Service menu right

Tsjaad

Met zijn woestijnen, bossen, meren en bergen biedt het Afrikaanse Tsjaad een divers landschap. Maar biedt dit land ook zakelijke kansen? En hoe doet u zaken in Tsjaad? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Tsjaad.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Tsjaad? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met de Nederlandse ambassade kunnen we u helpen om van uw export naar Tsjaad een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Tsjaad

Het gebied dat nu Tsjaad heet werd al in de prehistorie bewoond. Beroemde rotstekingen getuigen van die geschiedenis. Toch werd het land pas onafhankelijk (van Frankrijk) in 1960. Na die onafhankelijkheid is het nog maar zelden rustig geweest in Tsjaad. Burgeroorlogen, invallen vanuit Libië en Soedan, politieke onrust en aanslagen van de terroristen van Boko Haram zorgden (en zorgen) voor bijna continue onrust.

Het huidige Tsjaad is een dunbevolkte presidentiële republiek met 12,8 miljoen inwoners (2019). Het land is bijna 30 keer zo groot als Nederland maar heeft 5 miljoen minder inwoners. Bijna 1,4 miljoen mensen wonen in de hoofdstad Ndjamena. Het land kent een enorme hoeveel etnische groepen, die vaak weer zijn onderverdeeld in subgroepen. De Sara vormen met zo'n 30% van de bevolking de grootste groep. Frans en Arabisch zijn de officiële talen, maar in het zuiden van het land wordt ook Sara gesproken. De belangrijkste religies zijn de islam (52%), het protestantisme (24%) en het katholicisme (20%).

Tsjaad heeft te kampen met grote maatschappelijk problemen. Maar liefst 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Van die bevolking is 65% jonger dan 25 jaar. Slecht onderwijs en beperkte toegang tot de gezondheidszorg zijn andere langdurige problemen. Bovendien heeft Tsjaad te maken met tienduizenden Afrikanen uit Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek die naar het land zijn gevlucht. In de Human Development Index staat Tsjaad op de 186e plaats van de 188 landen (ranglijst 2018).

Economie van Tsjaad

Tot voor kort draaide de economie van Tsjaad vooral op de landbouwsector. Katoen en vee waren toen belangrijke exportproducten. In 2003 werd een flinke voorraad olie ontdekt in de Tsjadische bodem, waardoor tegenwoordig het overgrote deel van de export uit olie bestaat. Dit maakt de Tsjadische economie afhankelijk van de wereldwijde olieprijzen.

Ondanks die olie is de Tsjadische economie nog altijd fragiel. De economie wordt geremd door een beperkte infrastructuur, gebrek aan getraind personeel, corruptie en een grootschalige bureaucratie. Hierdoor is Tsjaad afhankelijk van buitenlandse steun. Met name van organisaties als de African Development Bank, de EU en de Wereldbank. Om het land minder afhankelijk te maken van olie heeft de Tsjadische overheid een economisch noodplan ontwikkeld voor diversificatie van de economie.

Handel Nederland - Tsjaad

Voor Nederland staat Tsjaad op nummer 160 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Tsjaad € 24 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Tadzjikistan, Groenland en Zuid-Soedan.

Wilt u meer weten over het land Tsjaad, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Tsjaad.

Zakelijke kansen in Tsjaad

Op de websites van de Wereldbank en de African Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Tsjaad. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het volgende filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Tsjaad? Of bent u op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Tsjaad. Zij kunnen u meer vertellen over kansrijke sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Tsjaad

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Tsjaad. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. De Wereldbank bundelde deze investeringsinformatie ook in het rapport Doing Business in Chad 2019 (pdf). Tsjaad staat op plaats 182 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Tsjaad mogelijk zijn.

Exportregels voor Tsjaad

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels in Tsjaad:

Tijdelijke invoer

Tsjaad is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Meer informatie over Tsjaad