Service menu right

Togo

Togo is een relatief jong land dat is ingeklemd tussen Burkina Faso, Ghana en Benin. Slechts een klein deel van het land, waaronder de hoofdstad Lomé, ligt aan zee. De economie is bescheiden. Toch biedt het land kansen. Maar hoe doet u zaken in Togo? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Togo.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Togo? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Togo een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Togo

Togo was lang een bufferzone tussen vijandige Afrikaanse staten. In 1885 werd het gebied een officieel protectoraat van Duitsland (onder de naam Togoland). Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezetten Britten het westen van het land en Frankrijk het oosten. Het Britse gedeelte sloot zich vervolgens aan bij Ghana en het Franse deel werd in 1960 onafhankelijk onder de naam Togo. Na bijna 4 decennia militair bewind van generaal Eyadema (1967-2005) begon Togo vanaf 2007 met democratische hervormingen.

Tegenwoordig is Togo een presidentiële republiek. Het land heeft zo’n 7,6 miljoen inwoners (2016) waarvan bijna 1,8 miljoen wonen in hoofdstad Lomé. In het land wonen meer dan 30 etnische groepen, waaronder de Ewe, Kabre en Mina. Frans is de officiële taal, maar er worden ook veel Afrikaanse talen gesproken. Meer dan 40% van de bevolking hangt een christelijk geloof aan (katholiek en protestant). Ook traditionele Afrikaanse religies (zoals voodoo) spelen een belangrijke rol (35%).

Jonge bevolking

Togo is een land met een opvallend jonge bevolking. Bijna 60% van de bevolking is jonger dan 25 jaar. Dit zorgt voor een grote druk op het onderwijssysteem. Togo is ook een arm land, waarvan meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In stedelijke gebieden is dat zelfs bijna 70%. Togo is ook een land van migratie. Onder de voormalige dictatuur vluchtten veel Togolezen naar Benin en Ghana, tegenwoordig wonen er ook veel Ghanese vluchtelingen in Togo. In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Togo op plaats 165.

Economie van Togo

Zoals in veel Afrikaanse landen draait ook de Togolese economie om landbouw. Zo’n 60% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector. Een deel van de landbouwopbrengst is voor eigen gebruik, maar Togo exporteert ook producten als katoen, koffie en cacao. Togo is een van de grootste exporteurs van het mineraal fosfaat, dat ook wordt gewonnen in het land.

De economische van Togo groeit de laatste jaren rond de 5%. Een deel van die groei is te verklaren door de continue buitenlandse steun die het land ontvangt. Maar ook verbeteringen aan de infrastructuur en een gezonder zakenklimaat droegen bij aan de groei.

Togo is lid van zowel de West African Economic and Monetary Union (WAEMU) als de Economic Community of West African States (ECOWAS). De landen van deze organisaties vormen dan ook de belangrijkste handelspartners van Togo. Daarbij speelt de haven van Lomé een belangrijke rol.

Handel Nederland – Togo

Voor Nederland staat Togo op nummer 39 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Togo € 100 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Marokko, Bulgarije en Estland. De hoge exportcijfers zijn bijna geheel te danken aan de export van geraffineerde olie.

Wilt u meer weten over het land Togo, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Togo.

Handelsrelatie EU-Togo

Togo valt  onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Togo behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Togo

Op de websites van de Wereldbank en van de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Togo. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het volgende filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Togo? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze experts voor deze regio. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Togo

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Togo. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Togo staat op plaats 97 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Op de overheidswebsite Invest in Togo vindt u meer informatie over hoe u zaken doet in Togo. Op die website vindt u ook zakelijke kansen en investeringsprojecten.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Togo mogelijk zijn.

Exportregels voor Togo

Market Access Database

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels voor Togo. Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor de MADB.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Togo is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Meer informatie over Togo

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.