Service menu right

Zambia

13-11-2020

Twee vrouwen op tweedehands kledingmarkt in Zambia

Zambia is een Afrikaanse land met een bescheiden economie. Toch biedt dit land ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Zambia? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Zambia.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Zambia? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Zambia een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Zambia

Zambia is een jonge presidentiële republiek, die vroeger onder meer bekend stond als Noord-Rhodesië en de Central African Federation. Het land was jarenlang een Britse kolonie voordat het in 1964 onafhankelijk werd.

Zambia ligt ingeklemd tussen liefst 8 landen, waaronder Malawi, Zimbabwe, Tanzania, Congo (Kinshasa) en Namibië. Het land grenst nergens aan zee.

In Zambia woont een groot aantal etnische groepen, zoals de Bemba, Tonga, Ngoni en Nsenga. Engels is de officiële taal, maar er zijn vele lokale talen zoals Lunda, Luvale, Bemba en Tonga. Het land is grotendeels christelijk, met bijna 75% Protestant en 20% Rooms-Katholiek. Van de 18,3 miljoen inwoners (2019) woont iets meer dan 40% in stedelijk gebied, waarvan ongeveer 2,5 miljoen in hoofdstad Lusaka.

Zambia is een arm land met een hoog geboortecijfer en een lage levensverwachting. Het land kent een laag emigratiecijfer, maar de Zambianen die wel emigreren zijn vaak de hoogopgeleiden.

Economie van Zambia

De economie van Zambia was jarenlang een van de sterkst groeiende in Afrika, met een gemiddelde groei van bijna 7% in de jaren tussen 2005 en 2014. De laatste jaren is die groei wat verminderd. De Zambiaanse economie schommelde na 2014 tussen de 3 en 4% groei. Omdat de inkomensongelijkheid in Zambia enorm groot is, zorgde die groei nauwelijks voor een afname van de armoede.

De Zambiaanse economie drijft voor een groot deel op mijnbouw, in het bijzonder de winning van koper. Dat maakt deze economie bijzonder kwetsbaar voor veranderende koperprijzen. Hoewel mijnbouw voor de grootste opbrengst zorgt, werkt een groot deel van de Zambiaanse beroepsbevolking in de landbouw. De Zambiaanse agrarische sector produceert onder meer rijst, pinda’s, katoen en tabak.

Handel Nederland - Zambia

Voor Nederland staat Zambia op nummer 138 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2018 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Zambia € 48 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Haïti, Mauritius en Honduras.

Wilt u meer weten over het land Zambia, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zambia.

Handelsrelatie EU-Zambia

Zambia valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Zambia behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen Zambia

Hoewel de Zambiaanse economie afhankelijk is van mijnbouw, biedt vooral de agrarische sector kansen voor Nederlandse investeerders. In 2015 publiceerde AgriProFocus investeringsgidsen voor de Zambiaanse agrosector. Bekijk de investeringsgidsen over de tuinbouwsector en de pluimveesector hieronder. Meer informatie over investeren in de mijnbouw vindt u op de Zambiaanse website Zambia Mining.

Het Tanganyikameer biedt kansen voor de maritieme handel. Lees onderstaande rapporten of bekijk deze video op YouTube voor meer informatie.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Zambia? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de landbouw, mijnbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Zambia. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Zambia

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Zambia. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Zambia staat op plaats 85 in de Ease of Doing Business (2020).

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Zambia mogelijk zijn.

Exportregels voor Zambia

Bronnen

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor Zambia kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Meer informatie over Zambia

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.