e wat betreft landen waar Nederland goederen heen exporteert (cijfers 2019). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Tanzania € 120,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Kameroen en Noord-Macedonië. Bekijk ook de Handels- en Investeringscijfers van Nederland en Tanzania hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Tanzania, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Tanzania.

Handelsrelatie EU - Tanzania

Tanzania valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk in deze tabel welke bewijsstukken u nodig heeft wanneer u importeert uit landen die onder dit stelsel vallen. Tanzania valt onder de APS-landen.

De EU heeft met de Oost-Afrikaanse Gemeenschap in 2014 een handelsakkoord gesloten ('Economic Partnership Agreement'), maar deze is door Tanzania nog niet ondertekend.

Zakelijke kansen in Tanzania

Landbouw en tuinbouw

Tanzania biedt met name kansen in de landbouwsector. Tanzania kent veel kleine boeren die gezamenlijk betere kansen hebben op verkoop van hun producten, zoals al in de koffie-, thee- en katoenproductie gebeurt. Op de website Agroberichten Buitenland vindt u:

  • actuele informatie over ontwikkelingen binnen de landbouwsector;
  • voorbeelden van succesvolle business cases;
  • informatie over evenementen;
  • financiële instrumenten die u misschien kunt gebruiken.

U vind er ook rapporten over verschillende sectoren en kansenrapporten van de Tanzaniaanse overheid voor de regio’s:

Bovendien richt de ambassade zich op een aantal subsectoren, zoals de tuinbouw-, aardappel-, pluimvee- en aquacultuursector. Binnen deze sectoren zijn er meerdere Nederlandse bedrijven actief. Zo is er een Impact Cluster Poultry en een Impact Cluster Aquaculture.

De land- en tuinbouwsector is redelijk ontwikkeld in Noord-Tanzania. In het zuiden is er nog nauwelijks sprake van tuinbouw. Daar liggen ook kansen voor Nederlandse bedrijven. Zie onderstaand rapport 'Scoping Project Tanzania’s Horticulture Industry Business Opportunities'.

Heeft u interesse in de landbouwsector in Tanzania? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van de landbouwafdeling. Stuur een e-mail naar dar-lnv@minbuza.nl of volg de landbouwafdeling op Twitter.

Energiesector

Tanzania heeft 58 miljoen inwoners. Slechts een derde ervan heeft elektriciteit. Vooral in landelijke gebieden is er weinig elektriciteit. Dat biedt kansen voor bedrijven in de energiesector op het gebied van:

  • off-grid elektriciteitssystemen (bijvoorbeeld zonne-energie);
  • geothermische energie (zoals in de Keniaanse Great Rift Valley);
  • biogas (via bijvoorbeeld ananasafval);
  • schoon koken.

Lees hier meer over in het 'Final Energy Report'.

Infrastructuur

Tanzania legt zich de laatste jaren toe op het verbeteren van vliegvelden en havens. Ook moet het land een infrastructuur opbouwen voor de recent ontdekte gas- en oliereserves. Bovendien wordt er veel geïnvesteerd in het wegennetwerk en spoorwegen. Meer weten over de kansen in deze sector? Vraag het de ambassade in Dar es Salaam.

Financiële dienstverlening

Er is steeds meer vraag naar financiële dienstverlening in Tanzania. Het land heeft veel banken, maar zij leveren niet altijd goede kwaliteit. De ambassade werkt samen met Tanzaniaanse en Nederlandse financiële instellingen om kennis uit te wisselen. Ook wordt bekeken hoe Nederlandse bedrijven Tanzania kunnen ondersteunen bij boekhoud- en belastingactiviteiten. Meer weten? Vraag het de ambassade in Dar es Salaam.

Toerismesector

Met een directe vliegverbinding tussen Amsterdam, Kilimanjaro, Dar-es-Salaam en Zanzibar en jaarlijks (voor de coronacrisis) circa 25.000 bezoekers uit Nederland – en vele anderen uit de hele wereld –  is de toerisme-industrie in Tanzania behoorlijk ontwikkeld. Een kwart van het land is bestemd voor de natuur. In de hotelsector (hotelmanagement en recreatieaciliteiten) liggen er kansen.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Tanzania? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Tanzania. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Tanzania

Doing business in Tanzania: tips van de ambassade

Lees 'Doing Business in Tanzania' 2021 voor meer informatie over zakendoen in Tanzania. Dit rapport is gemaakt in opdracht van de ambassade in Dar-es-Salaam.

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Tanzania. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Tanzania staat op plaats 141 in de Ease of Doing Business 2020.

East African Community

Tanzania is aangesloten bij de East African Community, een politieke en handelsorganisatie van 6 Oost-Afrikaanse staten. Naast Tanzania zijn de lidstaten Burundi, Kenia, Rwanda, Zuid-Soedan en Oeganda. Het hoofdkantoor bevindt zich in Tanzania (Arusha).

Exportregels voor Tanzania

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Tanzania. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Tanzania is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Tanzania mogelijk zijn.

Ervaringsverhalen van andere ondernemers

Sommige Nederlandse ondernemers in Tanzania kregen al steun via RVO. Lees onderstaande praktijkverhalen om te zien hoe ging:

Cultuurverschillen bij zakendoen in Tanzania

Bij het zakendoen in Tanzania moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Probeer zoveel mogelijk informatie te krijgen of neem contact op met de ambassade voor advies. Het is daarnaast altijd handig om een lokale (Tanzaniaanse) partner te hebben die de manier van zakendoen in Tanzania kent.

Ook al spreken de meeste zakenmensen wel Engels, het is altijd goed om iemand mee te brengen die Swahili spreekt. Het kan ook nooit kwaad zelf wat Swahili te leren; dit breekt het ijs en toont goodwill. Zakendoen in Tanzania betekent ook geduldig zijn. Mensen komen vaak te laat voor afspraken. Soms komen mensen helemaal niet.

Hulp van de ambassade

De ambassade in Dar es Salaam staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Tanzania.

Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in Nairobi (Kenia). Deze houdt zich ook bezig met Tanzania.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.